Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“ kviečia į lygiadienio koncertą: „Sukūrėme naują tradiciją“

Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“ kviečia nusimesti žiemos rūbą ir pasitikti šviesųjį metų periodą drauge – tradiciniame „Pavasario lygiadienio“ koncerte kovo 21 d. Vilniuje, Šv. Jonų bažnyčioje. Ši žiema mums išties pašykštėjo saulės, todėl pavasario laukimas juntamas ypač stipriai.

Koncertų akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjo nuotr.
Koncertų akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjo nuotr.
Koncertų akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjo nuotr.
Koncertų akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjo nuotr.
Koncertų akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjo nuotr.
Koncertų akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 21, 2023, 2:19 PM

„Yra tradicijos, kurias perimame ir tęsiame nuo labai senų laikų, ir yra tradicijos, kurias kuriame patys. Kasmet sulaukiam klausimų: ar bus lygiadienio koncertas? Tai reiškia, kad pavyko sukurti savo tradiciją. Jau 15 metų vis susitinkame lygiadienio koncertuose. Yra žmonių, kuriems tai jau tvirta ir nekintama – per lygiadienį ateiti pas mus“, – sako Aistė Smilgevičiūtė.

Pavasario lygiadienis švenčiamas, kai visame pasaulyje (išskyrus užpoliarę) diena susilygina su naktimi. Po jo dienos ilgėja. Nuo seno šis lūžio taškas laikomas astronomine pavasario pradžia ir buvo lydimas daugybės tradicijų ir ritualų.

„Kad kokie modernūs ir šiuolaikiški šiandien bebūtume, senos tradicijos tebeveikia. Nepaneigsi, kad kai kurios nyksta keičiantis gyvenimo būdui. Tikrai ne viską galime suprasti ir patirti kaip protėviai, prisitaikom prie nūdienos ir prasmės patys jos įdedame“, – sako „Skylės“ lyderis Rokas Radzevičius.

Šiemet „Pavasario lygiadienio“ žiūrovai turės galimybę išvysti ir specialią Roko Radzevičiaus tėvo, tapytojo Romualdo Radzevičiaus, kūrinių parodą. Romualdas Radzevičius kūrė iki paskutinių savo gyvenimo dienų. Po garsaus dailininko mirties sūnui atiteko milžiniška jo paveikslų kolekcija, kurioje šimtai darbų.

„Didžiausia užduotis atrinkti tuos, kuriuos eksponuosime. Tie paveikslai – didelė dalis mano vidinio pasaulio, jie suformavo mane kaip žmogų ir dainų kūrėją“, – sako Rokas. Jis įsitikinęs, kad paroda taps labai natūralia koncerto dalimi, o galbūt ir naujos tradicijos pradžia.

Šiuolaikiniai lietuviai lygiadienio proga nebepjauna gaidžio, nesiprausia upėje ir nebebėga auštant laukais tiesiai į saulę, bet vis daugiau žmonių kasmet susirenka paklausyti „Skylės“ pavasario kvietimo.

Kiekvienais metais pavasario lygiadienio programa šiek tiek keičiasi, prijungiama naujų dainų, bet esmė ir nuotaika lieka ta pati: tai šviesūs, kupini pakilios nuotaikos, išskirtinės auros pasirodymai.

Ją kuria ne tik kruopščiai dėliojama muzika ir tekstai. Drauge su grupe grojantis styginių kvartetas irgi tapo nepakeičiama lygiadienio tradicija. Pasirodymą lydi specialus apšvietimas bei ypač kokybiškas garsas.

„Tad išlįskime iš uždarų savo gyvenimėlių bendram pabuvimui. Pastiprinkime dvasią prieš žemei paleidžiant visus pavasarinius vandenis, prieš rytinį paukščių čiauškesį ir visą gamtos atbudimą, saulės persvarą prieš naktį“, – kviečia Aistė Smilgevičiūtė ir visa draugiška „Skylės“ kompanija.

„Pavasario lygiadienio“ koncertas – kovo 21 d. Vilniuje, Šv. Jonų bažnyčioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.