Albumo apžvalga. „Vilniaus energija“ „Ddvviigguubbaass“

„Vilniaus energija“ - naujas gerai žinomo reperio Žygimanto Kudirkos-Mesijaus, grupės „Sheep Got Waxed“ būgnininko Ado Gecevičiaus ir vaizdo menininkės Astos Ostrovskajos projektas.

„Vilniaus energija“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Vilniaus energija“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2018, 8:24 PM, atnaujinta Jun 19, 2018, 8:30 PM

Šįmet, beje, jau pretendavęs į M.A.M.A. apdovanojimą (už vaizdo klipą „IQ daktaras“). Debiutinis šios grupės albumas – vienas keisčiausių lietuviškos muzikos darbų, išleistų per pastaruosius dvylika mėnesių.

Tiems, kurie jau yra susipažinę su Mesijaus kūryba (tai – šeštasis jo albumas), žino, kad jo smegenys veikia kitaip, nei daugumos kitų.

Nuo savitos, kartais – nelabai ritmiškos repavimo manieros iki tekstų, kokių tikriausiai nesugalvotum net apsisvaiginęs visomis Lietuvoje draudžiamomis (ir leidžiamomis) medžiagomis, mūsų šalies hiphopo scenoje jis yra unikalus reiškinys.

Tačiau, kita vertus, net neaišku, ar verta „Vilniaus energijos“ muziką vadinti hiphopu. Neįprastą savo amplua demonstruojantis A.Gecevičius visas absurdiškas Mesijaus eiles įvilko į eksperimentinės elektroninės muzikos drabužius – nuo techno iki dabstepo, šalčiu dvelkiančių ritmų  ir visiškai neįprastų, link avangardo sukančių muzikinių konstrukcijų.

Debiutiniame albume – dvi kompaktinės plokštelės, abi jos, anot Mesijaus, turi skirtingą temą. „Motion“ dalis nagrinėja žmonių, mašinų, gyvūnų ir planetų judėjimą. Todėl čia yra kūriniai apie lėktuvus, virusus, paukščius ir dronus, kurie „pjausto pirštus Enrique Iglesiui“.

Keistenybių kupinas Mesijus čia toliau karštligiškai žaidžia žodžiais ir piešia visiškai netikėtus vaizdinius – paukščius vadina oro sportininkais ir repuoja apie stiuardeses su bikiniais.

Albumo dalis „Emotion“, anot Mesijaus nagrinėja emocijas, apie kurias žmonės ne visada kalba garsiai. Čia prasideda dar didesnės keistenybės – regis, be jokios logikos sukapoti garsai, ironiškos užuominos į vokiečių techno veteranus „Scooter“ ir lietuvius „Lemon Joy“, tekstai, kuriuos galima bandyti iššifruoti ištisas dienas, tačiau neatmetant galimybės, jog jokios prasmės juose iš tiesų nėra ir visa tai – tiesiog meninė provokacija.

Geriausia šį albumą taip ir vertinti – kaip iššūkį ausims ir protui. Su garsiu JAV režisieriumi Davidu Lynchu dirbę aktoriai yra sakę, jog nėra tikri, ar jis pats tiksliai žino, koks yra jo kuriamų filmų siužetas.

Kartais atrodo, kad panašiai yra su Mesijumi. „Vilniaus energija“ – dar vienas jo kuriamo absurdo teatro spektaklis, kuris, regis, turi daug tikslų.

Nustebinti, supykdyti, prajuokinti, išvesti iš kantrybės. Vieną iš išvardytų dalykų šis albumas jums tikrai padarys. Labai tikėtina, kad kartais reperis tiesiog kvailioja ir juokiasi iš visų bandymų apibrėžti jo eksperimentus. Bet kuriuo atveju – tai tikrai nepanašu į nieką, kas kuriama Lietuvoje.

Įvertinimas – 8 iš 10.

Vaizdo klipas „IQ daktaras“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.