Penki mažai žinomi faktai apie smuiko virtuozą Nigelą Kennedy

Šiandien Vilniuje koncertuos vienas žymiausių pasaulio smuikininkų Nigelas Kennedy. Daugiausia įrašų pasaulyje pardavęs klasikinės muzikos atlikėjas į Lietuvą atskrido antradienį vakarą. Kviečiame pasižvalgyti po repeticijos užkulisius, bei sužinoti penkis mažai žinomus faktus apie smuikininką.

Nigelas Kennedy.
Nigelas Kennedy.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2018, 12:05 PM

1. Nigelas Kennedy stengiasi į kiekvieną miestą, kuriame koncertuoja atvykti prieš tris dienas, tam, gal galėtų gerai pažinti koncertinę aikštelę bei parepetuoti su orkestru. Vilnius netapo išimtimi. Jau nuo trečiadienio ryto, Nigel Kennedy repetuoja kartu su Vytauto Lukočiaus įkurtu orkestru „Vilniaus Sinfonietta“.

2. Vilniuje smuikininkas atliks pasaulinę šlovę jam atnešusią, džiazo ir roko elementais nuspalvintą Antonio Vivaldi koncertų ciklo „Metų laikai“ interpretaciją. Kaip manoma, pats A. Vivaldi savo koncertų ciklui parašė ir keturis sonetus, kurie buvo sukurti siekiant tiksliai paaiškinti muzikos kūrinį. Nors šie sonetai yra išversti į daug pasaulio kalbų, tačiau lietuvių kalbą jie išversti iki šiol nebuvo. N. Kennedy pageidavimu, sonetus į lietuvių kalbą išvertė violončelininkė, ansamblio „Regnum musicale“ narė Elena Daunytė.

3. N. Kennedy smuikas buvo sukurtas 1736 m. žymaus Italijos meistro Giuseppe Guarneri. Pats atlikėjas jį vadina Mano Kylie – Australijos atlikėjos Kylie Minogue garbei.

4. Airių kilmės muzikantas gimė ir užaugo Anglijoje, tačiau jau daug metų su savo žmona Agnieszka, gyvena jos gimtinėje Lenkijoje.

5. 2002-aisiais jis buvo paskirtas Lenkijos kamerinio orkestro meno vadovu. Anksčiau šias pareigas ėjo jo mokytojas J.Menuhinas. Jam smuikininkas sukūrė muzikinį kūrinį, kuris bus atliktas šiandien koncerto metu. Kaip teigia pats Nigel K.: “Jaučiu, kad Jehudis Menuhinas tiesiogiai nukreipia mane į J. S. Bacho muziką. Šiaip ar taip, jo mokytojas Džordžė Enesku (George Enescu) iš naujo atrado J. S. Bacho sonatas smuikui solo, o J. Menuhinas taip pat puikiai interpretavo J. S. Bachą kaip Pablas Kazalsas (Pau Casals) ar Glenas Gouldas (Glenn Gould). J. Menuhinas buvo didis kompozitorius, ir nors jo technika nebuvo tobula, dvi jo sugrotos natos paprastai buvo vertos 1000 jo amžininkų ar kitos kartos muzikantų sugrotų natų. Jis taip pat mokėjo už mano mokslus savo vardo mokykloje, taigi jei ne J. Menuhinas, aš galbūt iš viso negročiau klasikinės muzikos”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.