Išgirskite: naujoje UraganiauS dainoje – mitais apipinta gegutė

Kūrinys „Žaliam berže gegutė kukavo“ - lrytas.lt skaitytojų dėmesiui:

 UraganiuS su vokaliste A.Mockute.<br> K.Lučinsko nuotr.
 UraganiuS su vokaliste A.Mockute.<br> K.Lučinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2018, 11:30 AM, atnaujinta May 15, 2018, 11:34 AM

Mitais apipintos gegutės kukavimas aidi ir ką tik etninės elektroninės muzikos kūrėjo UraganiauS savitai ir subtiliai aranžuotoje naujoje dainoje „Žaliam berže gegutė kukavo“.
 
„Ieškojau kūrinio apie paukščius ir „užkabino“ gegutės melodija. Iš tiesų, nelengva atrasti liaudies dainą – jos arba banalios, arba kupinos tragizmo. Mano kūrybos stilius skirtas atsipalaidavimui –  tragizmui čia nėra vietos“, – sako klaipėdietis UraganiuS.
 
„Pirma liaudies daina apie paukščius, kurią savaip pateikėme, buvo „Strazdas“. Vėliau aranžavome dainas apie griežlę, gervę, sakalą, o dabar – gegutę. Tai tarsi asociacija su gegužės mėnesiu, pavasariu“, – sako pagrindinis projekto „UraganiuS“ kūrėjas Ramūnas Tamošauskas.

Jo dainose, kurios aranžuojamos itin savitai ir subtiliai, skamba folkloro vokalistės Airidos Mockutės balsas, taip pat gausu pritariamųjų balsų ir instrumentų.
 
Prieš pradėdamas aranžuoti lietuvių liaudies dainą „Žaliam berže gegutė kukavo“ UraganiuS daug domėjosi lietuvių mitologija.
 
„Gegutės kukavimas visada buvo laikomas lemties ženklu, o šioje dainoje apdainuotas berželis – tai ne tik medelis, bet ir jaunuolio simbolis. Gegutė yra deivės Laimos įsikūnijimas – jos kukavimas visada buvo laikomas lemties ženklu – kiek metų gyvensi, ar būsi turtingas šiais metais ir pan. O gegutė berže – tai jaunuolio likimo lėmimas. Karas juk buvo svarbiausias veiksmas tais laikais, paprastam kaimo jaunuoliui tai buvo neišvengiamybė, tad dainos žodžiais ta mintis ir plėtojama – gimdavo sūnus, tai jo likimas buvo nulemtas – eis kariauti“, – teigia muzikos kūrėjas R.Tamošauskas–UraganiuS.
 
Aštuntoji UraganiauS daina „Žaliam berže gegutė kukavo“ – būsimojo modernios liaudies muzikos albumo dalis. 

Kūrinys „Žaliam berže gegutė kukavo“ - lrytas.lt skaitytojų dėmesiui:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.