Jau rytoj – galingas koncertas Žalgirio arenoje su Eurovizijos nugalėtojais „Kalush Orchestra“

Jau rytoj, birželio 16 dieną, Žalgirio arenoje įvyks ne tik didelis, bet ir prasmingas koncertas „Aš esu Ukraina“. Jame pasirodys Europos širdis didžiojoje „Eurovizijos“ pavergusi ukrainiečių grupė „Kalush Orchestra“ bei talentingi ir publikos numylėti Lietuvos atlikėjai: Monika Liu, grupės „8 kambarys“ ir „Mad Money“.

 Kalush Orchestra.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Kalush Orchestra.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2022, 1:44 PM

Į Ukrainos palaikymui skirtą koncertą kviečia ne tik organizatoriai, joje koncertuosiantys atlikėjai, bet ir garsūs šalies žmonės. Štai Andrius Tapinas savo Facebook paskyroje kvietė nelikti abejingais ir ateiti ne tik paklausyti geros ir kokybiškos muzikos, bet ir nepamiršti, kam jis skirtas.

Siekiant paremti Ukrainą, koncertą organizuojantis naujienų portalas „Delfi“ net pusė visos už bilietus surinktos sumos skirs fondui „Aš esu Ukraina“, kurį įkūrė Ukrainos ambasada Lietuvoje.

Dar Eurovizijos finale, nepaisydama konkurse egzistuojančio draudimo kalbėti apie politiką, grupė garsiai prabilo apie karą: „Visų jūsų prašau, padėkite Ukrainai, Mariupoliui, padėkite „Azovstal“ dabar pat“, – tokią frazę po „Kalush Orchestra“ finalinio pasirodymo iš grupės girdėjo visi Euroviziją stebėję žiūrovai.

„Neapsimeskime, kad karas Ukrainoje – tai tolimas kino filmas, kažkas, kas yra toli. Ukraina – Europos centre, ir brutalus karas vyksta būtent ten. Kai pabundi ir girdi sprogimus, kai nežinai, ar tavo draugai, tėvai, giminaičiai vis dar yra gyvi... Tai veda iš proto, žaloja psichinę sveikatą. Kuo greičiau susivienysime, kuo daugiau žmonių padės, tuo greičiau baigsis karas. Ir tada jis neišsklis į kitas šalis“, – savo klausytojams yra sakiusi grupė, atsisakiusi ir trofėjaus, ir eurovizinio talismano.

Iškart po Eurovizijos finalo laimėtojai paskelbė, kad trofėjaus – pergalės statulėlės – jie nepasiliks ir parduos ją specialiame aukcione, o gautus pinigus skirs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų reikmėms. Ukrainos kriptovaliutų biržą valdanti bendrovė „WhiteBit“ statulėlę nupirko už beveik 840 tūkst. Eur.

„Kalush Orchestra“ lyderis Berlyne vykusiame labdaros koncerte surengė loteriją ir savo talismanui – rožinei eurovizinei kepurei – laimėti, o gautus pinigus taip pat paaukojo Ukrainos kariuomenei.

Pirmosiomis karo dienomis grupės lyderis Olehas Psiukas įkūrė savanorių organizaciją „Ty de? (liet. Kur tu?), skirtą padėti perkeltiems asmenims surasti prieglobstį, reikiamus medikamentus ir t.t. Tuo tarpu vienas iš grupės šokėjų, žinomas kaip MC KylymMen, Slavik Hnatenko net prisijungė prie teritorinės gynybos pajėgų, užleisdamas savo vietą Eurovizijos rikiuotėje, kad pats liktų ir kovotų.

Su šia hiphopo grupe artimiau susipažinusi Lietuvos atstovė Eurovizijoje Monika Liu visa širdimi konkurso metu palaikė ukrainiečius, kurių daina „Stefanija“, atlikta derinant etninius motyvus su šiuolaikiniais garsais bei naudojant skirtingus liaudies instrumentus, skirta lyderio mamai Stefanijai, karo Ukrainoje akivaizdoje įgavo visai kitą prasmę ir Eurovizijos scenoje.

„Turbūt net nereikia sakyti, kokį stiprų ryšį jaučiu su „Kalush Orchestra“. Mūsų draugystė – tarsi mažas Lietuvos ir Ukrainos santykių atspindys: aš, kaip ir dauguma mūsų, kasdien galvoju apie Ukrainos žmones, jų patiriamą siaubą ir pagalbą, kurios šiuo metu jiems taip reikia“, – atvira Monika Liu.

Dainininkė sako, kad lietuviai jau ne kartą įrodė, kiek daug gali mūsų vienybė. Dainininkė sako žinanti, kad žmonės, kurie šiuo metu kovoja už laisvę, mato ir jaučia bet kokią paramą: „Leiskime jiems suprasti, kad jie ne vieni ir kad Ukrainos žmonės tebegyvena mūsų mintyse ir širdyse“.

„Labai palaikome Ukrainą ir jos žmones, todėl bandome prisidėti, kiek išgalime. Šis koncertas yra vienas iš būdų“, – sako koncerte pasirodysiančios grupės „8 kambarys“ nariai, – Labai nekantraujame, kada galėsime susitikti ir paspausti ranką „Kalush Orchestra“ grupės nariams ir susipažinti su jais iš arčiau. Jų energija ir atsidavimas ant scenos mums labai primena mūsų pasirodymus, tad smagu bus stebėti visą jų pasirodymą. O dabar dar kartelį norime visus paraginti nusipirkti bilietą, kas dar nespėjote to padaryti ir solidarizuotis!“.

Vienos ryškiausių hiphopo grupių Lietuvoje „Mad Money“ lyderis Gediminas Melnikas sako, kad nei vienos abejonės dalyvauti šiame koncerte jiems nekilo: „Dalyvaujame, nes, mūsų manymu, nei vienas žmogus negali būti abejingas tam, kas vyksta Ukrainoje kiekvieną dieną. Žmonės privalo išlikti vieningi ir palaikyti vieni kitus“.

Grupės lyderio manymu, pagalba per muziką yra svarbi kaip ir bet kuri kita, nes esama situacija nepalieka abejingų ir kiekvienas prisideda tuo, kuo gali.

„Nors iki šiol neteko girdėti ukrainiečių kūrybos, bet palaikau visus kuriančius muziką, kuri turi svorį. Nesu linkęs skirstyti muzikos pagal valstybes, labiau skirstau į „tikrą muziką“ ir tą, kuri, mano manymu, „nėra tikra“. Nieko tikresnio už ukrainiečių muzikos nešamą viltį žmonių širdyse negali būti“, – įsitikinęs G. Melnikas.

Koncerto organizatoriai taip pat pabrėžia, kad kiekvieno mūsų palaikymas ukrainiečiams be galo svarbus ir jo niekada nebus perdaug bei kviečia nelikti abejingais ir šį kartą.

Tam, kad labdaros koncertas įvyktų ir jame turėtų galimybę apsilankyti kuo daugiau žmonių, svarbios iniciatyvos ėmėsi ir UAB „LTG Link“. Tam, kad šalies sostinės gyventojams nekiltų nė menkiausių rūpesčių grįžtant iš Eurovizijos nugalėtojų koncerto, nutarta būtent birželio 16-osios vakarą pridėti papildomą laiką, traukinys iškart po koncerto, 22:45 val., vilniečius parveš namo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.