Albumo apžvalga. Saulius Spindi ir Petras Zalanskas „Vai tu girala“

Šio albumo idėja – gana netikėta. 1980-aisiais miręs P.Zalanskas buvo folkloro dainininkas, pasakotojas, tautosakos pateikėjas. Visą gyvenimą praleidęs Mardasavo kaime (Varėnos raj.), jis padainavo per 300 dainų, pasekė 150 pasakų ir sakmių, paliko apie 50 smulkiosios tautosakos kūrinių.

 Saulius Spindi.<br> A.Bylos nuotr.
 Saulius Spindi.<br> A.Bylos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2018, 5:42 PM, atnaujinta Jun 1, 2018, 5:49 PM

TV filmuose ir knygoje įamžinto dzūko balsas išliko įrašuose, kuriuos pasiėmęs kūrėjas Saulius Spindi (Saulius Spindi) ryžosi įdomiam eksperimentui. Gotikinio metalo grupės „Saprophytes“ įkūrėjas, pastarąjį dešimtmetį daugiau dėmesio skiriantis solinei karjerai, apvilko P.Zalansko balsą elektroniniais garsais – „Vai tu girala“ yra albumas, kuriame dera šimtametės tradicijos ir modernus skambesys.

Tokia formulė muzikos pasaulyje nėra visiškai neįprasta. Pavyzdžiui, dar prieš ketvirtį amžiaus populiarus prancūzų elektroninės muzikos projektas „Deep Forest“ leido albumus, kuriuose panaudojo Afrikos, Indijos, Pietų Amerikos ir kitų kraštų folkloro įrašų motyvus. Lietuvoje panašiu metu taip žaidė ir tuo metu populiarus elektroninės muzikos duetas „Exem“ – daug kas dar prisimena jo hitą „Kuršiai“.

Tačiau dėl to šis albumas netampa mažiau įdomus. Juolab kad Saulius Spindi šio darbo ėmėsi su meile – kone kiekvienas kūrinys stebina subtiliomis detalėmis ir puikiai sudėliotu garso piešiniu. 

Didžioji albumo dalis – ramios nuotaikos, kiek agresyvesnė elektronika pasigirsta tik kūriniuose „Žvenk, žirgele, per maras plaukdamas“ ir „Augo sode klevelis, klevelis“. Pagal titulinį kūrinį beveik norisi šokti, bet dauguma čia įrašytų garsų skirti ramiai klausytis prie židinio - po dienos darbų.

Sintetiniai garsai atrodo įkvėpti devintojo dešimtmečio elektroninės popmuzikos, bet, pavyzdžiui, dainoje „Nepūsk vėjeli“ dominuoja švelni akustinė gitara.

Pačios dainos perša mintį, kad liūdesio tuomečių dzūkų gyvenime buvo daugiau nei džiaugsmo – yra čia vestuvių verkavimas „Sėdzu po langeliu“, o ir šiaip skausmo bei ilgesio – per akis.

Tačiau Sauliaus Spindi rankose visa tai pavirto melodinga, hipnotizuojančia, jaukumą skleidžiančia muzika – trapus, patirties ir nuovargio kupinas P.Zalansko balsas tik sustiprina nekasdienišką šio įrašo įspūdį.

Neblogas būdas liaudies dainomis sudominti tuos, kurie nuo jų dažniausiai suka ausis ir visą Lietuvos folklorą sieja tik su tuo, kas skamba laidoje „Duokim garo“.

Įvertinimas – 8 iš 10.

Kūrinys „Augo sode klevelis, klevelis“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.