Stingas – dainininkas, kurio įgėlimai gydo sielą

Vienas populiariausių muzikos autorių ir atlikėjų pasaulyje Stingas (67 m.) birželio 8-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje surengs anšlaginį koncertą. Programoje „Sting: My Songs“ – populiariausios jo dainos.

Koncerte Kaune Stingas atliks mėgstamiausias dainas, kurias sukūrė su grupe „The Police“ ir kaip solo atlikėjas.
Koncerte Kaune Stingas atliks mėgstamiausias dainas, kurias sukūrė su grupe „The Police“ ir kaip solo atlikėjas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2019, 7:03 PM

Stingo gastrolės „My Songs Tour“ prasidėjo Paryžiuje nuotaikingu ir dinamišku šou. Jame pagrindinis dėmesys skirtas mėgstamiausioms dainoms, kurias per savo karjerą su grupe „The Police“ ir kaip solo atlikėjas sukūrė 17 kartų „Grammy“ apdovanojimus pelnęs Stingas.

Pasirodymą pradėjęs energinga „The Police“ daina „Message In A Bottle“, vėliau Stingas padainavo visus klasika tapusius hitus: „Englishman In New York“, „Fields Of Gold“, „Shape Of My Heart“, „Desert Rose“, „Roxanne“, „Fragile“ ir daugelį kitų.

Muzikantą ugdė roko klubai

Kompozitorius, dainų autorius ir dainininkas, aktorius, rašytojas ir aktyvistas Stingas (tikrasis vardas Gordonas Matthew Thomas Sumneris) gimė 1951 m. lapkričio 2-ąją Šiaurės Anglijos mieste Volsende. Šeimoje jis buvo vyriausias iš keturių vaikų.

Motina Audrey – kirpėja, tėvas Ernestas Matthew Sumneris – pienininkas ir inžinierius-mechanikas. Netrukus Sumneriai įsigijo pieno produktų parduotuvėlę ir Gordonas mielai talkino tėvams.

Darbas netrukdė berniukui gerai mokytis. Gordonas išmoko groti fortepijonu, o dešimties metų gavo dovanų gitarą, su kuria daugiau niekada nesiskyrė.

Didelę įtaką būsimojo muzikanto ateičiai padarė lankymasis roko klubuose, kuriuose koncertuodavo garsūs to meto rokeriai. Neišdildomą įspūdį jam paliko Jimi Hendrixas, kuris įkvėpė kurti savas dainas.

Pravardę davė draugai

Baigęs koledžą Gordonas netikėtai artimiesiems įstojo studijuoti anglų kalbos, o baigęs studijas įsidarbino mokytoju.

Mokytojavimas nenumaldė Gordono troškimo muzikuoti. Jis įsitaisė boso gitaristu džiazbende „Newcastle Big Band“, vėliau perėjo į džiazo kolektyvą „Phoenix Jazzmen“, kur sukaupė profesinės patirties.

Draugai jį praminė Stingu (liet. gylys, geluonis), ir ši pravardė tapo ne tik jo kūrybiniu slapyvardžiu, bet ir antruoju vardu.

Aštuntojo dešimtmečio pradžioje Stingas įkūrė savo roko grupę „Last Exit“. Kolektyvas labai išpopuliarėjo gimtajame mieste, o daina „I Burn for You“ buvo įrašyta Jungtinės Karalystės sostinėje.

Pritapo prie „The Police“

Kai Stingui buvo 26 metai, jis sulaukė garsaus Londono muzikanto Stewarto Copelando ir jo partnerio Andy Summerso siūlymo prisidėti prie „The Police“.

Pirmosios trio dainos „Fall Out“ ir „Roxanne“ neišpopuliarėjo tarp jaunimo, bet netrukus, sudarius sutartį su „A & M“, kuri išleido diską „Outlandos d’Amour“, roko komandos reitingai pakilo.

Profesionalus vadybininkas Milesas Copelandas sumaniai reklamavo albumo dainas, ir jau 1977 -ųjų pabaigoje „Roxanne“ pateko į Jungtinės Karalystės populiariausių kūrinių dvidešimtuką.

