Tik lrytas.lt: britų žvaigždė Tomas Odellas – apie šlovę, „Brexit“ ir darbą su aktoriumi K. Spacey

Prieš septynerius metus Tomas Odellas dar grojo pustuščiuose baruose. Dabar jis – žvaigždė, pirmadienį jau antrą kartą koncertuosianti Vilniuje.

Dainininkas T.Odellas – šiame dešimtmetyje iškilusi britų žvaigždė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainininkas T.Odellas – šiame dešimtmetyje iškilusi britų žvaigždė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 T.Odellas Vilniuje koncertuos antrą sykį.<br> Koncerto rengėjų nuotr.
 T.Odellas Vilniuje koncertuos antrą sykį.<br> Koncerto rengėjų nuotr.
 T.Odellas Vilniuje koncertuos antrą sykį.<br> Koncerto rengėjų nuotr.
 T.Odellas Vilniuje koncertuos antrą sykį.<br> Koncerto rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 27, 2019, 8:13 PM

Paaugliško veido britas jau yra surengęs šimtus koncertų, išleidęs tris didelio populiarumo sulaukusius albumus ir filmuotis savo klipe priviliojęs tikrą Holivudo žvaigždę.

28-erių vokalistas ir pianistas turi ir talentą rašyti akimirksniu įsimenančias melodijas, o koncertuose stulbina energija ir neretai juos baigia stovėdamas ant fortepijono.

Dėl savo muzikos skambesio ir elgesio scenoje šis talentingas blondinas dažnai lyginamas su legendiniu Eltonu Johnu, kuris, beje, yra didelis Tomo gerbėjas.

Melodinga, romantiška popmuzika jam duris į didžiąją sceną atvėrė prieš šešerius metus. Mažiausiai penki šeši jo įrašyti kūriniai puikiai žinomi visoje Europoje – nuo T.Odellą į aukštumas iškėlusios „Another Love“ iki „Here I Am“ ir „Grow Old With Me“.

Lakūno ir pradinių klasių mokytojos šeimoje gimęs T.Odellas dainas rašė nuo ankstyvos paauglystės, tik nedrįso apie tai prasitarti, kad neišsišaipytų draugai.

Viskas apsivertė aukštyn kojomis, kai vidurinę mokyklą baigęs vaikinas išvyko į Londoną, įsidarbino barmenu ir pradėjo laisvalaikiu groti kavinėse. Vieną vakarą, kai Tomas savo dainas grojo garsiame Londono džiazo klube „Ronnie Scott’s“, jo pasiklausyti užsuko populiari dainininkė Lily Allen.

Tą dieną galima laikyti sėkmingos T.Odello karjeros pradžia – L.Allen akimirksniu pasiūlė jaunuoliui pasirašyti sutartį su savo muzikos leidykla.

„Tiesą sakant, nemanau, kad esu geras vokalistas. Geriausiu atveju – vidutinių gabumų dainininkas. Aš net nenorėjau dainuoti – labiausiai trokštu kurti muziką. Esu prirašęs jos tiek, kad pakaktų dešimčiai albumų. Kodėl žmonės eina į mano koncertus? Turbūt dėl dainų. „Another Love“ yra labai gera daina, ir aš nebijau to pasakyti“, – tada kalbėjo T.Odellas.

Netrukus pasipylę įvertinimai patvirtino, kad jis nemeluoja.

2013-ųjų pradžioje T.Odellas laimėjo įtakingiausių britų kritikų apklausą, kurioje rinkta ryškiausia kylanti žvaigždė, – tapo pirmuoju vyru, kuris tai pasiekė.

Debiutinis albumas „Long Way Down“, išleistas 2013-ųjų vasarą, tapo populiariausiu Didžiojoje Britanijoje. T.Odellas pernai vasarą išleido trečiąjį albumą „Jubilee Road“ – pristatydamas jį pirmadienį koncertuos Vilniaus Kongresų rūmuose.

Tai bus antroji atlikėjo viešnagė Lietuvoje – pirmąsyk Vilniuje jis koncertavo 2017-aisiais. Koncertą pradės paties T.Odello pasirinkta lietuvių dainininkė Monika Linkytė.

Prieš koncertą Vilniuje T.Odellas davė išskirtinį interviu lrytas.lt.

- Lietuvoje viešėsite antrą sykį. Ar ką nors pamenate apie savo viešnagę prieš dvejus metus?

- Jei atvirai – tik tai, kad buvo geras, energingas koncertas. Gyvenimas koncertų ture toks jau yra – atvyksti, keliauji į salę, tada – iškart į viešbutį. Labai retai turime laisvą dieną, kai galima pasižvalgyti po miestą. Šį kartą, panašu, irgi nepavyks.

- Koncertus dažnai baigiate, apsipylęs prakaitu. Ar daug laiko reikia atsigauti?

- Bėgant metams, vis daugiau. (Juokiasi). Rimtai – pastebėjau, kad reikia ištvermės, nors dar tikrai nesu senas. Vakarėlių po koncerto, po kurių į lovą grįžti paryčiais, smarkiai sumažėjo. Visą dėmesį norisi sutelkti į pasirodymą.

- Jūsų koncertai – kupini energijos, bet šįkart grosite salėje, kurioje – sėdimos vietos.

- Nežinojau šito. Na, tai ne mano, o koncertų rengėjų pasirinkimas. Pabandysime žiūrovus pakelti nuo kėdžių. Man patinka groti festivaliuose, kur žiūrovai stovi ir šėlsta, bet kai jie sėdi, irgi įdomu, nes galiu pagroti vieną kitą ramesnę, lyriškesnę dainą.

- Jau karjeros pradžioje buvote palygintas su Eltonu Johnu, o jus atradusi dainininkė Lily Allen sakė, kad jai kažkuo primenate Davidą Bowie. Jums patinka tokie palyginimai?

- Stengiuosi apie juos negalvoti, nes esu artistas, ieškantis ir, tikiuosi, atrandantis savo kelią. Manau, jau pavyko įrodyti, kad aš esu aš. Kita vertus, abu jūsų paminėti žmonės – puikūs artistai. Man malonu, kad kažkas rašo mano vardą šalia jų.

- Jūsų koncertuose – daugybė susižavėjusių merginų, bet ir nemažai vyresnių žmonių. Kokie yra T.Odello gerbėjai?

- Aš apie tai niekada nesusimąsčiau. Man atrodo, tokios dainos, kokias rašau, gali patikti visiems. Tikrai nebuvo situacijos, kai maniau, kad dainuoju konkrečiai amžiaus grupei ar panašiai.

- Kai vaikščiojate Londone, žmonės jus atpažįsta nuolat?

- Ne, nes Londonas – šiuo požiūriu puikus miestas. Milijonai žmonių, niekas neturi laiko dairytis. Be to, aš nemanau, kad esu didelė žvaigždė, daug kas apie mane gal ir negirdėjęs. Ir tai gerai, aš kuriu ne dėl šlovės.

Kartais prieina ir užkalbina, bet dažniausiai tiesiog kalba apie mano muziką ir sako, kad ji patinka. Dėl to juk tikrai negaliu skųstis.

- Kuris sprendimas jūsų gyvenime buvo pats svarbiausias ir geriausias?

- Kai vietoj universiteto nusprendžiau mėginti stoti į muzikos kolegiją ir apsisprendžiau, kad noriu rašyti dainas ir paversti tai savo pragyvenimo šaltiniu.

- Ar yra dalykų, kuriuos norėtumėte išbandyti greta muzikos? Esate labai jaunas, išleidote tris albumus, teoriškai turėtumėte laiko pradėti dar vieną, visai kitokią karjerą?

- Vis pamąstau, kad vis dėlto būtų įdomu įstoti ir baigti universitetą. Kita vertus, ką tai pakeistų? Tikiu, kad visą gyvenimą kursiu dainas.

Kartais net specialiai stengiuosi nuo to nutolti. Po antrojo albumo ir jo pristatymo turo pasakiau sau, kad imsiu atostogų ir negrosiu. Po dviejų dienų jau sėdėjau prie pianino ir vėl rašiau dainas. Netrukus gimė albumas „Jubilee Road“. Nuo šito niekur nepabėgsiu.

- Esate sakęs, jog laikote save geresniu dainų kūrėju nei dainininku. Ar ir dabar taip galvojate?

- Taip, nors dainuoti man patinka ir neketinu to artimiausiu metu mesti. Bet labiausiai patinka rašyti dainas. Juolab kad dainuoju tik savo kūrinius, man nereikia prašyti, kad parašytų kiti. O dėl balso – jis žmonėms patinka, na ir gerai, bet aš nemanau, kad jis yra labai įspūdingas.

- Koncertuose negalite apsieiti be dainos „Another Love“ - ji žmonėms pernelyg patinka, dažnai skamba ir Lietuvoje, per radiją ir muzikiniuose šou. O kuris jūsų parašytas kūrinys pačiam atrodo geriausias?

- „Somehow“ - paskutinė daina, įrašyta albume „Wrong Crowd“. Man ji atrodo daug įspūdingesnė nei „Another Love“, bet, žinoma, pastaroji daina tapo dideliu hitu, daug žmonių apie mane dėl jos sužinojo ir pamėgo. Tad ji man irgi labai brangi.

Jei klaustumėte apie kitų atlikėjų kūrinius ar dainas, kurias laikau labai geromis, paminėčiau dainininko Hozier „Take Me To Church“ - ji gili ir įsimenanti.

- Prieš trejus metus jūsų klipe „Here I Am“ nusifilmavo aktorius Kevinas Spacey, kuris dabar įsivėlęs į labai nemalonų seksualinio priekabiavimo skandalą. Kaip dabar jaučiatės dėl to klipo?

- Tai sudėtinga. Net neturiu ką apie tai paaiškinti. Kai mes susipažinome, nieko nežinojau, niekas neįsivaizdavo, kad bus tokie kaltinimai. „Metoo“ kampanija prieš priekabiavimą yra svarbi ir reikalinga, tai viskas, ką galiu jums pasakyti.

- Didžiojoje Britanijoje dabar – sąmyšis dėl išstojimo iš Europos Sąjungos. Koks jūsų požiūris į tai?

- Aš neįsivaizduoju, kas nutiks, su mūsų valdžia dabar visiškai nieko neaišku. Viena, ką tikrai žinau, aš esu griežtai prieš „Brexit“. Daug keliauju po Europą ir manau, kad ji – nuostabi. Esu didelis Europos gerbėjas. Mes gyvename laikotarpiu, kai žmonės turėtų griauti sienas, o ne jas statyti. Bet, kaip matome, vyksta atvirkščiai. Kita vertus, dar pažiūrėsime, kuo „Brexit“ baigsis. Niekas to nežino.

- Kokią įdomiausią gerbėjų dovaną esate gavęs?

- Tiesą sakant, nieko ypatingo neateina į galvą. Mano gerbėjai – labai normalūs ir paprasti žmonės. Jie man yra, pavyzdžiui, padovanoję keletą paveikslų. Bet tai – visiškai nieko keisto ar neįprasto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.