Prieš kelionę į Lietuvą – B. Adamso interviu: apie muziką, labdarą ir naują iššūkį

Bryanas Adamsas – vienas populiariausių poproko atlikėjų pasaulyje. Tačiau į Lietuvą šį pavasarį atvyksiantis kanadietis garsėja ne tik kaip dainininkas.

B.Adamsas – dainininkas, fotografas, filantropas, o šįmet parašė pirmą miuziklą.<br>„Scanpix/„Reuters“ nuotr.
B.Adamsas – dainininkas, fotografas, filantropas, o šįmet parašė pirmą miuziklą.<br>„Scanpix/„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2018, 12:58 PM

Gegužės 4-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje 58-erių žvaigždė dainuos populiariausius savo kūrinius – o jų per 35 sėkmingos tarptautinės karjeros metus prisikaupė per akis.

Prikimęs balsas, akimirksniu įsimenančios melodijos ir mielo, savo vaikino įvaizdis B.Adamsą išgarsino daugelyje šalių. Jo kolekcijoje – MTV ir „Grammy“ apdovanojimai, už muziką kinui ir televizijai jis buvo nominuotas „Oskarui“ ir Auksiniam gaubliui.

Gimtojoje Kanadoje už nuopelnus kultūrai jis buvo apdovanotas ordinu, žvaigždė su jo vardu puošia Holivudo šlovės alėją. Jo įrašai parduoti daugiau nei 75 milijonų egzempliorių tiražu.

Tačiau pats B.Adamsas į visa tai žvelgia su lengvu humoru – ir dažnai atrodo net stebėtinai kuklus. Jis retai duoda interviu, o tai darydamas dažniausiai arba pašiepia savo populiarumą, arba sako, kad nėra niekuo ypatingas.

Bet kuklintis neverta – B.Adamsas garsėja ne tik savo kuriama popmuzika, bet ir kaip puikus fotografas, be to, jo įsteigtas labdaros fondas aukoja milijonus eurų kilniems tikslams (dažniausiai – mokykloms ir vaikų ligoninėms statyti neturtingose šalyse).

Naujausias B.Adamso iššūkis pačiam sau – kovą Čikagoje pristatytas, o vasarą į Brodvėjų persikelsiantis miuziklas pagal garsiojo kino filmo „Graži moteris“ siužetą.

Juostos, pasakojančios apie prostitutės ir turtingo verslininko meilę, režisierius Garry Marshallas dar 2013-aisiais nusprendė jį perkelti į miuziklų sceną.

Užpernai režisierius mirė, tačiau darbas nenutrūko. Iš viso B.Adamsas sukūrė 35 dainas, 23 iš jų pateko į miuziklą.

Viena iš nepatekusių, „Please Stay“, skamba naujausiame dainininko albume – geriausių dainų rinkinyje „Ultimate“. Tad galbūt ją išgirsime ir Kaune.

„Niekada negalvojau apie tai, ką jau esu padaręs. Man svarbu tai, ką dar padarysiu“, – sakė B.Adamsas, po trejų metų pertraukos sugrįžtantis koncertuoti į Lietuvą.

Prieš kelionę duotame interviu jis papasakojo apie savo kūrimo metodus, fotografiją, labdarą ir atlikėjas, su kuriomis norėtų įrašyti dainą.

– Bryanai, jūsų dainos – populiarios visame pasaulyje. Kaip jūs jas kuriate? Ar tam reikalinga ypatinga nuotaika, vieta?

– Ne, tai gali nutikti bet kur ir be kada. Mano galvoje atsiranda priedainio idėja. Tada su savo bendražygiu, kompozitoriumi Jimu Vallance’u, pabaigiame dainą.

Pavyzdžiui, naujausias mano darbas yra jūsų minėtas miuziklas pagal filmą „Graži moteris“ – beveik visą jį parašėme Niujorko viešbučių kambariuose. Tad vieta, kurioje atsiranda muzika, – beveik visiškai nesvarbi.

– Koncertuojate daugybę metų. Ką šiais laikais jums reiškia gastroliuoti po visą pasaulį? Juk tai – labai varginantis dalykas?

– Man – tikrai ne. Nėra jokios paslapties, kad labai mėgstu savo darbą, ir keliauti per pasaulį grojant man tikrai nėra nuobodu.

Jaučiu, kad man pasisekė, kad galiu tai daryti. Tikiuosi, kad galėsiu taip keliauti dar bent dešimt metų – kol leis sveikata.

– Albume „Get Up“ bendradarbiavote su tikra poproko legenda – grupės „Electric Light Orchestra“ lyderiu Jeffu Lynne’u. Ką jis pakeitė jūsų muzikos skambesyje?

