Albumo apžvalga. Medonas „Kvėpuok“

Šis kauniečio reperio Donato Medzevičiaus-Medono albumas – ypatingas dėl kelių priežasčių.

 Medonas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Medonas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Albumas „Kvėpuok“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Albumas „Kvėpuok“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-10-08 16:17, atnaujinta 2018-10-08 16:29

Pirmiausia, jis išleistas ne tradicinėje kompaktinėje ar vinilo plokštelėje, o medinėje, kryžiaus formos USB laikmenoje, kurią galima nešiotis kaip raktų pakabutį. Nors ir ne visiškai naujas (USB laikmenose savo įrašus yra leidę Linas Adomaitis, Bjelle, „Monkey Tank“), bet retas mūsų šalyje sprendimas.

Dar įdomiau – 11 iš 12 albumo kūrinių čia pateikta ne tik kaip dainos, bet ir kaip joms sukurti vaizdo klipai. Medonas teigia, kad tai – pirmasis Lietuvoje muzikos ir vaizdo albumas. Taip pataikydamas į pasaulinę madą – pavyzdžiui, savo albumą būtent taip yra išleidusi JAV dainininkė Beyonce.

Jo ambicijos džiugina ir net kiek stebina – dar ir todėl, kad Medonas tikrai nėra vienas populiariausių Lietuvos hiphopo artistų,iš muzikos pragyventi jis vargu ar turi galimybių. Bet kuriuo atveju, „Kvėpuok“ – labai įdomus ir įvairus darbas.

Pirmiausia – dėl muzikos, kuri blaškosi tarp klasikinio, agresyvaus repo („Smegenų miestai“), užuominų į fanką („Kvėpuok“), roką („Ko tu bijai?“) ir net „disco“ („Ką tu dirbi?“) ar britišką „grime“ muziką („Neramu“).

Tekstai – kupini ironijos, nuo ironiškų pamąstymų apie repą ir kreivą dalies visuomenės požiūrį į jį („Enimeni 5“) iki pasvarstymų apie gyvenimo pasirinkimus, alkoholio žalą, baimes, pralaimėjimus, nemėgstamo darbo kančias. Nuotaika – nuo melancholijos („Užstrigęs savyje“) iki euforijos („Tuo tikiu“).

„Nepastebėjau, ir praėjo jaunystė“, – viename kūrinių repuoja Medonas, tačiau klausantis albumo atrodo, kad į repą jis žiūri su milžinišku, kone paaugliškai energingu entuziazmu. Nebijodamas pasišaipyti iš savęs, turėdamas ką pasakyti (tuo, beje, skiriasi nuo ne vieno jaunesnio reperio).

Be to, pasikvietęs svečių – pavyzdžiui, vokalo partijas albume įrašė ir dainininkai Vilija Matačiūnaitė bei Algirdas Grūdinskis-Grūdas.

Klipai irgi įdomūs – jiems Medonas pasitelkė aktorius, pats su baltais marškiniais ir kaklaraiščiu nardo po vandeniu, kvailioja kanapių lauke, po Kauno Laisvės alėją važinėja lovoje su tramdomaisiais marškiniais, boksuojasi ringe, dūksta su savo 95-erių prosenele, o jei ir to pasirodys per mažai, klipe „Ko tu bijai?“ įsiamžino nuogas.

Rezultatas – dėmesį prikaustantis albumas be kai kuriems hiphopo artistams būdingo snobizmo ar noro į save žiūrėti pernelyg rimtai.

Įvertinimas – 8 iš 10.

Vaizdo klipas „Ou Mai God“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.