Giedrius Nakas naujajame albume stebina modernaus džiazo garsais: „Tai apie sapnus ir svajones, kurias pamirštam“

Žinomas pianistas ir kompozitorius Giedrius Nakas pristato naująjį Rygoje įrašytą modernaus džiazo albumą „The Dream I Forgot“, kuris bus pristatytas šį penktadienį improvizacijų teatro „Kitas kampas“ namuose.

Giedrius Nakas.<br>D.Umbraso nuotr.
Giedrius Nakas.<br>D.Umbraso nuotr.
Giedrius Nakas.<br>VIsmantės Ruzgaitės nuotr.
Giedrius Nakas.<br>VIsmantės Ruzgaitės nuotr.
Giedrius Nakas.<br>A.Solomino nuotr.
Giedrius Nakas.<br>A.Solomino nuotr.
Giedrius Nakas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Giedrius Nakas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Giedrius Nakas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Giedrius Nakas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Giedrius Nakas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Giedrius Nakas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Giedrius Nakas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Giedrius Nakas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Giedrius Nakas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Giedrius Nakas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 21, 2021, 4:07 PM

Muzikantas teigia, jog užklupus įkvėpimui, didžiąją dalį albumo kūrinių sukūrė kone per savaitę, o įrašui pasirinkta kelionė į Latviją paskatino dar labiau įsitraukti į albumo gimimo procesą.

Ne vienerius metus žinomiems Lietuvos atlikėjams akomponavęs pianistas ir kompozitorius G.Nakas jau kuris laikas sėkmingai skinasi solinės karjeros kelią muzikos padangėje.

Šį rudenį jis savo gerbėjus stebina džiugiomis naujienomis ir pristato naująjį albumą „The Dream I Forgot“, kuriame susipina modernaus džiazo ir filmų įkvėptos muzikos garsai.

„Norėjau, kad naujasis albumas būtų ypatingas ir kitoks. Praeitą albumą įrašiau Niujorke su pasaulinio lygio džiazo žvaigždėmis, tačiau užklupus pandemijai tai pakartoti tapo sudėtinga. Teko galvoti ką galiu sukurti geriausio nevykstant toli, todėl subūriau vietinių muzikantų komandą su Augustu Baronu, Dominyku Vyšniausku, Tomu Botyriumi, Deimantu Baliu ir iš Estijos kilusiu kontrabosininku Heikko Remmel“, – pasakoja Giedrius.

Pasak muzikanto, naujajame albume muzika balansuoja tarp modernaus džiazo, klasikos, roko ir filmų muzikos ribų.

Kūriniai kupini „filmiškumo“ pojūčio, flirtuojant su tuo, kas yra tikra ir kas galbūt tik iliuzija, todėl dažnai kompozicijos – tarsi pasakojimas, kuris turi keletą personažų, skirtingas lokacijas ar besivystantį siužetą.

„Didžiąją dalį kūrinių parašiau per kokias 10 dienų, matyt staiga atsirišo kažkas ir ėmė laisvai lietis idėjos, viduje besikaupusios per visą tą laiką. Vieną parašiau bežiūrint filmą, kitą – besibandant sintezatorių parduotuvėje. Albumas pasakoja apie sapnus, kurių vos prabudus nebeatsimenam, tik jaučiam, kad sapnavom kažką ypatingo ir įspūdingo. Arba apie svajones, kurių siekėm, bet dabar jas pamiršom, apleidom arba esam priversti jas pamiršti“, – teigia atlikėjas.

Giedrius pasakoja, jog šio albumo įrašymui buvo pasirinkta viena geriausių Baltijos šalyse esančių įrašų studijų Rygoje.

Išvyka į kaimyninę šalį atlikėją paskatino dar labiau įsijausti į kūrybinį procesą, o patirtos karantino sukeltos kliūtis tik pridėjo netikėtumo, išskirtinumo ir įsimintinumo svarbiam muzikanto gyvenimo etapui.

„Kuomet susiplanuoji viską įrašyti per kelias dienas, labiau susikaupi ir įsijauti į momentą, nes žinai, jog pataisymams nebebus laiko. Greta to, dėl pandemijos buvo apsunkintas ir keliavimas į Latviją. Tokie suvaržymai vieniems gali pasirodyti kaip kliūtis, bet man patinka toks nusiteikimas: išlieka šviežumas, netikėtumas ir reikalingos tikros pastangos“, – pasakoja Giedrius, savo naujojo albumo viršeliui taip pat kaip simbolį pasirinkęs Latvijoje esančią radijo teleskopo „lėkštę“.

Jau šį penktadienį improvizacijų teatro „Kitas kampas“ kavinėje-bare Užupyje pristatysiantis savo albumą Giedrius teigia, jog ši vieta pasirinkta neatsitiktinai.

Pats džiazas yra improvizacinės muzikos rūšis, o kompozitorius ne vienerius metus scenoje pasirodo drauge su teatro aktoriais.

„Dar paauglystėje neatitraukdavau akių nuo laidos „Pagauk kampą“. Vėliau susipažinau su pačiais aktoriais, kurie pakvietė pavaduoti tuo metu jiems grojusį pianistą. Buvo labai smagu ir įdomu pabandyti kitokius pasirodymus, nei man įprasti koncertai bei sudalyvauti paauglystėje pamėgtame žanre. O vėliau man pasiūlė prisijungti prie teatro, kuriame groju jau kelis metus“, – istorija dalinasi Giedrius.

Muzikuojančioje šeimoje užaugęs vyras teigia niekada nesvarstęs kito karjeros kelio, nors vaikystėje ir svajojo apie krepšininko arba aktoriaus profesiją.

Tarptautinio lygio muzikos pasaulį pažinęs Giedrius pasakoja kažkada galvojęs ir apie gyvenimą svetur, tačiau likęs Lietuvoje džiaugiasi galintis prisidėti prie muzikos lygio kėlimo šalyje.

„Kažkada svajojau įsitvirtinti Niujorke kaip pianistas, bet vėliau supratau, kad tai nėra vienintelis kelias į sėkmę ir laimę. Iš dalies ten kur kas įdomiau, tačiau tu visad lieki atvykėliu, turi atlaikyti didžiulę konkurenciją, spaudimą ir susitaikyti su kartais nemalonia realybe, kad ten yra daugybė geresnių už tave, išgyventi iš grojimo labai nelengva, o net ir garsūs vardai išgyvena sunkiai. Taip pat tikiu, kad kurdamas Lietuvoje galiu padėti kelti bendrą muzikos lygį, plėsti įvairovę, tiek grojant ir kuriant savo muziką, tiek bendradarbiaujant su kitais“, – teigia muzikantas.

G.Nako albumo „The Deam I Forgot“ pristatymas – spalio 22 d. 20 val. teatro „Kitas kampas“ kavinėje-bare, Malūnų g. 4, Vilnius.

Pristatymo dieną albumas atsiras visose pasiklausymo platformose, o kitų metų pradžioje – ir vinilinėje plokštelėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.