Daina Bosas gavo ypatingą apdovanojimą: „Nesitikėjau tokio žmonių palaikymo“

Šiomis dienomis uostamiesčio gyventojus ir svečius džiuginantis Klaipėdos pilies džiazo festivalis šiemet iš birželio pradžios į pirmąją rugsėjo savaitę perkeltas dėl koronaviruso pandemijos.

Daina Bosas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daina Bosas.<br>D.Umbraso nuotr.
Apdovanojimų akimirkos.<br>Pr siuntėjų nuotr.
Apdovanojimų akimirkos.<br>Pr siuntėjų nuotr.
Apdovanojimų akimirkos.<br>Pr siuntėjų nuotr.
Apdovanojimų akimirkos.<br>Pr siuntėjų nuotr.
Apdovanojimų akimirkos.<br>Pr siuntėjų nuotr.
Apdovanojimų akimirkos.<br>Pr siuntėjų nuotr.
Apdovanojimų akimirkos.<br>Pr siuntėjų nuotr.
Apdovanojimų akimirkos.<br>Pr siuntėjų nuotr.
Apdovanojimų akimirkos.<br>Pr siuntėjų nuotr.
Apdovanojimų akimirkos.<br>Pr siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 6, 2020, 10:21 AM, atnaujinta Sep 6, 2020, 10:34 AM

Viena didžiausių privačių sveikatos priežiūros įstaigų Lietuvoje – medicinos centrai „Northway“, jau penktus metus besirūpinantys klaipėdiečių sveikata, siekdami pagerbti COVID-19 pandemijos metu savo miestui ir miestiečiams labiausiai padėjusius klaipėdiečius, specialiai šiam renginiui įsteigė „Šviesos nešėjo“ apdovanojimus. Šios idėjos autorė yra Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatorė p. Inga Grubliauskienė.

Paskutinę renginio dieną festivalio scenoje vykusios apdovanojimų ceremonijos metu padėkos raštai ir išskirtinės juvelyrikos gamintojos „Dalios gintaras“ sukurtos statulėlės buvo įteiktos trims nusipelniusiems klaipėdiečiams – Maltos ordino pagalbos tarnybos prezidentui Broniui Einars, verslininkei ir visuomenės veikėjai Dainai Bosas ir Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto studentei Gintarei Gnedojūtei.

Bronius Einars apdovanotas už aktyvią pagalbą švelninant COVID-19 pandemijos socialinį poveikį patiriantiems skurdą bei socialinę atskirtį.

„COVID-19 ir karantinas maltiečiams padiktavo naują veiklos etapą ir skatino labiau susitelkti ties tuo, ką jau vykdome beveik trisdešimt metų. Tai pagalba žmogui, užkluptam nežinios, atskirtam ir vienišam.

Pirmiausia susitelkėme ties tuo, kaip teikti pagalbą senoliams, kurie pirmieji buvo įtraukti į rizikos grupės sąrašus. Vieniši vyresnio amžiaus žmonės buvo apriboti, išsigandę, ne vienam jų dėl streso paūmėjo ligos.

Teko skubiai pergalvoti, kaip saugiai jiems pristatyti maistą ir pasirūpinti jų psichologine būsena. Buvo sudarytos grupės – jaunesni savanoriai vežiojo maistą, vyresni bendravo telefonu, rinko skubią informaciją apie pagalbos prašančiuosius. O tokių vis daugėjo – į maltiečius kreipėsi pavieniai asmenys, bendruomenės, kurios jau savo jėgomis negalėjo pasirūpinti globojamais žmonėmis“, – pasakojo Maltos ordino pagalbos tarnybos prezidentas.

Paramos taip pat reikėjo vaikams. Dėl karantino uždarius maltiečių vaikų dienos centrus, skubi pagalba buvo teikiama visai mažųjų globotinių šeimai. Maistas, mokymo, apsaugos priemonės – tai tapo maltiečių rūpesčiu.

Pandemija – ekstremali situacija, tad reikėjo telkti tautą, nes medikams, į kuriuos krypo visų mūsų žvilgsniai, katastrofiškai trūko apsaugos priemonių. Maltiečiai nuo pirmų karantino dienų kartu su aukojimo portalu aukok.lt inicijavo lėšų apsaugos priemonėms rinkimo kampaniją.

Buvo suformuota COVID-19 karių komanda, kuri aiškinosi medicinos įmonių poreikius, už surinktas lėšas pirko būtiniausias priemones ir patys vežiojo jas vežiojo medikams. Pagalbos prašymai plaukė iš visos Lietuvos ir ne tik iš ligoninių, bet ir hospisų, slaugos įmonių, globos centrų. Jie maltiečių laukė išskėstomis rankomis, nes atvežtos priemonės prilygo mirties ir gyvybės klausimui.

