Po ketverių metų pertraukos sugrįžo grupė „Žalvarinis“: pristatė naujausią albumą „Cantabile“

Po keturių metų pertraukos folk roko grupė Žalvarinis pristato naująjį, jau dešimtąjį albumą. 2001 metais susikūrusi grupė švenčia dvidešimties metų sukaktį ir šia proga savo gerbėjams dovanoja studijinį albumą „Cantabile“.

Robertas Semeniukas, Sigita Jonynaitė ir Viltė Ambrazaitytė.<br>lrytas.lt montažas.
Robertas Semeniukas, Sigita Jonynaitė ir Viltė Ambrazaitytė.<br>lrytas.lt montažas.
Sigita Jonynaitė ir Viltė Ambrazaitytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Sigita Jonynaitė ir Viltė Ambrazaitytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Robertas Semeniukas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Robertas Semeniukas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Sigita Jonynaitė ir Viltė Ambrazaitytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Sigita Jonynaitė ir Viltė Ambrazaitytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Robertas Semeniukas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Robertas Semeniukas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Albumo viršelis.<br>Art Belikov nuotr.
Albumo viršelis.<br>Art Belikov nuotr.
Albumo viršelis.<br>Art Belikov nuotr.
Albumo viršelis.<br>Art Belikov nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 3, 2022, 3:51 PM

Albumas yra išleidžiamas riboto tiražo vinilinėje plokštelėje bei kompaktiniame diske.

„Kai vasarą Dzūkijoje įrašinėjome šį albumą, nesitikėjome, kad pasaulį jis išvys tokiomis neramiomis dienomis. Tikime, jog Ukraina ir jos taikūs žmonės atlaikys Rusijos agresiją ir gėris triumfuos jau labai greitai. Duok, Dieve, jiems stiprybės kovoti prieš šį terorą. Žalvarinis visada palaikė ir palaikys Ukrainą, stengiamės dalyvauti visuose palaikymo koncertuose ir taip išreiškti savo poziciją.

Albumas šį kartą akustinis, melodingas, ramus kaip plaukianti Merkio upė, pripildytas sutartinių magijos, kvepiantis pušimis ir miško čiobreliais.

„Cantabile“ – dainingas. Labai tikime ir norime, kad jame esanti muzika ir dainos jums perduotų tą gamtos ramybę ir stiprybę, kuria jis tiesiog alsuoja.

Albumo įrašymo vieta, dainos ir nuotaika patys pasufleravo ir albumo viršelį. Žalias kaip sąmanos viršelis, įkvėptas ir senųjų tarpukario laikų ir šilinių dzūkų istorijos – tie žmonės dar iki šiol dainuoja liaudies dainas, o namuose laiko išaustus gražiausiomis pievų ir darželių gėlėmis puoštus lininius abrūsėlius. „Art deco“ stiliaus lineliai ir pelyno pusbrolis kietis.

Albumo nugarėlėje durys, durys į medinę pirtį, kurioje Robertas ir sukūrė šitą istoriją.

Klausykite, pasinerkite į gamtos ir sutartinių upę, nusiplaukite savo nerimą mūsų muzikoje.

Jau seniai kirbėjo mintis sukurti studijinį akustinį albumą. Pandemija su visais karantinais buvo puikus laikas įgyvendinant šias idėjas. Norėjau grįžti prie 2014 metais išleisto Žalvarinio albumo „Gyvas“ nuotaikos ir skambesio, kur Šv. Kotrynos bažnyčioje su gausia atlikėjų komanda scenoje sukūrėme nepaprastą, gilų ir jautrų improvizacijos vakarą.

Įrašinėjant „Cantabile“ laikiausi principo naudoti tik akustines gitaras ir įrašinėti viską iš pirmo karto. Stengtis nekartoti dublių, netaisyti balsų jokiomis techninėmis priemonėmis, išlaikyti gyvumą, tikrumą ir maksimaliai improvizuoti. Užisadariau studijoje Druskininkuose, kur porą mėnesių intensyviai dirbau. Dainos rašėsi gan greitai, studijos vieta ir visa supanti aplinka padėjo visiškai pasinerti į darbą. Rašiau muziką ir sėmiausi įkvepimo vaikščiodamas miškais ir klausydamas gamtos. Esu be galo dėkingas savo šeimai, kurie palaikė kūrybos metu ir suteikė visas galimybes tai padaryti. „Cantabile“ albume skamba aukštaičių sutartinės ir dzūkų dainos, karo dainos.

