Albumo apžvalga. Pushaz „Skaičiai“

Reperis Andrius Glušakovas-Pushaz prieš porą metų buvo pašalintas iš grupės „G & G Sindikatas“ -- Lietuvos hiphopo lyderių, kurių narys buvo keliolika metų.

 Pushaz.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Pushaz.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2018, 7:25 PM, atnaujinta Aug 28, 2018, 7:32 PM

Kaip pats neseniai pasakojo „Lietuvos ryte“ – jo ir buvusių bendražygių keliai išsiskyrė ne itin draugiškai.

„Skaičiai“ – ketvirtasis solinis jo albumas, išleistas po penkerių metų pertraukos. Ir, tiesą sakant, nebūtų nuostabu, jei Pushaz būtų neatsispyręs pagundai jo dainose suvesti sąskaitas su „sindikato“ vyrais.

Tačiau tai nenutiko. O jeigu ir nutiko, tai kalbos apie skaudų išsiskyrimą – smarkiai paslėptos. Paskutiniame albumo kūrinyje, kuriame skambant akustinei gitarai Pushaz lieja ironiją, yra užuomina į perdėtą jo pasitikėjimą žmonėmis, bet niekas nežino, apie ką būtent čia jis kalba.

Nėra ir atvirų kalbų apie subyrėjusius meilės santykius su tituluota gražuole Sandra Chlevickaite, su kuria Pushaz turi sūnų – nebent nusivylimo pilna eilutė, kad reperio jau nebeveikia moterų kerai.

Užtat yra daug melancholijos, filosofinių pasvarstymų apie gyvenimą ir gana netikėtų muzikinių posūkių – pavyzdžiui, poroje kūrinių pasigirsta ir bliuzo nuotrupos.

Pushaz niekada nebuvo iš tų, kurie mėgsta linksminti. Čia jis ištikimas sau – kartais aršus („Klasika, kuri išlaiko klasę“), kartais – susimąstęs („Leisk ašaroms tekėti“, „Ne tavo istorija“). „Nemokysiu gyventi, nes pats nemoku“, – kūrinyje „9-as kalibras“ pro dantis iškošia jis, bet šių kūrinių tekstai rodo, kad apie gyvenimą jis tikrai žino kur kas daugiau nei daugelis konkurentų.

Yra keli svečiai – nuo repuojančių rusiškai ir lenkiškai iki gero Pusho bičiulio Lino Adomaičio („Smėlio laikrodis“) ir švelnaus svajingumo dainai „Tarp kažkada ir dabar“ pridedančios Ievos Narkutės.

Bet niekas čia nenustelbia paties Pusho – mąslaus, galbūt kai kuo nusivylusio, prie 40-ies artėjančio vyro, vis dar aistringai reiškiančio savo meilę repui („1997“), nors, kaip pats yra prisipažinęs, po ilgų karjeros metų suvokusio, jog nieko iš to nesukaupė.

Be jo įrašytas naujausias „G & G Sindikato“ albumas „99“ - gerokai linksmesnis už šį. Bet Pushaz turi kai ką kito – rupumą ir šiurkštumą, kurio, klausydamasis nejučiom pagalvoji, buvusiems jo bendražygiams dabar šiek tiek trūksta. Net ir atsisveikinęs su jais, Pushaz išlieka vienu ryškiausių Lietuvos repo balsų.

Įvertinimas – 8 iš 10.

Daina „Leisk ašaroms tekėti“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.