Jaunųjų atlikėjų bendradarbiavimo vaisius – septynspalvis albumas

Jaunosios kartos kompozitorius ir muzikos atlikėjas Mantvydas Leonas Pranulis ką tik išleido trečiąjį savo kūrybos albumą “Liar who fell in love with truth” (“Melagis, kuris pamilo tiesą”), kuriame skamba 7 kūriniai. Prie albumo kūrimo prisidėjo 20 atlikėjų, 4 kompozitoriai, 3 garso režisieriai ir 1 dailininkė. Metus laiko kurtame albume – septynių skirtingų žanrų kūriniai: nuo poetinio džiazo iki indie muzikos.

Mantvydas Leonas Pranulis išleido trečią albumą.
Mantvydas Leonas Pranulis išleido trečią albumą.
Mantvydas Leonas Pranulis išleido trečią albumą.
Mantvydas Leonas Pranulis išleido trečią albumą.
Daugiau nuotraukų (2)

Irena Venclovaitė

Mar 13, 2020, 9:57 AM

Pavadinimą įkvėpė asmeninės patirtys

Kompozitorius prisipažįsta, jog kaupdamas gyvenimiškąją ir kūrybinę patirtį, einant per gyvenimą ne kartą teko meluoti sau ir kitiems: “Aš pats esu tas melagis, kuris pamilo tiesą”.

Mantvydas gerai žinomas jaunajai kartai kaip patyręs atradėjas naujuose kūrybos keliuose. Jo kūrybinėje biografijoje – ne tik muzika. M. L. Pranulis yra išbandęs save kine ir kaip aktorius, ir kaip garso takelių kūrėjas, šiuo metu aktyviai bendradarbiauja su teatro žmonėmis, kurdamas muziką spektakliams, taip pat prisideda ir inicijuoja skirtingas socialines grupes sujungiančius projektus – dirba edukacinį darbą su neįgaliaisiais.

Jo santykis su muzika gali būti apibūdinamas vienu žodžiu: ieškojimai. Kiek tuose keliuose buvo klystkelių – sunku atsakyti. Klausytojams Mantvydas labiausiai pažįstamas kaip grupės “Brave Noises” įkūrėjas ir klavišininkas. Naujasis albumas tarsi žymi jo brandą kūryboje. “Dabar visiškai nemeluoju ar bent stengiuosi nemeluoti nei kūryboje, nei gyvenime. Tačiau kai buvau paauglys, turėjau tam tikrų išgyvenimų, traumų, buvo sunku. Dėl to aš išsisukinėdavau nuo tiesos”, – prisipažįsta atlikėjas.

Kelionė per gyvenimą ir muziką

Albumas “Melagis, kuris pamilo tiesą” yra pasakojimas apie saves pažinimą, apie gyvenimo kelionę, kurioje galima visko patirti. “Tik gyvenimo kely, susipažinęs su savimi, supranti, kokia įvairialypė asmenybė esi. Pats gali būti visoks. Taip pat ir aplinkiniai yra visokie. Ir muzika yra visokia. Kuo esi atviresnis kitoniškumui, tuo daugiau spalvų tavo gyvenime”, – dėsto Mantvydas ir priduria tiek gyvenime, tiek kūryboje labiausia nemėgstantis klišių, štampų.

Naujasis albumas nuo kitų dviejų atlikėjo albumų skiriasi tuo, kad anksčiau Mantvydas grodavo tik džiazą. “ Albume skambantys kūriniai atskleidžia, koks aš esu, kuo kvėpuoju, kokia mano aplinka. Tiesiog muzikoje atsirado daugiau spalvų. Kiekvienas klausytojas albume turėtų atrasti sau artimą kūrinį”, – žada muzikantas.

