Įsimylėjėlių dienos proga scenos žvaigždės parengė intymią programą

Artėjančios Valentino dienos proga aktoriai Toma Vaškevičiūtė, Gytis Ivanauskas ir violončelininkas Justas Kulikauskas („Future Cello“) vasario 13-ąją Vilniaus klube „Tamsta“ surengs poezijos ir muzikos vakarą „Iš meilės leipsta šakos“, skirtą šlovinti meilę ir visas jos spalvas. Su menininkais kalbamės apie kūrybą, poeziją ir jausmus.

Įsimylėjėlių dienos proga scenos žvaigždės parengė intymią programą<br> Pr. siuntėjų nuotr.
Įsimylėjėlių dienos proga scenos žvaigždės parengė intymią programą<br> Pr. siuntėjų nuotr.
 Toma Vaškevičiūtė.<br> Pr. siuntėjų nuotr.
 Toma Vaškevičiūtė.<br> Pr. siuntėjų nuotr.
 Gytis Ivanauskas. <br> Pr. siuntėjų nuotr.
 Gytis Ivanauskas. <br> Pr. siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 3, 2022, 1:51 PM, atnaujinta Feb 3, 2022, 1:54 PM

– Meilės dienos išvakarėse pristatysite specialiai parengtą ir gana neįprastą programą „Iš meilės leipsta šakos“. Kaip įsivaizduojate šį vakarą?

Toma: Tai bus labai gražus, romantiškas vakaras. Skaitysime garsiausių poetų eiles, o Justo muzika magiškai papildys poezijos grožį. Ši sintezė mane pačią užburia. Jei pasiilgote žodžių grožio, svajonių, žavingo paprastumo ir trapumo – būtinai ateikite.

Gytis: Tai – pirmas kartas, kai scenoje skaitau poeziją... Pati premjera dar prieš Kalėdas įvyko Tauragėje, publika šią programą įsimylėjo. Tikiuosi, kad ir „Tamstos“ auditorija Vilniuje ją pamils.

Justas: Šiame projekte man ypač patinka laisvė ir galimybė muzikos pagalba vietoje kurti atmosferą ir emociją, derančią tiek prie poezijos, tiek prie bendro jausminio lauko, kurį sukuriame kartu su publika.

– Kaip gimė šio projekto idėja, turinti savyje bohemiškos dvasios?

Gytis: Viskas kyla iš meilės!

Toma: Iš draugystės, iš meilės ir įkvėpimo. Su Gyčiu daug metų esame artimi draugai, bet vis nesulaukiame vaidmenų teatro scenoje, kad būtume partneriai. Esame vaidinę kartu tik vieną kartą gyvenime. Gytis nuostabus partneris ir aš jį labai jaučiu. Mūsų, kaip aktorių, ryšys – retas ir ypatingas, todėl sugalvojome patys sukurti sau sceninę patirtį.

Gytis: Man partnerystė – labai svarus dalykas. Svarus ir švarus. Su Toma ir Justu scenoje galiu daryti bet ką. Šiame projekte man labai svarbi muzikos ir poezijos sintezė. Tai yra tikras, gyvas, stebuklingas grožis, kuris iškelia virš kasdienybės.

– Tai, ką ruošiate žiūrovams, nėra iš draminių pjesių, – jūs pasirinkote gana „vintažinį“ žanrą – poeziją. Kodėl?

Toma: Poezija – ypatingas žanras, šiuo metu pasaulyje sulaukiantis didelio dėmesio. Vyksta tam tikras poezijos renesansas. Tarkime, jaunutė Amanda Gorman tapo pasauline žvaigžde, kai perskaitė savo poemą JAV prezidento Joe Bideno inauguracijos ceremonijoje. Mano nuomone, taip yra todėl, kad po pastarųjų išbandymų kupinų metų, žmonės yra ištroškę intymumo ir tikrumo.

Norime poezijos grožį atskleisti ir Lietuvos publikai. Kita vertus, šis vakaras yra tarsi pjesė iš skirtingų poetų eilėraščių, lyg du žmonės kalbėtųsi eilėmis. Jis turi savo dramaturgiją ir tampa mini spektakliu, kuriame ir mes, ir muzika vaidina pagrindinius vaidmenis.

– Ką išskirtinio išgirs publika?

Gytis: Šiame vakare bus visas spektras emocijų: nedrąsa, atstūmimas, atsivėrimas, simpatija, empatija, seksualumas, artumas, neviltis ir išsiskyrimas. Bet viskas bus papasakota su meile.

Toma: Esu tikra, kad publika įsimylės Justą ir jo kūrybą. „Futurecello“ muzika, ypač atliekama gyvai, yra užburianti, erdvi ir magiška.

– Kaip pasirinkote eilėraščius ir muzikinius kūrinius, kurie bus atliekami?

Gytis: Širdis padiktavo. Taigi, galėsite išgirsi, kiek mes turime širdies.

Toma: Įtraukėme į šią programą Viljamo Šekspyro, Pablo Nerudos, Marinos Cvetajevos, Vytauto Mačernio, Justino Marcinkevičiaus ir daugelio kitų eiles. Justas atliks savo kūrybos muziką, kuri leidžia išgirsti šiuos eilėraščius dar stipriau. Tai lyg muzikinis takelis filme, sustiprinantis bet kurią sceną.

– Dauguma eilėraščių ir dainų yra apie meilę, nes menininkams meilė – visa ko pradžia, pabaiga ir esminis variklis?

Justas: Manau, kad tai yra visų žmonių, ne vien menininkų, variklis. Nesvarbu, ar tai laiminga, nelaiminga, aistringa ar dar kokia nors meilė, kurią kiekvienas išgyvename skirtingai, įsiklausydami į visus jos triukšmus ir pustonius. Ši patirtis mus pakeičia visam gyvenimui ir padeda eiti tolyn, augti.

Gytis: Meilė turėtų išgelbėti pasaulį. Nes kas gi daugiau, jei ne ji? Juk „Iš meilės leipsta šakos“…

Toma: Meilė yra kūrybos esmė. Tikroji Kūryba yra laisvė, o laisvė gimsta tik iš meilės erdvės. Iš tiesų, kiekvienas žmogus labai daug kuria: buityje, santykiuose, gyvenime.

– Ar esate aistringos asmenybės? Kaip aistrą kurstyti ir puoselėti?

Gytis: Taip! (Juokiasi.)

Toma: Taip. Ir turiu omenyje ne vien seksualinę aistrą. Aistringas noras mylėti gyvenimą ir savo aplinką, žmones, karštai įsitraukti į savo veiklą, kūrybą, atsiduoti procesams, tai yra – mano gyvenimo prioritetai. Kaip aistrą puoselėti? Kai kurie žmonės įsivaizduoja, kad aistra yra vien fizinis seksualumas. Tačiau tikroji aistros prigimtis – intymumas, suartėjimas, susiliejimas su kitu žmogumi.

– Kas jums yra meilė?

Toma: Meilė man yra būsena, iš kurios aš kuriu ir gyvenu. Meilė man nėra vien santykių erdvė, tai kur kas daugiau. Tai – mano pagrindas, ašis.

Gytis: Toma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.