Džiazo legendos Glenno Millerio orkestras – vėl Lietuvoje

Puiki žinia – rudenį pasaulinę šlovę pelnęs Glenno Millerio orkestras gastroliuos mūsų šalyje.

Glenno Millerio orkestras vėl pasirodys Lietuvos scenoje. <br>Organizatorių nuotr. 
Glenno Millerio orkestras vėl pasirodys Lietuvos scenoje. <br>Organizatorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2019, 1:44 PM

Vienas garsiausių orkestrų pasaulyje Lietuvoje surengs net keturis koncertus: lapkričio 10 d. Klaipėdoje, lapkričio 11 d. Kaune, lapkričio 12 d. Vilniuje ir lapkričio 14 d. Šiauliuose.

Garsiojo Wilo Saldeno vadovaujamas orkestras pristatys naujausią programą „Jukebox Saturday Night“, koncertuose taip pat skambės auksine džiazo klasika tapę Glenno Millerio kūriniai.

Glenno Millerio orkestras – „In The Mood“: 

Svingo muzikos eros legenda Glennas Milleris gimė 1904 m. Klarindos mieste, Ajovos valstijoje.

Amerikiečių bigbendo trombonistas, aranžuotojas, kompozitorius buvo vienas populiariausių praėjusio amžiaus džiazo atlikėjų pasaulyje.

Jo įrašyti kūriniai „In the Mood“, „Moonlight Serenade“, „Pennsylvania 6-5000“, „Chattanooga Choo Choo“, „A String of Pearls“, „At Last“, „(I've Got a Gal In) Kalamazoo“, „American Patrol“, „Tuxedo Junction“, „Elmer's Tune“ ir „Little Brown Jug“ priskiriami auksinei džiazo klasikai.

Per labai trumpą laiką net 16 Glenno Millerio kūrinių tapo hitais Nr. 1. Iš viso net 69 atlikėjo hitai pasiekė populiariausių dainų Top 10 – pagal šį rodiklį Glennas Milleris lenkia rokenrolo karalių Elvį Presley ir grupę „The Beatles“.

Glenno Millerio orkestras – „Little Brown Jug“:

Pirmąjį savo tromboną Glennas Milleris įsigijo už pinigus, kuriuos uždirbo melždamas karves. Dar mokykloje jis subūrė savo pirmąją grupę.

Tęsdamas mokslus universitete, Glennas Milleris visą laisvą laiką skyrė dalyvavimui muzikantų perklausose ir grodamas su visais orkestrais, kurie tik jį priimdavo. Netrukus, mokydamasis pas garsųjį kompozitorių Josephą Schillingerį, muzikantas sukūrė vizitine kortele tapusią melodiją „Moonlight Serenade“.

Profesionalaus muzikanto kelią pasirinkęs Glennas Milleris grojo pas svingo eros tėvu vadinamą Beną Pollacką ir svingo karaliumi tituluojamą Benny Goodmaną.

Glenno Millerio orkestras – „Moonlight Serenade“: 

1938 m. Glennas Milleris sulaukė didžiosios sėkmės. „Time“ tuomet rašė: „Visuose Amerikos baruose, kavinėse ir užeigose yra apie 300 tūkst. muzikos įrašų grotuvų.

Kiekviename jų šiuo metu yra mažiausiai du arba net šeši diskai su Glenno Millerio orkestro įrašais“.

Sėkmė buvo didžiulė. Glennas Milleris buvo kviečiamas ne tik kurti ir groti muziką filmams – jis ir pats filmavose didelio populiarumo sulaukusiose kino juostose.

Nuo 1939-ųjų iki 1942-ųjų Glenno Millerio orkestras koncertus tris kartus per savaitę transliuodavo radijo stotis „CBS“.

1942 m. pradžioje įrašų kompanija „Victor RCA“ Glennui Milleriui įteikė pirmąjį „auksinį diską“ už hitą „Chattanooga Choo-Choo“.

Glenno Millerio orkestras – „Tuxedo Junction“:

Sėkmė nuo talentingojo muzikanto ir kompozitoriaus nenusisuko ir jam užsirašius į Jungtinių Amerikos Valstijų karines pajėgas.

Kariuomenės orkestrui vadovauti paskirtas Glennas Milleris už muzikinę veiklą buvo paaukštintas į majorus. 1944 m. jis su orkestru atvyko į Didžiąją Britaniją, kur surengė net 800 koncertų.

Tų pačių metų gruodžio 15 d. Glennas Milleris turėjo skristi iš Anglijos į Prancūziją. Deja, iš Bedfordo pakilęs vienmotoris lėktuvas Paryžiaus nepasiekė. Nei orlaivis nei keleivių kūnai taip ir nebuvo rasti.

Manoma, kad dėl netinkamo karbiuratoriaus, kuris esant šaltam orui užšaldavo, Glenną Millerį skraidinęs lėktuvas sudužo kažkur Lamanšo sąsiauryje.

Po Glenno Millerio mirties gausiu muzikanto ir kompozitoriaus palikimu rūpinasi kompanija „Glenn Miller Productions“, kuriai vadovauja jo artimieji.

Jų sprendimu, oficialiam Glenno Millerio orkestrui nuo 1990 m. vadovauja garsus dirigentas Wilas Saldenas.

Olandijoje gimęs orkestro vadovas yra laikomas vienu geriausiai Glenno Millerio kūrybą ištyrusiu specialistu.

Per trisdešimt metų jo vadovaujamas oficialus Glenno Millerio orkestras į koncertus sukvietė per 6 milijonus žiūrovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.