Po kilusio šaršalo V. Putiną šlovinantis rusų reperis Morgenshternas nekoncertuos „Compensa“, tačiau pasirodys kitoje Vilniaus salėje

Kovo 3 dieną, penktadienį, Vilniaus „Compensa“ koncertų salėje turėjęs įvykti kontroversiškai vertinamo rusų reperio Ališero Tagirovičiaus-Morgenshterno koncertas perkeliamas į kitą erdvę. Po kilusio šaršalo ir naujienų portalo lrytas.lt kreipimosi dėl komentaro, prekyba bilietais sustabdyta, tačiau koncertas tuo pačiu laiku įvyks Pramogų arenoje.

 Kovo 3 dieną Vilniuje koncertuos Morgenshternas.<br> Compensos ir instagramo nuotr.
 Kovo 3 dieną Vilniuje koncertuos Morgenshternas.<br> Compensos ir instagramo nuotr.
 Kovo 3 dieną Vilniuje koncertuos Morgenshternas.<br> Compensos ir instagramo nuotr.
 Kovo 3 dieną Vilniuje koncertuos Morgenshternas.<br> Compensos ir instagramo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-03-02 14:49

Atlikėjas šiuo metu nebegyvena Rusijoje, jis ne kartą išreiškė pagarbą Vladimirui Putinui, yra sukūręs dainą rusų kariams šlovinti, o Ukraina įtraukė jį į nepageidaujamų asmenų sąrašą. 

„Prakeiktas genijus – taip apie save kalba pagrindinis šalies topų veikėjas ir sunku su tuo nesutikti. Titulų „Metų moteris“, „Metų žmogus 2020“ laimėtojas pagal GQ, šiandien Morgenshtern yra vienas sėkmingiausių repo atlikėjų. Jo albumas „Legendary Dust“, parašytas 2020 m., vos per savaitę eteryje, „VK“ jau surinko daugiau nei 94 mln. perklausų. Beveik 10 milijonų gerbėjų užsiprenumeravo jo „YouTube“ kanalą. Kiekvienas klipas – dešimtimis milijonų peržiūrų, kiekviena daina – pirma vieta muzikos platformu topuose, kiekvienas koncertas yra išparduotas. Ar tu pasiruošęs? Laukite Morgenshterno savo mieste!“, – taip oficialioje „Compensa“ internetinėje svetainėje buvo apibūdinamas rusų reperis. 

Koncertų salė „Compensa“ nuo pat karo pradžios reiškė palaikymą Ukrainai, buvo skelbusi, kad Rusijos palaikančių atlikėjų įleisti neketina, todėl tai, kad reperis turėjo koncertuoti čia – netikėta. Tačiau viskas pasisuko kiek kitokia linkme. Naujienų portalas lrytas.lt susiekė su „Compensa“ atstove Gabija Lydytė. Iš pradžių ji situacijos nekomentavo, tačiau pažadėjo pasitarusi perduoti kontaktus. Po kelių valandų lrytas.lt ir vėl kreipėsi į Gabiją komentaro, netrukus naujienų portalas atsakymą gavo raštu. Po kreipimosi į „Compensą“, koncertų salė nutarė savo erdvės rusų reperio koncertui nesuteikti.

„Compensa koncertų salė nepalaiko Rusijos karo Ukrainoje. Atlikėjams, norintiems koncertuoti mūsų patalpose, taikome aukštus standartus: patikriname ar nėra įtraukti į nepageidaujamų asmenų sąrašą Lietuvoje, konsultuojamės su užsienio ir kultūros minesterijomis, atlikėjų prašome pateikti oficialią poziciją raštu, stebime viešąją erdvę. „Compensa“ koncertų salė, gavusi papildomos informacijos apie atlikėją, atsisakė suteikti patalpas Morgenshterno koncertui turėjusiam įvykti 2023 m. kovo 3 d. Lankytojų atsiprašome už nesklandumus“, – rašė jie.

Artėjantis atlikėjo koncertas sukėlė ir internautų pasipiktinimą. Dar prieš situacijos pasikeitimą, nepasitenkinimą savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje išreiškė ir aktyvistė Vilma Fiokla Kurė.

„Dar viena proga pilietiškiems vilniečiams paskaičiuoti raudonų gvazdikų mėgėjus. Kovo 3 d., t.y. poryt, „Compensa“ salėje koncertuos rusų reperis Morgenshternas, kuris apie putiną sako „šaunus vyrukas“, o Krymą vadina savu. Per savo koncertus mėgsta perdainuoti propagandinę dainušką „ja ruskyj, ja idu do konca“. Aš, žinokit, jau pavargau su tuo abojumu kovoti. Kas čia iš vis Lietuvoje vyksta? Jei nesunku, pasidalinkit postu, nes reikia kažkaip stabdyti tas nesąmones“, – rašė moteris.

Kaip skelbė LRT, Rusijos reperis Morgenshternas prieš metus teigė V. Putiną gerbiantis dėl to, nes jo bijo visas pasaulis. Tuo tarpu karo Ukrainoje metu reperis dainavo Rusijos armijai įkvėpti sukurtą dainą „Ja russkij“, o paklaustas, kam priklauso Krymas, atlikėjas išsisukinėdamas aiškino, kad tai Ukrainos vadžios primestas klausimas ir dėl jo neverta kvaršinti galvos.

Remdamasi Ukrainos saugumo tarnyba (UST) agentūra „Ukrainskije novosti“ skelbė, jog 2021 m. reperis buvo įtrauktas į asmenų, kurie dėl smurto ir žiaurumo propagavimo kelia grėsmę Ukrainos nacionaliniam saugumui, sąrašą ir muzikantui buvo uždrausta vykti į šią šalį.

Anot kultūros ministro Simono Kairio, atsakomybė dėl rusų atlikėjo pasirodymo Lietuvoje turi tekti renginio organizatoriams.

„Tai yra dvi klausimo pusės. Tai, pirmiausia, tokiu atveju, kadangi koncertas vyksta ne kažkokioje valstybei ar savivaldybei priklausančioje scenoje, o šiuo atveju privačioje „Compensa“ arenoje ir organizatoriai tai yra privatus subjektas, tai mes neturime tokios galimybės atmesti kažkaip tą repertuarą“, – žurnalistams trečiadienį teigė S. Kairys.

Pasak jo, dėl koncertų, kuriuose pasirodo panašių klausimų keliančios Rusijos žvaigždės, atsakomybė turėtų tekti privatiems organizatoriams.

„Valstybė jau tikrai daug padarė ir dabar labai daug priklauso nuo privačių subjektų, jų empatijos, nuomonės, įsitikinimų, rizikų vertinimų, galų gale kažkokio prestižo ir panašiai. Ir čia jau ta atsakomybė vis tiek tenka jau privačiam renginių organizatoriui ir tai visuomenės daliai, kuri klauso tokios muzikos, eina į tokius koncertus“, – pažymėjo S. Kairys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.