Kūrė 27 žmonės

Prie albumo kūrimo prisidėjo muzikos pasaulyje gerai žinomi jaunosios kartos muzikantai, elektroninės muzikos kūrėjai bei geri Mantvydo Leono draugai Andrius Šiurys ir Domantas Pūras bei bei Monika Zenkevičiūtė labia juda į priekį savo kūryba. “Džiaugiuosi, kad gavau progą kurti su elektroninės muzikos kūrėjais – pats šiame žanre nesijaučiu tvirtai”, – sako M. L. Pranulis. Jo atradimas – Augustė Ona Šimulynaitė, kuri šiam albumui “paskolino” savo įspūdingą balsą. Kiti atlikėjai, dalyvavę šiame projekte – sekstetas “Brave Noises”, “Melos”, Aurelijus Užameckis, Ignas Kasikauskas, Laurynas Jurgelis, Monika Kiknadze, Kazimieras Jušinskas, Mindaugas Stumbras, Domas Snarskis, Dominykas Žernys. Minimalistinį albumo dizainą sukūrė Barbora Šulniūtė.

Albumo leidybą iš dalies finansavo Gretutinių teisių asociacija „Agata“ ir autoriniu teisių asociacija „Latga“.

Jaunasis atlikėjas džiaugiasi ir savo sesers, irgi kompozitorės, Lietuvos kompozitorių sąjungos narės Jutos Pranulytės pagalba: “Dažnai išgirstu, kaip broliai su seserimis pykstasi, o mes nuo mažens tik bendradarbiaujame. Abu esame kompozitoriai, tačiau tarpusavyje “nesikalame” nei gyvenime, nei kūryboje. Nors kompozitoriai yra individualistai, tačiau jie, skirtingai nei kitų kūrybinių profesijų atstovai, geba bendradarbiauti”, – sako jis. Sesuo Juta – brolio vadybininkė.

Žavi klasikinė muzika

Mantvydui Leonui arčiausiai širdies – minimalistinis muzikos stilius, labiausiai artimas klasikinei muzikai. Kompozitorius šiuo metu rašo kūrinius chorui ir perkusijų ansambliui. Jis su malonumu rašo akademinius kūrinius atlikėjams, kurie paprastai atlieka klasikinę muziką.

Jaunasis atlikėjas sako dažnai užduodantis sau klausimą, kas yra muzika, ir kiekvienąkart į jį pats sau atsako skirtingai: “Man muzika – žmogaus sugalvota veikla, kuri iš visų atliekamų veiklų turbūt pati gražiausia. Tik muzika geriausiai nuspalvina mūsų realybę ir pasaulį. Garsas, muzika – nieko gražesnio už juos nėra. Galbūt muzika – žmogui Dievo duotas įrankis išreikšti savo mintis, išgyvenimus, patirtį? Dažnai tai dieviškas, nežemiškas grožis”.

Trumpai

Pirmuosius formalaus muzikinio ugdymo žingsnius M. L. Pranulis žengė Karoliniškių muzikos mokykloje, vėliau mokėsi Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijoje, o šiuo metu studijas tęsia Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 

Dar besimokydamas muzikos mokykloje M. L. Pranulis tapo Klasikos ir džiazo bei Juozo Pakalnio jaunųjų atlikėjų konkursų laureatu. Vėliau, subūręs ansamblį „Brave Noises“, kuris iki šiol yra viena pagrindinių jo veiklos krypčių, 2015 m. laimėjo ne tik 10-ąjį „Vilnius Jazz Young Power“ konkursą, bet ir geriausio instrumentininko prizą. 2017 m. Klaipėdos džiazo festivalyje muzikantas kartu su grupe „Allergy+“ tapo nugalėtojais konkurse „Jazz talentai“. O šiais metais tapo pimuoju, naujai įsteigtos, M.K.Čiurlionio stipendijos laureatu – tai kaip paskatinimas toliau judėti kūrybiniu keliu.

Albumo pristatymo koncertas, kuris buvo suplanuotas kovo 24 d., nukeliamas į gegužės mėnesį.


 


 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.