Koncertą Trakų pilyje surengs Balkanų muzikos legenda Goranas Bregovičius

Vasaros pabaigoje, rugpjūčio 29 d., į Lietuvą grįžta Balkanų muzikos karaliumi tituluojamas Goranas Bregovičius.

Goranas Bregovičius.<br>Organizatorių nuotr.
Goranas Bregovičius.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-08 12:43

Atlikėjas surengs koncertą Trakų pilyje, kur kartu su orkestru pristatys naujausią albumą „Three Letters from Sarajevo“.

Iš Bosnijos ir Hercegovinos kilęs atlikėjas – vienas žymiausių ir pasaulyje pripažintų šių dienų atlikėjų ir kompozitorių iš Balkanų šalių.

Jis taip pat vienas iš kelių buvusios Jugoslavijos atlikėjų, pasirodžiusių tokiose didžiausiose tarptautinėse scenose kaip „Carnegie Hall“, „Royal Albert Hall“, ar „L’Olympia“.

Bet kuris muzikantas būtų laimingas, jei galėtų išgyventi bent akimirką iš be galo spalvingos ir patirtimis turtingos G.Bregovičiaus muzikinės karjeros.

Pats save jis pristato šiuolaikiniu kompozitoriumi, tačiau „šiuolaikiniu“ Balkanų stiliumi.

G.Bregovičius taip pat yra ir tradicinės Balkanų muzikos atlikėjas, ir roko žvaigždė.

Talentas ir įspūdingi darbai leido jam tapti universaliu atlikėju su unikaliu muzikiniu braižu, pardavusiu daugiau nei 6 milijonus įrašų.

Atlikėjo ir kompozitoriaus gebėjimas suprasti ir įsisavinti įvairias muzikines kultūras leidžia jam į savo muziką įtraukti tradicinę Korsikos, Gruzijos ar Bulgarijos muziką, taip pat ir elektroninės muzikos elementus.

Jo beribis talentas bendradarbiavimui pritraukia tokio pačio ryškumo žvaigždes kaip Cesaria Evora, Scottas Walkeris, Iggy Pop’as ir kiti.

Nuo filosofo iki roko žvaigždės

G.Bregovičius užaugo iš Serbijos kilusios motinos ir kroato tėvo šeimoje.

Muzikinė karjera prasidėjo šeštajame dešimtmetyje muzikos mokykloje, Sarajeve.

Armijoje dirbęs atlikėjo tėvas mėgėjiškai grojo smuiku ir paskatino šį instrumentą įvaldyti ir savo sūnų.

Tačiau jį labiau traukė gitara, kuria pats ir išmoko groti. Ketverius metus Goranas skyrė filosofijos ir sociologijos studijoms Sarajevo universitete, tačiau nenuėjo į paskutinius egzaminus ir vietoj tapimo dėstytoju jis tapo roko žvaigžde.

Savo herojais laikė britų roko žvaigždes „Led Zeppelin“. Anot atlikėjo, jei groji gitara, nori būti kaip ir kiti gerai atrodantys gitaristai, pavyzdžiui, Jimmy Page’as.

1974 m. permainų vėjai ir paaugliškas maištavimas paskatino Goraną įkurti roko grupę „Bijelo Dugme“ („Baltas mygtukas“), tapusią svarbia Jugoslavijos istorijos dalimi.

Komunistiniame režime dainomis jie perduodavo tuo metu svarbias žinutes. G.Bregovičius buvo grupės kūrybinė siela ir dainų kūrėjas.

Pirmasis jų albumas sulaukė absoliučios sėkmės, kuri ir toliau nenustojo augti visoje Rytų Europoje iki pat 80-ųjų.

Per 14 grupės gyvavimo metų jie įrašė 12 albumų su trimis skirtingais atlikėjais, pardavė milijonus albumų ir per kiekvieną savo koncertą sulaukdavo tūkstantinės klausytojų minios.

„Bijelo Dugme“ gyvavo iki 1989 m. Koncertų metu auditorijoje grupė pastebėjo augančią fanatiško nacionalizmo karštinę, kuri paskatino nutraukti grupės veiklą.

Tačiau netgi dabar grupė kartais surengia koncertus ir švenčia savo 40-metį. Pats G.Bregovičius apsigyveno Paryžiuje, tačiau prasidėjus karui Sarajeve jis prarado visus savo turtus – mašinas, laivus, namus. Kadangi reikėjo vėl grįžti dirbti, prasidėjo naujasis jo kūrybos etapas.

Muzika filmams

Aštuntojo dešimtmečio pabaigoje kino režisierius Emiras Kusturica įkalbėjo Goraną įsitraukti į naujausio filmo „The Time of Gypsies“ projektą.

Filmo garso takelio kūrimas leido jam paaštrinti muzikinę dramaturgiją ir iš arčiau susipažinti su čigoniška muzika.

Kusturicos vaizdai ir Bregovičiaus muzika sukūrė ryškų pėdsaką palikusią ir pripažintą istoriją.

Menininkų bendradarbiavimas tęsėsi ir toliau. Filmui „Arizonos svajonė“ duetas iškeliavo į Ameriką, kur G.Bregovičius įrašyti kelias dainas filmo takeliui pasikvietė žymųjį Iggy Pop’ą.

Talentingasis kompozitorius taip pat dirbo su daugybę apdovanojimų pelniusiu Patrice Chereau filmu „Karalienė Margo“.

Paskutinis E.Kusturicos ir G.Bregovičiaus darbas buvo filmas „Underground“, 1995 m. pelnęs Auksinę Palmės šakelę Kanų festivalyje.

Po šio filmo atlikėjas nusprendė grįžti prie koncertinės veiklos.

Nesibaigiantis koncertinis turas

Goranas Bregovičius save apibūdina kaip „senamadišką vyruką, kuris nemėgsta klipų ir televizijos, o savo muziką pristato keliaudamas“ nesibaigiančiame pasauliniame ture.

Kartu su dalimi ar pilnos sudėties orkestru „Wedding and Funeral Orchestra“ 69-erių G.Bregovičius koncertuoja jau daugiau nei 20 metų ir turėjo daugiau nei 3 000 pasirodymų.

Praėjusiais metais įvyko 120 koncertų, o kartais surengiama ir daugiau.

Per daugiau nei keturis dešimtmečius trunkančią muzikinę karjerą atlikėjas tapo Balkanų muzikos legenda, koncertuose kaskart sulaukiančia sausakimšų auditorijų.

Nors pats neturi čigoniško kraujo, tačiau yra pripažintas šios muzikos karalius, kurio kūrybą groja šimtai čigoniškų grupių.

Šių metų rugpjūčio 29 d. Trakų pilyje atlikėjas kartu su orkestru „Wedding and Funeral Orchestra“ pristatys albumą „Three Letters from Sarajevo“.

Augdamas Godanas buvo nuolat apsuptas Sarajeve gyvenusių katalikų, žydų ir musulmonų muzikos.

Ši persipynusi vaikystės muzikinė aplinka, atsiminimai iš gimtojo miesto, skirtingos religijos ir miesto identiteto paieška atsispindi naujausiame kompozitoriaus ir atlikėjo albume.

Balkanų muzikos dvasia su Lietuvos klausytojais G.Bregovičius dalinsis jau trečią kartą.

Pirmą kartą Lietuvoje jis viešėjo 2013 metais ir pristatė albumą „Champagne for Gypsies“, o paskutinį kartą lankėsi 2017 m. Palangoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.