„Žalvarinis“ pradėjo kelionę per Lietuvą: pristato albumą, įrašytą su net 50 muzikantų

„Solidžią progą norėjosi solidžiai ir paminėti“, – sakė grupė „Žalvarinis“, išleidusi albumą, skirtą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui.

Naujame „Žalvarinio“ albume – daug patriotinių, partizanams skirtų dainų.<br>A.Šlapikaitės nuotr.
Naujame „Žalvarinio“ albume – daug patriotinių, partizanams skirtų dainų.<br>A.Šlapikaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2018, 7:11 PM

Vakar Kauno klube „Sandėlis“ bene geriausiai žinoma Lietuvos folkroko grupė pradėjo koncertų seriją, kuri truks iki balandžio pabaigos.

Joje „Žalvarinis“ pristato prieš porą savaičių išleistą šeštąjį albumą „Einam tolyn“, kuriame skamba daug patriotinių, partizanams, kovotojams už laisvę skirtų dainų.

Savaip liaudies kūrinius aranžuojanti grupė įgyvendino ir seną svajonę – albumą išleido ne tik kompaktine, bet ir dviguba vinilo plokštele.

Nebijo keisti folkloro

„Jei nekeisime liaudies kūrinių, jie bus skirti tik muziejui“, – sakė „Žalvarinio“ vokalistė Sigita Jonynaitė.

Grupės muzikantai su liaudies dainomis elgiasi gana drąsiai. Kartais jas tiesiog aranžuoja, naudodami roko instrumentus. Tačiau neretai „Žalvarinio“ lyderis, gitaristas ir kompozitorius Robertas Semeniukas, palieka tik senos dainos tekstą ir sukuria visiškai naują muziką.

„Norisi, kad kūriniai turėtų išliekamąją vertę, bet būtų aktualūs ir dabar. Kokia prasmė dar sykį juos dainuoti taip, kaip dainuoja kiti? Aš – rokeris iš prigimties, man patinka didelė auditorija, o tam reikia savitų sprendimų“, – įsitikinęs Robertas.

Uždainavo ir kiniškai

Kartu su dainininkėmis S.Jonynaite ir Ineta Meduneckyte „Žalvarinio“ branduolį šiuo metu sudarantis R.Semeniukas žino jausmą, kai groji didžiulėms minioms.

Kartu su Sigita, su kuria kadaise mokėsi M.K.Čiurlionio menų mokykloje, jis muzikuoja ir Marijaus Mikutavičiaus grupėje. „Žalvarinio“ auditorija kuklesnė, bet grupė neretai koncertuoja ir už Lietuvos ribų.

Pavyzdžiui, grupę karštai priima ukrainiečiai, šiemet „Žalvarinis“ gros Atėnuose ir Kretoje, o pernai jau antrą sykį gastroliavo Kinijoje, kur po koncertų muzikantams teko valandą dalyti autografus ir pozuoti asmenukėms.

Iš tos kelionės grupė parsivežė ne tik nuotraukų ir prisiminimų, bet ir vieno kūrinio, kuris skamba naujame albume, idėją.

Kūrinys „Mo Li Hua“ (kinų kalba – „jazminas“) – viena populiariausių lopšinių Kinijoje. Šią dainą kartu su Ineta Robertas įrašė jaukiai ir ramiai, grodamas ukulele.

Bet albume yra ir kur kas trankiau skambančių kūrinių, o jį įrašyti padėjo net 50 muzikantų. Tarp jų – M.Mikutavičius, su kuriuo įrašyta daina „Oi ta ta“ jau dažnai skamba radijo eteryje, džiazo saksofonininkas Petras Vyšniauskas, folkloro žvaigždė Veronika Povilionienė, grupė „Ugniavijas“, choras „Ave Vita“.

Vienas įdomiausių eksperimentų – kūrinys, įrašytas su Mongolijos grupe „Marmot Band“.

Internete pamatęs jos pasirodymo įrašą, kuriame grupė derino roką, folklorą ir gerklinį dainavimą, Robertas susižavėjo ir nusiuntė muzikantams kūrinio „O kur josim“ įrašą.

Mongolai susidomėjo ir įrašė savo dalį – taip buvo suklijuota bendra daina, kuria „Žalvarinis“ labai džiaugiasi.

Poroje kūrinių skamba ir per pasaulį keliaujančio olando, tablos virtuozo Heiko Dijkerio grojimas – tai dar vienas „Žalvarinio“ bičiulis, savo partijas įrašęs Amsterdame.

„Kai praėjusių metų sausio 13-ąją sugalvojau albumo idėją ir pradėjau rašyti kūrinį „Broliams“, atrodė, kad tai bus labai lietuviškas albumas. Bet susiklostė taip, kad jis įrašytas skirtinguose planetos kampeliuose“, – šypsojosi R.Semeniukas.

Apie alų Naisiuose nedainavo

Į reikalus, susijusius su folkloru, panirę visi grupės nariai. S.Jonynaitė jau dešimtmetį pagal senuosius baltų meno motyvus kuria žalvario, sidabro, gintaro papuošalus – prekės ženklas „Lietis“ tokiais dalykais besidomintiems žmonėms jau gerai žinomas.

Į grupės koncertus renkasi ir senoliai, ir vaikai. Nors būna situacijų, kai „Žalvarinio“ prašoma negroti kai kurių populiarių dainų.

„Pavyzdžiui, mūsų vizitinė kortelė yra daina „Alaus alaus“. Prieš kelerius metus grojome Naisių festivalyje, ten mūsų buvo paprašyta šio kūrinio neatlikti. Paprašė negroti dar vienos dainos – „Kanapė“. Suprantame, blaivus festivalis – tokios temos ten nelegalios“, – juokėsi R.Semeniukas.

„Žalvarinio“ koncertai. Kovo 9 d. Kaunas, klubas „Sandėlis“.

Kovo 10 d. Vilnius, klubas „Tamsta“.

Kovo 17 d. Šiauliai, koncertų salė „Saulė“.

Kovo 23 d. Palanga, klubas „Vandenis“.

Kovo 24 d. Klaipėda, klubas „Jazzpilis“.

Balandžio 14 d. Panevėžys, „Tauros loftas“.

Balandžio 21 d. Vilnius, klubas „Alaus namai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu