Vilnių sudrebins paslaptingiausios grupės „Enigma“ narių koncertas

Trijų Lietuvos miestų muzikos gerbėjų laukia saldus atradimo džiaugsmas – čia koncertuos paslaptingiausios grupės „Enigma“ nariai. Iki šiol tik studijose dirbę muzikantai pirmą kartą leidosi į turnė.

„Enigmos“ įkūrėjo M.Cretu kūrybą pastaruoju metu populiarina jamaikietis A.Donaldsas (kairėje). Jis atvyks į Lietuvą.<br>Rengėjų nuotr. 
„Enigmos“ įkūrėjo M.Cretu kūrybą pastaruoju metu populiarina jamaikietis A.Donaldsas (kairėje). Jis atvyks į Lietuvą.<br>Rengėjų nuotr. 
„Enigmos“ įkūrėjo M.Cretu kūrybą pastaruoju metu populiarina jamaikietis A.Donaldsas. Jis atvyks į Lietuvą.<br>„Scanpix“ / „Sputnik“ nuotr.
„Enigmos“ įkūrėjo M.Cretu kūrybą pastaruoju metu populiarina jamaikietis A.Donaldsas. Jis atvyks į Lietuvą.<br>„Scanpix“ / „Sputnik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 23, 2019, 1:20 PM, atnaujinta Mar 23, 2019, 1:36 PM

Trys „Grammy“ nominacijos, 70 milijonų parduotų įrašų, penkerius metus iš eilės aukščiausios vietos „Billboard“ populiariausių albumų sąrašuose ir paslaptingiausio XX a. muzikinio projekto statusas: nė vieno interviu, nė vieno pasirodymo viešai ir juo labiau – koncertinės turnė.

Toks 1990 metais Rumunijos ir Vokietijos muzikanto bei prodiuserio Michaelio Cretu sumanytas studijinis projektas „Enigma“.

Vis dėlto 2019 m. „Enigmos“ nariai, susibūrę į muzikinį projektą „Original Enigma Voices“, nutarė praskleisti paslaptingumo šydą ir leidosi į pirmąją koncertinę kelionę po Europą.

Kūrėją viliojo mistika

Devintojo dešimtmečio pabaigoje M.Cretu bendradarbiavo su keliais muzikantais, kūrė kompozicijas vokiečių popdainininkei Sandrai ir leido solinius albumus, neturėjusius komercinio pasisekimo. Reikėjo sugalvoti ką nors nauja.

1988 m. po vestuvių Michaelis ir Sandra persikėlė į Ispanijos salą Ibisą. Prodiuseris įkūrė garso įrašų studiją „ART Studios“ ir pradėjo kurti naują projektą „Enigma“ (išvertus iš graikų kalbos – „paslaptis“).

M.Cretu pasirinko šį pavadinimą, nes norėjo muzikos kalba papasakoti apie neatskleistas paslaptis, gyvenimą po mirties. Grigališkojo choralo ir vedų giesmių motyvai kompozicijas pripildė mistikos.

Iš pradžių niekas nežinojo kolektyvo sudėties. Pagal M.Cretu sumanymą klausytojai turėjo girdėti tik muziką, o ne sieti ją su kokiais nors atlikėjais.

Ilgainiui paaiškėjo, kad pirmojo įrašo autoriai buvo Frankas Petersonas, Davidas Fairsteinas, Peteris Cornelius, M.Cretu ir Sandra. Vėliau kurti „Enigmos“ kompozicijų buvo sutelkta daugybė kūrybingų žmonių.

Teko bylinėtis teisme

„Enigma“ nėra grupė įprasta prasme, jos kompozicijas sunku pavadinti dainomis. 1990 metų gruodžio 10-ąją po 8 mėnesių darbo „Enigma“ išleido pirmąjį albumą „MCMXC a.D.“ (romėniškas skaičius 1990), kuris sulaukė stulbinamos sėkmės – 41 šalyje atsidūrė populiariausių įrašų sąrašo viršuje, tapo geriausiai parduodama studijos „Virgin Records“ plokštele.

Prieš albumą buvo išleistas singlas „Sadeness (part I)“, kuriame grigališkasis choralas, ištrauka iš „Paschale Mysterium“, atliekama choro „Capella Antiqua Munchen“, pynėsi su šokio ritmais, kupinais erotinių poteksčių.

Vėliau, 1994-aisiais, dėl neteisėto šio įrašo panaudojimo buvo iškelta byla, kurios metu atskleistos kolektyvo narių pavardės, paskelbtos jų nuotraukos.