Vokalisčių Sigitos ir Viltės duetas albume skamba tiesiog tobulai, negaliu atsidžiaugti šia derme ir merginų profesionalumu. Ilgai svarsčiau kaip pavadinti albumą, o svečiuojantis Italijoje pamaniau, jog visai netikėta ir įdomu būtų itališkas muzikos terminas, apibūdinantis jo skambesį. Tiesa, pradžioje buvo kiti į galvą šovę terminai, bet kai pasidalinau mintimis su mama, ji perklausius dainų, pasiūlė „cantabile“ pavadinimą, taip ir prigijo.

Į albumą įtraukiau ir vieną iš Žalvarinio įkvėpėjų, kadaise gyvavusios grupės „Zpoan Vtenz“ dainą „Ąžuolas“ ir prikėliau naujam gyvenimui, 1997 metais mano sukurtą instrumentinę kompoziciją „Kylant su liepsna“. Labai džiaugiuosi, jog albumo apipavidalinimui pavyko prikalbinti Art Belikov, nuostabų dizainerį, kuris išgirdo ir suprato viziją, kaip turėtų atrodyti albumas ir be abejo esu dėkingas garso inžinieriui Germanui Skoriui už puikų skambesį ir muzikos pajautimą“, – pasakojo Robertas.

Įrašinėjant šį albumą, prie grupės prisijungė talentinga, aksominio balso savininkė Viltė Ambrazaitytė.

„Lietuvių liaudies dainos jau seniai man artimos ir širdžiai labai mielos. Prisijungimas prie Žalvarinio ir galimybė pilnavertiškai prisidėti prie naujausio albumo „Cantabile“ – man dar vienas naujas muzikinis etapas. Daug metų žavėjausi „Žalvarinio“ skambesiu, Roberto kuriama muzika, koncertuose su miniomis niūniavau žymiausius kūrinius, tad labai gera, kad prie vieno iš grupės gyvavimo etapų galiu prisidėti ir aš“, – džiaugėsi Viltė.

Klausykite, pasinerkite į gamtos ir sutartinių upę, nusiplaukite savo nerimą mūsų muzikoje

Prie šios magiškos kelionės, prie Roberto Semeniuko, Sigitos Jonynaitės ir Viltės Ambrazaitytės, kartu prisijungė ir savo talentu „Cantabile“ albumą papildė: Vėtra Trinkūnaitė (balsas, kanklės), Gediminas Mačiulskis (perkusija „Afrikos būgnai“), Mindaugas Balčiūnas (fortepijonas), Jonas Lengvinas (mušamieji), Sergej Makidon (mušamieji, perkusija), Germanas Skoris (garso suvedimas ir CD masteringas), Gints Lundbergs (LP masteringas), Justinas Ladyga (garso įrašymas), Art Belikov (albumo viršelis, dizainas), Robertas Semeniukas (fotografija), Rytis Šeškaitis (fotografija).

Albumo išleidimo proga, kolektyvas su klausytojais nori pasidalinti naujuoju vaizdo klipu dainai „Dėl žalio žolyno“, filmuotu vieną karščiausių vasaros dienų Dzūkijos Nacionaliniame parke.:

Albumo ieškokite visur internete muzikos pasiklausymo platformose („Spotify“, „Tidal“, „Deezer“, „Pakartot“, „YouTube“, „Bandcamp“ ir kt.)

Grupė dėkoja draugams, be kurių paramos būtų sunku realizuoti šį albumą, tai „Lietuvos Kultūros Taryba“, „Asociacija Latga“ ir „Asociacija Agata“.

Grupė su gerbėjais planuoja susitikti artimiausiu metu albumo pristatymo koncertuose – kovo 25 dieną „Fenix Bar“, Alytuje, kovo 26 dieną, „Tamsta“ klube, Vilniuje ir balandžio 1 dieną, Palangoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.