„Taigi, pandemija padiktavo naujus iššūkius, naujus neatidėliotinus sprendimus, skatino veikti greitai ir susitelkus. Manau, išbandymus maltiečiai įveikė – sulaukėme daugybės žmonių padėkų ir... pasipildė savanorių gretos.

Atsakingi jauni žmonės noriai jungėsi prie maltiečių – pasitikėjo jais. Dabar virusas vėl kelia galvą – esame pasiruošę padėti žmonėms, jau turime patirties, žinių ir esame apsiginklavę apsaugos priemonėmis. Manau, reakcija į viruso mestus iššūkius buvo viena greičiausių ir efektyviausių maltiečių iniciatyvų, padėjusių ne vienam žmogui saugiai išgyventi karantino laikotarpį“, – pandemijos metu įgytą patirtimi dalinosi Bronius Einars.

Daina Bosas apdovanota už iniciatyvą sutelkiant klaipėdiečius ir organizuojant paramą Klaipėdos medikams COVID-19 pandemijos metu. Pastebėjusi, kad medicininių kaukių trūksta ne tik vaistinėse, bet ir gydymo įstaigose, kad apsaugos priemonių trūksta kasdien akis į akį su pavojais susiduriantiems medicinos darbuotojams, ji nusprendė nelikti abejinga.

Daina socialiniame tinkle kreipėsi į savo miesto verslininkus ir visus žmones, prašydama skirti lėšų apsaugos priemonėms, rodydama pavyzdį pirko jas pati ir vežė į ligonines. Norėdama išvengti bet kokių galimų skaidrumo abejonių, verslininkė kiekvieną dieną viešai skelbė įplaukų ir išlaidų išrašus.

„Kai ėmiausi šios iniciatyvos, tikrai nesitikėjau tokio žmonių palaikymo. Todėl visada pabrėžiau, jog nepadariau to viena. Kaip visada, man padėjo mano vyras, vaikai ir gausus būrys bendraminčių, kurie manimi pasitikėjo. Pasitikėjimas šiuo atveju labai svarbus, nes tai liečia pinigus. Todėl dar kartą visiems prisidėjusiems sakau didelį AČIŪ!

Mano giliu įsitikinimu, medikai neturi likti vieni spręsti problemų, nuo kurių priklauso mūsų visų sveikata ar net gyvybė. Tikiuosi, kad visi išmokome savo pamokas, ir medikams reikalingų priemonių daugiau niekada nepritruks“, – atsiimdama apdovanojimą sakė verslininkė.

Būsima slaugytoja Gintarė Gnedojūtė įvertinta už pasiaukojantį darbą ir rūpestį savanoriaujant Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, siekiant sustabdyti COVID-19 plitimą ir padėti sveikti koronavirusu užsikrėtusiems žmonėms.

„Aš tikiu, kad turime skleisti gėrį. Mes, savanoriai, prisidedame prie bendro tikslo – sustabdyti koronos viruso plitimą ir padėti sveikti žmonėms juo užsikrėtus. Nesvarbu, kokie maži ar dideli mūsų darbai, jei dirbsime vieningai ir padėdami vieni kitiems, mes būsime nepalaužiama jėga ir nugalėsim. Šios idėjos vedama ir savanoriauju“, – kalbėjo Gintarė, prasidėjus pandemijai drąsiai stojusi į pirmąsias kovotojų gretas. Neskaičiuodama darbo valandų ir netausodama jėgų, su meile ir užuojauta ji rūpinosi ligoniais, paveiktais viruso.

Gintarė Gnedojūtė atvykti į ceremoniją negalėjo, tad jai skirtas apdovanojimas įteiktas jos mamai.

„Gintarės poelgis kaip lašas jūroje, bet be lašo ir jūros nebūtų“, – atsiimdama „Šviesos nešėjo“ statulėlę sakė Vida Gnedojienė.

Apdovanojimus įteikusios medicinos centrų „Northway“ generalinė direktorė Diana Bumelytė ir Asociacijos „Klaipėdos džiazo festivalis“ prezidentė Inga Grubliauskienė padėkojo nominantams už pagalbą, pasiaukojantį darbą ir reikšmingą kiekvieno jų indėlį sudėtingu COVID-19 laikotarpiu.

„Reiškiame didžiausią padėką šiems žmonėms, stovėjusiems pirmosiose nelengvos kovos gretose, ir visiems, skubėjusiems į pagalbą tada, kai to labiausiai reikėjo. COVID-19 laikotarpis – tai visų mūsų solidarumo išbandymas. Jis parodė, kad tik dirbdami išvien, bendromis visų pastangomis galime įveikti bet kokius iššūkius“, – kalbėjo D. Bumelytė. Įteikdama apdovanojimus, ji palinkėjo, kad susitelkimas, kurio išmokome kovoje su virusu taptų įkvėpimu ateities darbams, kurie stiprins Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.