Nepaisant to, „Sadness (part I)“ laikomas didžiausios sėkmės sulaukusiu „Enigmos“ singlu, jis dukart perleistas 1991 ir 1999 m. su papildomais perdirbiniais.

„MCMXC a.D.“ prasidėjo nuo įžangos „The Voice of Enigma“, paimtos iš britų elektroninės muzikos grupės „Leftfield“ ir pergrotos iš kito galo. Vėliau „The Voice of Enigma“ tapo grupės vizitine kortele, kompozicijos „Principles of Lust“ ir „Mea Culpa“ – pasauliniais hitais.

Mistinio skambesio albumui suteikė gamtos garsai, grigališkasis choralas, perkusija ir japoniška fleita šiakuhačis.

Bendradarbiavo ir lietuvė

1993 metais M.Cretu gavo prodiuserių pasiūlymą sukurti muziką erotiniam trileriui „Skiedra“ („Sliver“), tačiau atsisakė. Vis dėlto filme nuskambėjo „Enigmos“ kompozicijos „Carly’s Song“, „Carly’s Loneliness“.

Per 20 metų „Enigma išleido 7 albumus, kuriuose sintetiniai muzikos garsai, grigališkasis choralas, etninės giesmės, bažnyčios varpų skambesys, vargonų ir nacionalinių japoniškų muzikos instrumentų sintezė sukuria nepakartojamą atmosferinį ir psichodelinį skambesį. Jam apibūdinti net sukurtas specialus terminas „enigmatika“.

2010 m. spalį albumo „MCMXC a.D.“ pasirodymo 20-mečio proga muzikantai gerbėjams paskelbė konkursą.

Dalyviai įrašė naujos kompozicijos „MMX The Social Song“ vokalą, laimėtojas išrinktas balsuojant internetu.

Ja tapo latvių dainininkė Fox Lima, pritariamajam vokalui pakviesti trys geriausiai pasirodę konkursantai: Markas Josheris iš Brazilijios, J.Spring (Jerome’as Pringault) iš Ispanijos ir Rasas Serra (Rasa Verentečevienė) iš Lietuvos.

Gerbėjai turėjo įtakos ir vėlesniems dainos kūrimo etapams – parinko pagrindinį instrumentą, nuotaiką ir įrašo stilių.

Singlas pasirodė 2010 m. gruodžio 15-ąją.

Populiarina jamaikietis

Aštuntasis „Enigmos“ studijinis albumas „The Fall Of A Rebel Angel“, kurį įrašant dalyvavo kviestiniai muzikantai, išleistas 2016 m. rugpjūtį.

M.Cretu sakė, kad pabandė sugrįžti prie „Enigmos“ ištakų, kiekviena kompozicija – simbolinio kelio link atpirkimo etapas.

Dabar M.Cretu yra naujo elektroninio projekto „Shinnobu“, kuris leidžia albumus su „Enigmos“ ženklu, prodiuseris. Jo kūrybą pastaruoju metu populiarina jamaikietis Andru Donaldsas, jis – vienas koncertinės turnė „Original Enigma Voices“ narių.

Atliks dvidešimt kompozicijų

Koncerte „Original Enigma Voices“ žiūrovai galės išvysti atlikėjus, kurių balsai skambėjo tokiose grupės „Enigma“ dainose kaip „Seven Lives“, „Return to Innocence“, „MMX The Social Song“.

A.Donaldsas, Angel X ir Fox Lima, kurie ir sudaro „Original Enigma Voices“ branduolį, žada, kad tai bus įstabus šou ir nepamirštama kelionė į užburiančių garsų ir vaizdų pasaulį su nauju dar negirdėtų dainų skambesiu.

Koncertuose Lietuvoje „Original Enigma Voices“ atliks dvidešimt kūrinių iš skirtingų albumų – nuo pirmajame „MCMXC a.D.“ įrašytos dainos „The Rivers Of Belief“ iki prieš kelerius metus pasirodžiusio aštunto albumo „The Fall Of A Rebel Angel“ kompozicijos „Amen“. (LR)

„Original Enigma Voices“ pasirodymas su styginių orkestru ir grupe. Kovo 23 d. 19 val. Vilnius, koncertų salė „Compensa“.

Kovo 24 d. 19 val. Palangos koncertų salė.

Kovo 26 d. 19 val. Kauno „Žalgirio“ arena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.