Albumo apžvalga. Kazimieras Likša „K. Likša ir styginių kvartetas“

Šių metų pradžioje Kazimieras Likša buvo nominuotas M.A.M.A. apdovanojimui – Metų atlikėjo kategorijoje.

Kazimieras Likša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kazimieras Likša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2018, 7:39 PM, atnaujinta Jun 26, 2018, 7:46 PM

Statulėlės, kaip daug kas ir nujautė, jis nepelnė (laimėtojas Daddy Was A Milkman tikrai yra kur kas populiaresnis). Tačiau vien jau Kazimiero atsidūrimas pretendentų sąraše suintrigavo – kad ir todėl, kad daug kam kilo klausimas „o kas jis toks?“.

Buvęs jau iširusios grupės „Karma“ dainininkas, į kurį dar prieš kelerius metus dėmesį atkreipė ir kartu koncertuoti pakvietė Andrius Mamontovas, per metus išleido net du solinius albumus - „Per pusę“ ir šį.

Pavydėtinas aktyvumas, juolab kad ištikimų klausytojų skaičius - gana nedidelis. Tačiau Kazimieras - užsispyręs žmogus, šventai tikintis tuo, ką daro.

Šis albumas - su styginių kvartetu sugrotos jo solinės ir senesnės „Karmos“ dainos. Eksperimentas, kuriam dažniausiai prisiruošia tik kur kas didesnį populiarumo bagažą susikrovę artistai - norėdami uždirbti dar kelis eurus iš jau gerokai „nuzulintų“ kūrinių. Bet Kazimierui juk niekas negali to uždrausti.

Jei jūs niekada apie jį negirdėjote, tai verta vėl pakartoti palyginimą, kuris tikriausiai patį K.Likšą jau gerokai erzina: „Jis - lyg jaunesnis A.Mamontovas“. Kuria tokį melodingą, melancholišką poproką. Su tekstais apie meilę, artumą, išsiskyrimus ir taip toliau. Vokalo manieroje - daug dramos, Kazimieras tikriausiai ir prekybos centro nuolaidų katalogą sudainuotų taip, lyg tai būtų gyvybės ir mirties klausimas.

Viskas čia - su lengvo, o kartais ir tamsaus liūdesio ženklu. „Mano viltis“, „Užsimerksiu“, „Surask mane“, „Raudonas dangus“ - kone visos dainos skamba kaip K.Likšos sielos šauksmas, išsprūdęs iš krūtinės paryčiais, surūkius pakelį cigarečių ir išgėrus dešimt puodelių kavos.

Gedulingai skambantis pianinas ir styginiai padeda sukurti dar jautresnę, graudesnę, ilgesio kupiną atmosferą - kartais net kiek nejauku, koks apsinuoginęs šiame albume atrodo dainininkas.

Kiek naiviai romantiškas albumas, kaip ir visą ankstesni Kazimiero darbai - bet kitoks būti šis atlikėjas turbūt tiesiog nemoka. Gal M.A.M.A. apdovanojimo jis ir niekada negaus, bet nuoširdumo jo kūryboje - per akis.

Įvertinimas - 7 iš 10.

Daina "Per pusę":

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.