Ilgainiui „The Police“, viena populiariausių poproko muzikos grupių pasaulyje.

1983-iaisiais, išleidę paskutinį albumą „Synchronicity“, „The Police“ muzikantai išvyko gastrolių ir jų metu paskelbė, kad daugiau kartu nekoncertuos.

Stingas aiškino, kad iš grupės „The Police“ išėjo susapnavęs, kaip gražų sodą sunaikino mėlyni vėžliai.

Šį sapną jis palaikė simboliniu raginimu pradėti solinę karjerą.

Atpažįstamas visame pasaulyje

Stingas pradėjo solinę karjerą, kuri atvertė naują jo kūrybinės biografijos puslapį ir prasidėjo nuo didžiulės sėkmės – disko „Dreams of the Blue Turtles“ milijoniniai tiražai pasklido po Europą ir užatlantę.

Džiazinė atlikimo maniera, Sergejaus Prokofjevo siuitos motyvų panaudojimas šlageryje „Russians“ išskyrė Stingą iš kitų roko atlikėjų. 1987-aisiais muzikantas išvyko į tarptautines gastroles, per kurias sukūrė antrą solinį albumą „Nothing Like The Sun“.

Naujiems hitams įrašyti dainininkas pasikvietė pasaulinio ryškumo žvaigždes: Ericą Claptoną, Marką Knopflerį ir Andy Summersą. Dešimtojo dešimtmečio albumai „Soul Cages“ ir „Ten Summoner’s Tales“, pristatyti hitais „All This Time“, „If I Ever Lose My Faith In You“ ir „Fields OF Gold“, įtvirtino Stingo vardą tarp muzikos pasaulio viršukalnių.

10-ojo dešimtmečio antrosios pusės albumai „Mercury Falling“ ir „Brand New Day“ vėl tapo platininiai dainininko gimtinėje ir JAV. Dainą iš antrojo albumo „Dykumos rožė“ Stingas atliko su muzikantu iš Alžyro Chebu Mami, o šios dainos klipas tapo savotiška visureigio „Jaguar S-type“, kuriuo muzikantai važiavo per dykumos smėlio kopas, reklama.

Stingo balsas tapo atpažįstamas visame pasaulyje, o gimtinėje muzikantas apdovanotas Britų imperijos ordinu, jam suteiktas sero titulas.

Savo kūryba jis stengiasi užimti aktyvią visuomeninę poziciją.

Po 2001 m. rugsėjo 11-osios teroristinių aktų jis išleido rinkinį „Sacred Love“, kuriame išreiškė užuojautą žuvusiesiems ir jų artimiesiems. 

Vedęs antrą kartą, turi šešis vaikus

Pirmą kartą Stingas vedė 1976 m. airių aktorę Frances Tomelty, žinomą iš serialų „The Amazing Mrs Pritchard“, „Tuštybės mugė“, „Baltoji karalienė“, „Merlino nuotykiai“, „Coronation Street“, „Inspektorius Morsas“. 1980 m. „Old Vic“ teatro spektaklyje „Makbetas“ vaidino Ledi Makbet, o pagrindinį herojų – aktorius Peteris O’Toole’as.

Pora susilaukė dviejų vaikų – sūnaus Josepho, darančio dainininko karjerą, ir dukters Fuchsios Katherine. Dėl nesutarimų išsiskyrė 1984 metais.

Po skyrybų Stingas aštuonerius metus gyveno su aktore Trudie Styler, jiedu susilaukė dar dviejų dukterų ir dviejų sūnų: Brigitte, Eliot, Jake’o ir Giacomo. Oficialiai santykius pora įformino tik 1992 metais.

Stingo šeima turi kelias rezidencijas Anglijoje, JAV, Toskanoje (Italija). Pastarojoje dainininkas turi vynuogyną ir gamina vyną.

Šeimos namuose gyvena keletas šunų. Jų lydimas Stingas mėgsta pajodinėti žirgu.

Dainininko antroji žmona, baigusi aktorės karjerą, tapo kino prodiusere. Viename pirmųjų jos projektų – Guy Ritchie filme „Lok, stauk arba šauk“ – jos vyras suvaidino epizodinį vaidmenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?