Albumo apžvalga. „Šiaurės kryptis“ „Ledynai“

Kai sausio pabaigoje buvo išdalyti M.A.M.A. apdovanojimai, kone labiausiai nustebino tai, kad tarp laimėtojų atsidūrė „Šiaurės kryptis“. Kolektyvas, išsiskirstęs dar 1994-aisiais, mažai žinomas daugeliui kitų jaunų pretendentų, 2017-aisiais tapo Metų alternatyvios muzikos grupe.

Grupės gitaristas Zigmantas Butautis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Grupės gitaristas Zigmantas Butautis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2018, 12:35 PM, atnaujinta Feb 18, 2018, 12:46 PM

Kaip tai apskritai įmanoma? Atsakymas - šiame albume. Per pastaruosius porą metų „Šiaurės krypties“ branduolys - vokalistas, kino režisierius Kristijonas Vildžiūnas ir gitaristas, grafikos dizaineris Zigmantas Butautis - prisiruošė pabaigti, įrašyti senas, dar prieš tris dešimtmečius sukurtas, bet anksčiau niekur neišleistas grupės dainas.

Dalis jų jau skambėjo kol kas naujausiame K.Vildžiūno filme „Senekos diena“. Pridėjus dar keletą kūrinių, vinilo plokštelėje išleistas šis albumas, atkreipęs M.A.M.A. komisijos dėmesį.

Vienas iš kūrinių vadinasi „Depresija“, ir jis gana tiksliai atspindi albumo turinį. „Ledynai“ nėra linksmas albumas - jis kupinas apmąstymų ir liūdesio, kurį perteikia ir tekstai, ir muzika. Nuo virpančios, per „plaukiojančius“ garso efektus perleistos gitaros soluotės „Senekos diena“ iki devintojo dešimtmečio britiško alternatyvaus roko elementų kupinos dainos „Pavasaris“, čia skamba muzika, nė iš tolo nepretenduojanti į šiuolaikiškumą ir madą.

„Ledynai“ šiandien skamba kitaip, nei tuo atveju, jei būtų įrašyti 1988-aisiais. Dabartinės technikos galimybės – visiškai kitokios“, – pasakojo duetas, šiam eksperimentui pasitelkęs ir jaunosios kartos muzikantus Aurimą Driuką (iš grupės „Siela“) ir Adą Gecevičių (iš „Sheep Got Waxed“).

Kai kur postpanko, kai kur - net gotikinio roko („Lik sveika“) žanrus primenanti muzika išties atrodo lyg nužengusi iš 1988-ųjų. Net sintezatorių garsai skamba taip, lyg apdulkėję instrumentai būtų specialiai šiam projektui trisdešimt metų saugoti Vilniaus rūsiuose.

Stiprioji albumo pusė - tekstai, kurie gilumu ir polėkiu pranoksta daugumos šių dienų jaunų roko grupių eiles. Apie nerimą, neviltį ir liūdesį K.Vildžiūnas dainuoja taip, kad žodžiai prasismelkia iki kaulų.

„Siekėme atkurti tą paauglystės depresyvų liūdesį, sumišusį su džiugia artėjančių permainų nuojauta“, - pasakojo „Šiaurės kryptis“. Jiems tikrai pavyko - ši muzika aktualiai skamba ir šiandien. Dabar belieka tikėtis dar vieno stebuklo - kad grupė sugrįš ir į koncertų scenas. Yra ženklų ir gandų, kad tai gali nutikti.

Įvertinimas - 8 iš 10.

Titulinė albumo daina „Ledynai“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.