Paskutinis gitaros herojus: Jackas White'as ir jo gitaros

Žodyne prie žodžio „virtuozas“ turėtų būti nurodytas Jacko White‘o vardas. Sunku pasakyti, kas yra geriausias gitaristas pasaulyje, bet Jackas tikrai yra šiame sąraše. Daugelio manymu, jis yra bene ryškiausias savo kartos gitaristas. Keisdamas amplua – „The White Stripes“, „The Raconteurs“, „The Dead Weather“ ir solo karjeroje – jis sukaupė didžiulę muzikos instrumentų kolekciją. Kiekvienas jo instrumentas turi veidą, savitą skambesį ir istoriją.

 Jackas White'as.<br> R. Šeškaičio nuotr.
 Jackas White'as.<br> R. Šeškaičio nuotr.
 Jackas White'as.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Jackas White'as.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 4, 2018, 11:37 AM, atnaujinta Sep 4, 2018, 11:39 AM

Naujas pirkinys – St. Vincent gitara

Jackas White‘as yra pagarsėjęs kaip antikvarinių gitarų mėgėjas. Tačiau prieš šių metų koncertinį turą jis įsigijo naujų ir sau neįprastų pirkinių. Populiarioje amerikiečių TV laidoje „Saturday Night Live“ jis grojo su gitara, kurios dizainą sukūrė šiuolaikinė art roko ikona St. Vincent. White‘o akį šis modelis patraukė tuo, jog buvo kurtas pirmiausia moteriai gitaristei. St. Vincent, išvydusi savo gitarą Jacko White'o rankose, tiesiog tryško džiaugsmu socialiniuose tinkluose. Šia gitara Jackas groja visuose „Boarding House Reach“ turo koncertuose, taip pat bus ir Vilniuje.

St. Vincent gitara – Jacko White'o rankose 

Dar viena nauja White'o kolekcijos detalė – specialiai Eddie Van Halenui pagaminta gitara „EVH Wolfgang“. Jackas pasakoja, kad šį pirkinį įkvėpė pats grupės „Van Halen“ lyderis, kuris pasakė norintis gitaros, kuri jam nesipriešintų. „Tai tiesiog stebuklingai blogi žodžiai, su kuriais aš visiškai nesutinku. Būtent dėl to nusipirkau jam neįtikusią gitarą“, – aiškino leidyklos „Third Man Records“ smegenys. Dar paaiškėjo, kad būtent šita gitara įrašytas visas „Boarding House Reach“ albumas. Pasirodo, kad Jackas įrašuose nenaudojo jokios kitos gitaros. Su šita gitara jis nusifilmavo ir savo klipe „Over and Over and Over“. Jame kiekvienoje scenoje jis groja vis kitos spalvos gitara.

Jack White – Over and Over and Over

Jacko kolekcijoje yra dar viena nauja gitara. Tai bendras Jeffo Baxterio ir „Gibson“ darbas „Fort Knox Firebird“. Auksas nėra mėgstamiausia Jacko spalva, bet ši gitara jam tikrai labai patinka. Su šita gitara Jackas pasirodė „Grammy“ apdovanojimuose. Šiandien jam priklauso net tris skirtingos šito modelio gitaros – tuo pasirūpino „Gibson“.

Iš Vilniaus išsiveš unikalią dovaną

Beje, po koncerto Vilniuje White'o kolekcija bus papildyta. Jam ruošiama ypatinga ir unikali dovana. Industrijų dizaineris Rapolas Gražys specialiai White‘ui kuria lietuvišką gitarą. Šie vienetiniai instrumentai ypatingi tuo, kad kiekvienas gimsta iš itin retų medžiagų ir tik rankų darbo pagalba.

