Aršia kova su piratais pagarsėjusi „Metallica“ nesigaili savo veiksmų

Muzikos ir filmų autoriai šiandien skėsčioja rankomis – nors jų kūryba gyvena atskirą ir itin aktyvų gyvenimą nelegaliuose interneto užkampiuose, imtis griežtų veiksmų prieš turinio vagišius jie nedrįsta. Stabdo nusistatymas, jog kova bus varginanti ir beprasmė.

„Metallica“.<br>M.Kulbio nuotr.
„Metallica“.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2018, 2:00 PM, atnaujinta May 16, 2018, 2:03 PM

Tačiau pasaulyje tarp autorių ir vagišių karas vyksta beveik nuo pat XXI a. pradžios. Viena aršiausių ir plačiausiai nuskambėjusių šio amžiaus kovų dėl intelektinio turinio – grupės „Metallica“ triumfas prieš nelegalią keitimosi muzikos įrašais platformą „Napster“.

Pirmasis smūgis „Napster“ buvo suduotas praėjus tik pusmečiui nuo platformos įkūrimo – 1999 metų gruodį į teismą juos padavė RIAA („Recording Industry Association of America“), atstovaujanti didžiausių Amerikos įrašų kompanijų teises. 

„Metallica“ šios platformos veikla pradėjo atidžiau domėtis tuomet, kai per radiją išgirdo dar oficialiai neišleistą savo kūrinį „I Disappear“ – jis klausytojų ausis turėjo pasiekti tik su filmo „Neįmanoma misija 2“ garso takeliu. Pėdsakai grupės narius atvedė iki „Napster“, kur jie atrado visą nelegaliai į kairę ir į dešinę dalijamą savo muzikos diskografiją. 

2000 metų kovą „Metallica“ dėl autorinių teisių pažeidimo „Napster“ iškėlė ieškinį, netrukus prie jų prisijungė žymus reperis Dr. Dre, grupės „Limp Bizkit“, „Offspring“ ir kiti. „Metalica“ reikalavo, kad visos jų dainos būtų išimtos iš svetainės, o vartotojai, kurie nelegaliai dalijosi grupės muzika – užblokuoti. Tokių būta kiek daugiau nei 330 tūkstančių. 

Nenuostabu, kad užblokuoti vagišiai įsižeidė – į tokį „Metallica“ veiksmą jie žiūrėjo kaip į ataką prieš grupės fanus, godumą ir pinigų troškimą. Atsirado net tokių, kurie protesto vardan įsilaužė į oficialią grupės svetainę ir paskelbė frazę „Palikite „Napster“ ramybėje“. 

„Negalėjome patikėti, kad klausytojai galvojo, jog viskas tik dėl pinigų. Tai buvo nesuvokiama. Visa ši kova buvo dėl kontrolės ir sprendimo teisės. Jeigu norime savo kūrinius atiduoti nemokamai – tą ir padarome. Tačiau „Napster“ tokią pasirinkimo galimybę iš mūsų atėmė“, – praėjus keliems metams po šių įvykių sakė vienas iš grupės įkūrėjų, būgnininkas Larsas Ulrichas.

Visgi, po daugybės skaudžių teisinių strėlių, 2001 metų liepą „Napster“ bendru susitarimu įsipareigojo sustabdyti savo veiklą ir nelegalią svetainę pertvarkyti į legalią, mėnesinį abonementinį mokestį renkančią muzikos pardavimų platforma.

„Metallica“ atkreipė dėmesį į esmines atlikėjų autorių teisių apsaugos problemas, kurias mes išspręsime nauja, vis dar kuriama bylų apsikeitimo technologija. Gerbiame tai, ką jie padarė ir apgailestaujame, jog dėl „Napster” kaltės muzikantai patyrė didelę žalą“, – kitą dieną po susitarimo kalbėjo „Napster“ generalinis direktorius Hankas Barry, pabrėždamas, jog ši kova buvo narsus ir principingas mėginimas apginti savo intelektualinę nuosavybę. 

Finansiniai susitarimo aspektai nebuvo atskleisti, tačiau žinoma, jog grupė sutiko, kad kelios jų dainos laisvai keliautų bylų apsikeitimo sistemoje, kai tik „naujos kartos“ „Napster“ pradės savo veiklą.

Šiandien, praėjus 18 metų po ieškinio pateikimo, „Metallica“ grupės nariai šio savo sprendimo nesigaili.

„Mes buvome teisūs, – sako gitaristas Kirkas Hammettas. – Taip, ši kova buvo sunki, tačiau mes susigražinome teises į savo pačių kūrybą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.