Albumo apžvalga. Karpiz „Netikras albumas“

Hiphopo kūrėjas Vytautas Strazdas (tikrasis Karpio vardas) su šiuo albumu pasielgė kiek kitaip, nei dabar įprasta jauniems atlikėjams.

 Karpiz.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Karpiz.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2018, 8:34 PM, atnaujinta May 30, 2018, 8:43 PM

Šį albumą kelis mėnesius išgirsti galėjo tik tie, kurie nusipirko kompaktinę plokštelę – internete jo išgirsti nebuvo galima. Dabar jau galima - ir tai žada naują klausytojų bangą. Juolab kad šįmet vykusiuose Lietuvos hiphopo apdovanojimų ceremonijoje jis pelnė dvi statulėles – pripažintas geriausiu metų atlikėju, o šis įrašas – geriausiu metų albumu.

Kaip grupės „Tie geresni“ narys išgarsėjęs reperis šiame albume nesistengia tramdyti liežuvio – visus devynis kūrinius puošia užrašas „necenzūriniai tekstai“, liudijantis, jog tėvams neva reikėtų porą sykių pagalvoti, prieš leidžiant klausytis nepilnamečiams (nors jie vis tiek klausysis, su leidimu ar be).

Keiksmažodžių Karpiz pažėrė ir minėtoje apdovanojimų ceremonijoje – įdūręs ir savo „cecho bendražygiams“, kurie, anot jo, „smaukosi, o ne kuria“.

Žodžiu, pasitikėjimo savimi ir ironijos jis turi per akis, ir šiame albume tai jaučiasi. „Tokių kaip tu – apstu, manęs - vienetai“, – Karpiz repuoja jau pirmajame kūrinyje „Mitų griovėjai“. Paskutiniame, „1 partija“, jis piktokai apibūdina Lietuvos repo padėtį, kurioje „reperiai pridusę, tokie ramūs“, o jį patį „tapatina su Ironvytais visokiais“ ir dėl to net gėda kurti hiphopą.

Atmetus skandalingas citatas, šis albumas – pilnas ironijos, taiklių pastebėjimų, meistriško žodžių dėliojimo, o kartais – ir labai netikėtų muzikinių sprendimų (greta braižomų plokštelių garsų, tipiškų hiphope, kūrinyje „Mirtis“ skamba ir švelni elektronika).

„Jeigu būtum gimęs Broniumi Bradausku, medžioklėj šautum trauktinę, sakyk, suktines ar trauktum?“ – kai Karpiz surepuoja tai, norisi kapituliuojant pakelti rankas. Talentas.

Čia yra visko – ir pokštų, ir nusivylimo, bet turbūt centrinis albumo kūrinys – „Pavyzdingas pilietis“ (kurio pavadinimas puikuojasi ir ant puikiai perkamų džemperių).

Trijose minutėse Karpiz taip taikliai sukoncentruoja dabartinės jaunos kartos nusivylimą padėtimi Lietuvoje, jog panašu, kad hiphopui tai - tas pats, kas popmuzikai – Marijono Mikutavičiaus „Ar mylit ją jūs?“. Repas be kompromisų ir korektiškų užglaistymų - tokį verta išgirsti.

Įvertinimas – 9 iš 10.

Klipas „Pavyzdingas pilietis“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.