Lava Drops gitara išbando „Deep Purple“ gitaristas 

„Lava Drops“ kūriniai užkariauja pasaulį. Dalis jų papildė kolekcionierių kolekcijas ir per ketverius metus aplankė daug pasaulinių parodų. Rapolo gitaros jau pripažintos Lietuvos dizaino istorijos dalis. Vieną iš tokių gitarų jau yra gavęs ir Andrius Mamontovas. Taigi Detroito roko žvaigždės studijoje po vizito Vilniuje liks nepamirštamas lietuviškas akcentas. Muzikos agentūros „8 Days A Week” pasiūlyta idėja spalį virs kūnu ir tikra gitara. Kas žino, gal po viešnagės Vilniuje ji taps mėgstamiausia Jacko gitara?

Apsėstas vintažinių gitarų

Dauguma White‘o kolekcijos gitarų yra sukurtos specialiai jam. Visos jos unikalios. Kai kurias jam yra padovanoję patys gerbėjai. Koncertuose jis labai mėgsta naudoti „Rancher Falcons“ modelį, kurių turi net tris – su trijų klasikinio kino aktorių portretais: Claudette Colbert, Ritos Hayworth ir Veronicos Lake. Šiuos atvaizdus sukūrė White’ą sužavėjęs tatuiruočių meistras.

Jackui arčiausiai širdies – seni ir istoriją turintys instrumentai. Jis saugo ne vieną gitarą, anksčiau priklausiusią žymiausiems bliuzo klasikams. Pavyzdžiui, jam labai brangi 1915-ųjų gitara, išgarsinta legendinio bliuzmeno Roberto Johnsono. Jis turi ir muzikantui Bo Diddley sukurtą modelį. Su šia gitara turėjo vykti į turą su Alicia Keys, su kuria įrašė dainą Džeimso Bondo filmui.

Seni geri „The White Stripes“ laikai 

Grojant su „The White Stripes“, mėgstamiausia Jacko gitara buvo „Hollowbody Kay“. Ją padovanojo brolis mainais už paslaugą – šaldytuvo pergabenimą. „Kay Instruments“ buvo viena pirmųjų kompanijų, pradėjusių gaminti elektrines gitaras. Šį 6 dešimtmečio modelį išpopuliarino bliuzo legenda Chester‘is Arthur‘as Burnett‘as, padaręs White‘ui didelę įtaką.

Būtent šia gitara Jackas sukūrė vieną žymiausių visų laikų melodijų – „Seven Nation Army“. Jos korpusas tuo metu buvo uždengtas popieriumi. Ją galima išvysti dokumentiniame filme „It Might Get Loud“.

Seven Nation Army – It Might Get Loud 

„Grojimas – tai lyg ataka“

„Groti gitara – tai lyg atakuoti, – sako White'as. – Turi vykti kova. Kiekviena daina, kiekvienas gitaros solo, kiekviena sugrota ar užrašyta nata turi reikalauti pastangų“, – tokia yra Jacko White'o ideologija.

Jis nemėgsta beribių galimybių. Ir specialiai renkasi sudėtingesnį kelią. Pavyzdžiui, groja iš plastiko pagaminta gitara arba tiesiog ją susikonstruoja iš medžio lentos. Dėl to jo pasiekimai tik dar įspūdingesni.

Jacko White'​o gitaros solo 

Jackas aukština Jeffo Becko bei klasiko Blind Willie Johnsono gitaros meistrystę. Jie taip pat groja lyg atakuotų ar pultų. Jų klausant net nebesvarbu, ar gitara suderinta ir ar jie groja teisingas natas. Tačiau jis nelabai vertina tuos šiuolaikinius gitaristus, kurie naudoja galybę efektų. „Gali prisipirkti prašmatniausios įrangos, bet jei tavyje nėra „to kažko“, niekam nepadarysi jokio įspūdžio. Svarbiausi vis tiek yra tavo pirštai ir atsidavimas. Jausmo ir meilės gitaroms nesuvaidinsi“, – rėžia vieno įsimintiniausių šio amžiaus gitaros rifų autorius.

Jam svarbiausia išskirtinis stilius ir nepamirštamas skambesys. Dabar, kai gitaros meistrai yra nykstantys personažai, White'as yra paskutinis gitaros herojus ir vienas iš mohikanų. Dar jis viena koja Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.