– Buvo smagu su juo dirbti, nes jis išties suprato mano dainas. Be to, jis puikiai žino, kaip paversti dainą labiau kabinančia. Jis paėmė labai vidutiniškai skambėjusius, mano dainų juodraščius ir pavertė juos puikiais įrašais. Tai – nuostabu.

– Esate įrašęs visame pasaulyje žinomų duetų su garsiais atlikėjais – Tina Turner, Luciano Pavarotti, Mel C, Nelly Furtado, dainavote trise su Stingu ir Rodu Stewartu. Kaip jūs pasirenkate partnerius, su kuriais dainuojate?

– Visa tai nutiko gana seniai. Tiesą sakant, aš tiesiog jų paprašiau padainuoti kartu arba jie patys pasiprašė. Viskas labai paprasta. Norėčiau kada nors padainuoti dar su kuo nors. Galbūt su Beyonce, Pink ar Lady Gaga? Tai būtų nuostabu.

– Naujausios jūsų dainos, įrašytos geriausių jūsų kūrinių albume „Ultimate“ – „Ultimate Love“ ir „Please Stay“. Kuo jos ypatingos?

– Norėjau tarp geriausių savo kūrinių įdėti porą dainų, kurių publika iki šiol negirdėjo. Greito tempo roko dainą „Ultimate Love“ ir lėtesnis soulo kūrinys „Please Stay“ man pasirodė gera idėja. Be to, jos gerai atspindi mano koncertų nuotaiką, tad kodėl ne?

Geriausių mano dainų rinkinys ir šiaip buvo nelengva užduotis. Mane ribojo kompaktinės plokštelės trukmė (mažiau nei 80 minučių. – Red.). Tiesiog pasirinkau tas dainas, kurias kiekviename koncerte groju gyvai. Kad žmonės, nusipirkę albumą, jaustųsi, lyg ką tik buvę mano pasirodyme. Tai svarbiausia.

– Daugelis šių dienų atlikėjų pavargsta nuo savo populiariausių dainų ir bando jas perdirbti naujai arba paprašo kito atlikėjo, kad tai padarytų. Ar jums tai atrodo reikalinga?

– Visiškai ne. Man patinka dainos, kurias aš parašiau, ir tai, kaip jos skamba plokštelėse. Iki šiol lieku joms ištikimas koncertuose.

– Esate laimėjęs dešimtis apdovanojimų. Kuris iš jų svarbiausias jums?

– Kai man buvo 22-eri, gavau mikrofoną – kaip prizą už geriausią pasirodymą muzikiniame konkurse. Labai mėgstu tą prizą, nes tuo metu išvis netikėjau, kad kas nors gali manęs klausytis. Atsiimant jį man trūko žodžių.

– Greta muzikos esate ir gerai žinomas, pasaulyje pripažintas fotografas (B.Adamsui buvo patikėta fotografuoti ne tik muzikos ir kino žvaigždes, bet ir britų karalienę Elizabeth II. – Red.). Ką jums reiškia fotografija ir ką labiausiai mėgstate fotografuoti?

– Man svarbu, kad muzika būtų susijusi su vaizdais. Tai – savotiška mįslė, dėlionė. O man patinka mįslės.

Man pasisekė su dauguma mano albumų viršelių. Norėčiau tą pati pasakyti apie kai kuriuos iš mano ankstyvųjų vaizdo klipų, bet tai būtų netiesa. (Juokiasi.)

Esu išleidęs ne vieną fotoalbumą. Pavyzdžiui, „Exposed“ (garsių menininkų portretų rinkinys), „Wounded – The Legacy War“ (sužeistų kariškių nuotraukų albumas). Šiais metais pasirodys mano fotografijų knyga „Homeless“, kurioje įamžinau benamius. Man fotografavimas – svarbi saviraiškos forma.

– Daugybę metų užsiimate ir labdaringa veikla. Surinkote milijonus eurų geriems tikslams. Koks yra didžiausias jūsų fondo laimėjimas?

– Neseniai Londone atnaujinome vaikų žaidimų aikštelę, priklausančią valstybinei mokyklai. Matydamas, kaip vaikai džiaugiasi bėgiodami ir žaisdami naujoje, gražioje, saugioje žaidimų erdvėje, pajutau, kad tai – vienas geriausių darbų, kuriuos esu nuveikęs.

Auga dvi dukterys

Yra žinoma, kad B.Adamsas turėjo romanus su ne viena žymia pramogų pasaulio moterimi, tarp jų – danų modeliu Cecilie Thomsen.

Atlikėjas turi dvi dukteris – 2011 ir 2013 metais jas pagimdė jo labdaros fondo vadovė Alicia Grimaldi.

Vienas turtingiausių Kanados atlikėjų turi namus Londone ir Paryžiuje.

Jis jau 29 metus nevalgo mėsos ir tai vadina vienu geriausių sprendimų savo gyvenime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.