Pasaulį užkariavęs britas Michaelas Kiwanuka surengs pasirodymą Lietuvoje

Paaiškėjo, kad pasaulį užkariavęs britų muzikantas Michaelas Kiwanuka vasarą aplankys Lietuvą. Aišku, ne vienas, o su visa gyva grupe.

 Michaelas Kiwanuka.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Michaelas Kiwanuka.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2020, 11:34 AM

Šis artistas kelia tik geras emocijas. Jis yra vienas tų, kuriais matuojami 2019 metai. Kiwanukos pasirodymas suplanuotas birželio 20 d. Botanikos sode. Maloni tokių koncertų Kairėnuose tąsa.

Kiwanuka – tikras grynuolis, Lietuvoje dar gyvai negirdėtas, bet labai norėtas vardas. Jis čia laukiamas, aktualus ir reikalingas, nors dainuoja apie nejaukius dalykus. Pabėgėlių iš Ugandos vaikas yra tikrai išskirtinis artistas.

Savo kūryboje dažnai kalbantis apie besitęsiančią kovą dėl rasinės lygybės. Jis išdidžiai garsina Ugandos vardą, kuris ilgą laiką buvo užmirštas ir svajoja kada nors ten surengti koncertą.

Karjeros pradžioje jis padėjo kitiems atlikėjams įrašuose ir apie solinę karjerą net nesvajojo. Buvo laikas, kada jis dalinosi viena scena su pačia Adele. Pop muzikos superžvaigždė jį pasirinko iš tuzino kitų. Nemenkas pasiekimas jaunuoliui, tuo metu turėjusiam tik porą EP. Kritikų simpatijas jis užsitikrino dar 2012-aisiais, pristatęs debiutinį darbą „Home Again“. Antrasis albumas „Love & Hate“ gerokai pakėlė jo akcijų vertę ir garantavo šiltą vietą viršūnėje.

Tada jis pasirašė sutartį su „Polydor“ ir laimėjo „BBC Sound of 2012“ apdovanojimą, pralenkęs Skrillexą ir patį Franką Oceaną. Buvo aišku – turime gitaros virtuozą, kurio kūryboje maišosi švelni dvasia ir sodrus balsas.

Jo pasirodymus festivaliuose didelės žvaigždės pradėjo stebėti iš užkulisių. Greitai niekam nereikėjo nieko įrodinėti. Po metų jis sulaukė skambučio iš paties Kanye Westo. Kiwanukos jis prašė prisidėti prie „Yeezus“ albumo įrašų.

Anų laikų muzika ir praeities herojai yra didžiausias jo įkvėpimas. Gal todėl jis pats atrodo tarsi nužengęs iš tų laikų ar įrėžtas senose plokštelėse. Jimis Hendrixas, Billas Withersas, Otis Reddingas, Bobas Dylanas ir Gilas Scottas-Heronas pakeitė jo gyvenimą ir padarė jam didžiausią įtaką. Jei mokytis – tai iš geriausių. Pats Kiwanuka dažnai yra su jais lyginamas.

„Manęs nuolat klausinėjo, kaip aš pasivadinsiu? Galvojau, ar turėdamas slapyvardį parduosiu daugiau albumų? Nenoriu turėti kito vardo ir būti dar vienas Ziggy Stardust. Esu Michaelas Kiwanuka ir visuomet juo būsiu“, – teigia Vilnių pirmą kartą savo kalendoriuje pažymėjęs Kiwanuka. Jis ką tik išpardavė šio turo koncertus valstijose ir Kanadoje. Panašu, kad toks pats scenarijus bus ir Europoje.

Šiandien Kiwanuka gyvena svajonėje. Pastarieji metai jam buvo tiesiog nuostabūs. Vilniuje jis pristatys naujausią savo albumą „Kiwanuka“. Jį pavadino savo pavarde, norėdamas pabrėžti savo tapatybę. Daug įtakingų leidinių ir muzikos kritikų šį įrašą linksniuoja kaip metų albumą.

„The Guardian“ albumą pavadino „vienu svarbiausių šį dešimtmetį“, o žurnalas „Rolling Stone“ siūlo klausytis įrašo nuo pradžios iki galo. Jau trečias studijinis jo muzikos kataloge. Jei pasaulyje liktų tik šis Kiwanukos įrašas, vis tiek pakaktų iki gyvenimo galo.

Kūrybą Kiwanuka naudoja savo pozicijai reikšti. Tai duoklė afro-amerikiečių kultūrai ir asmeninė terapija. Drąsus, labai muzikalus ir iššūkį klausytojams keliantis įrašas. Jis pilnas energijos ir tik jam būdingos melancholijos.

Albumas „Kiwanuka“ sumaniai kalba apie rasės identitetą, smurtą, nepasitikėjimą ir abejones. Kūriniai tobulai dera vienas po kito. Kiwanuka nebijo parodyti tikrojo savęs – yra intravertas, nesivaiko madų, pinigų ir šlovės.

Prieš keletą dienų „Brit Awards“ šį įrašą nominavo Metų albumo kategorijoje, o patį jo autorių – Metų atlikėju. Šie britų muzikos apdovanojimai įvyks net 40 kartą. „Mercury“ prizui Kiwanuka buvo nominuotas net du kartus. „Q Magazine“ rudenį jam taip pat įteikė apdovanojimą už Geriausią gyvą pasirodymą.

Tokie įvertinimai papuoštų bet kurio atlikėjo biografiją. Jis vienas įdomiausių šių dienų britų kūrėjų ir labai nuoširdus žmogus.

Albumą padėjo įrašyti „Grammy“ apdovanotas žvaigždžių prodiuseris ir muzikantas Danger Mouse. Jis dirba tik su A lygos vardais: „Gorillaz“, „Red Hot Chilli Peppers“, „The Black Keys“, ASAP Rocky galybe kitų. Michaelas – dar vienas profesionalas jo klientų sąraše.

Šiame koncertų ture kol kas paskelbti 43 pasirodymai, didžioji dalis jų visiškai išparduoti. Vasarą Kiwanuka aplankys svarbiausius festivalius mūsų regione. Lapkričio 27 d. jo laukia didžiausias pasirodymas Londone koncertų salėje „Alexandra Palace“. Neapleidžia nuojauta, kad vasarą aktualesnio koncerto Lietuvoje tikrai nebus.

Muzikos agentūros „8 Days A Week“ vizija labai aiški. Jie nori Vilniui pelnyti koncertų miesto titulą. Ir to siekia ne žodžiais, bet darbais. Jacobas Banksas, „Bob Moses“, Woodkidas, „Of Monsters and Men“, Caribou ir ką tik paskelbtas Michaelis Kiwanuka. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.