Justė Kraujelytė pristatė muzikinę odę nerimui – kūrinį „better“: kviečia mažinti stigmatizaciją

Atlikėja ir dainų autorė Justė Kraujelytė, savo ryškiu pasirodymu nustebinusi šių metų nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje, dalinasi dar vienu kūriniu iš savo netrukus pasirodysiančio mini-albumo „nejausmas“ bei dainai kurtu vaizdo klipu.

Justė Kraujelytė.<br>Donato Žvirblio nuotr.
Justė Kraujelytė.<br>Donato Žvirblio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 10:48 AM

Naujausioje dainoje pavadinimu „better“ (ang. „geriau“) išryškinama atlikėjos šių metų kūrybos tema – nerimas, skirtingos jo formos ir patirtys. Anot atlikėjos, daina atspindi vidinį monologą, kuris vyksta stipriai nerimą išgyvenančiojo galvoje.

„Savo kūryboje skiriu daug dėmesio psichinei sveikatai, taip siekdama edukuoti ir pritraukti didesnį visuomenės domėjimąsi šia tema, mažinti distanciją bei stigmatizaciją, – sakė Justė. – Neretai nerimą dar labiau sustiprina atsiribojimas, kylantis iš bendravimo sunkumų ir minties, kad niekas tavęs nesupranta ir nepalaiko, nors tai nėra tiesa. Nevaldomas nerimas gali peraugti ir į psichikos sutrikimus, tačiau kiekvienas mūsų galime rasti efektyvių būdų padėti sau bei kitiems.“

„better“ – ketvirtasis būsimo mini-albumo „nejausmas“ kūrinys, prie kurio dirbo muzikos prodiuseris Bjørnas Holmeslandas.

Kūrinio instrumentinę dalį papildo įvairūs atmosferiniai garsai, kuriantys siaubo filmo atmosferą, kurie pasirinkti neatsitiktinai.

„Siaubas ir baimė visada stovi šalia nerimo ar panikos atakų. Įkyrios negatyvios mintys ir nuolat atsikartojantys neigiami scenarijai iš tiesų gali priminti siaubo filmą. Tiek kūrinio, tiek vaizdo klipo kūrimo procesai buvo sudėtingi, truko labai ilgai. Keletas komandos narių atskleidė, kad daina jiems sukelia stiprius neigiamus jausmus, o vis atsikartojantis motyvas „be better“ (ang. „būk geresnis“) taip stipriai apeliuodavo į perfekcionizmą, kad sukeldavo stiprų nerimą, trukdantį užbaigti darbą“, – apie nelengvą kūrybinį procesą atviravo dainininkė.

Justė sakė, jog vaizdo klipe norėjosi atspindėti tai, kas pasikartoja daugelio nerimą aprašiusių filosofų, psichologų, svarbiausia – jį stipriai patyrusių ir nuolat patiriančių žmonių žodžiuose – pojūtis, kad viskas siurrealu, kad stebi save tarsi iš šalies, kad esi atitrūkęs nuo savo kūno lyg savo paties šešėlis, persekioja nenumaldomas noras kažkur pasislėpti, užsidaryti ar tiesiog sulysti atgal į dėžę.

„Nerimas yra visiškai normalus ir būtinas, kitaip visai prarastume savisaugą ir atsidurtume labai didelėse grėsmėse sveikatai bei gyvybei. Tai suvokti prireikė laiko. Deja, mano pačios patirtis mane skatindavo ne veikti, o tiesiog slėptis ir kentėti įvairius fizinius negalavimus“, – pripažino atlikėja ir sako, jog tik pradėjusi daugiau komunikuoti apie savo išgyvenimus suprato, jog panašius jausmus išgyvena labai daug ją supančių žmonių.

Dainą „better“, kaip ir kitas J.Kraujelytės albumo „nejausmas“ dainas bus galima išgirsti gegužės 27 d. Vilniaus galerijoje „Arka“.

Tarpdisciplininiame albumo pristatymo koncerte Justė surengs net penkias valandos trukmės sesijas, kurių metu, kartu su gyvo garso grupe ne tik atliks visas mini-albumo „nejausmas“ dainas, bet ir surengs asmeninę parodą, kartu su integruota nerimo valdymo praktika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras