Tyrimas atskleidė, kad muzikantai iš srautinių transliacijų platformų uždirba vis mažiau

Muzikos srautinių transliacijų (angl. streaming) rinka jau dabar yra labai didelė ir ji vis didėja, daugėja ir tokias paslaugas teikiančių platformų.

Asociatyvi nuotrauka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Asociatyvi nuotrauka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2022, 7:48 PM

Teoriškai tai yra galimybė kiekvienam autoriui ir atlikėjui pasiekti kuo didesnį ratą klausytojų ir iš to uždirbti, tačiau Europos autorių ir kompozitorių bendrijų susivienijimo GESAC užsakymu atliktas tyrimas atskleidė kiek kitokią realybę.

Tyrimą GESAC užsakymu parengė žurnalistas ir garsus muzikos sektoriaus ekspertas Emmanuelis Legrandas, atlikęs plačią rinkos analizę, pagrįstą esamais ekonomikos ir muzikos tyrimais, taip pat tiesiogiai bendraudamas su įvairiausiais muzikos sektoriaus profesionalais.

Tyrimas parodė, kad daugelis muzikos gerbėjų renkasi nemokamas paslaugas (palaikomas reklamomis), o mokamų paslaugų kaina (9,99 Eur, GBP arba USD) nekito nuo rinkos atsiradimo pradžios, tad muzikantų atlygis kasmet tik mažėja. Beje, svarbu paminėti tai, kad didesnė dalis (30 proc.) pajamų tenka paslaugų teikėjui, o ne autoriams (15 proc.).

Tyrimo išvadose pateikiama rekomendacija didinti algoritmų panaudojimo skaidrumą, taip pat siūloma skatinti ir stebėti kultūrinę įvairovę, pasireiškiančią tokiomis formomis kaip muzikos žanrai, kalbos, atlikėjų bei dainų autorių kilmė, tam pasitelkiant politinius veiksmus ES lygmeniu.

Taip pat pabrėžiama, jog labai svarbu užtikrinti, kad būtų tinkamai identifikuojami kūriniai, jų teisių turėtojai – autoriai ir atlikėjai.

„Nebegalime sutikti su tokiu ekonominiu modeliu, kuris, nepaisant eksponentiškai išaugusio vartotojų ir pasiūlos, nesugeba tinkamai atlyginti kūrėjams“, – sako GESAC prezidentas Gernotas Graningeris (AKM ir „AustroMechana“ generalinis direktorius). – Turime padidinti bendrą pajamų pyragą ir spręsti sisteminius internetinių platformų veikimo disbalansus ir disfunkcijas, kad autoriai ir kompozitoriai galėtų gauti daugiau naudos iš šios augančios rinkos sėkmės.“

Asociacija LATGA yra GESAG narė nuo 2005 m. GESAC vienija 32 autorių bendrijas Europos Sąjungoje, Islandijoje, Norvegijoje ir Šveicarijoje. GESAC gina daugiau nei 1 milijono Europos muzikos, audiovizualinių kūrinių, vizualiųjų menų, literatūros bei dramos kūrinių autorių ir kitų teisių turėtojų teises. Asociacijos LATGA direktorė Laura Baškevičienė yra GESAC tarybos narė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.