Po „Eurovizijos“ antausio Ukrainai – LRT reakcija: iškels klausimą dėl V. Zelenskio kalbos

Ketvirtadienį buvo pranešta, jog Europos transliuotojų sąjunga (EBU) neleido Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui kreiptis į „Eurovizijos“ dainų konkurso žiūrovus per šį vakarą vyksiantį renginio finalą.

LRT atstovai pakomentavo „Eurovizijos“ organizatorių draudimą V. Zelenskiui kreiptis į finalo žiūrovus: „Kelsime šį klausimą“.<br> Lrytas.lt koliažas.
LRT atstovai pakomentavo „Eurovizijos“ organizatorių draudimą V. Zelenskiui kreiptis į finalo žiūrovus: „Kelsime šį klausimą“.<br> Lrytas.lt koliažas.
LRT atstovai pakomentavo „Eurovizijos“ organizatorių draudimą V. Zelenskiui kreiptis į finalo žiūrovus: „Kelsime šį klausimą“.<br> Scanpix nuotr.
LRT atstovai pakomentavo „Eurovizijos“ organizatorių draudimą V. Zelenskiui kreiptis į finalo žiūrovus: „Kelsime šį klausimą“.<br> Scanpix nuotr.
Monika Garbačiauskaitė – Budrienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Monika Garbačiauskaitė – Budrienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mitingas, prie LRT, piketas, monika garbačiauskaitė budrienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mitingas, prie LRT, piketas, monika garbačiauskaitė budrienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Volodymyras Zelenskis.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Volodymyras Zelenskis.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 13, 2023, 9:03 AM

Teigiama, jog V.Zelenskis vaizdo įrašu ketino paraginti pasaulio bendruomenę toliau remti Ukrainą tęsiantis Rusijos karinei agresijai. Šią situaciją naujienų portalui lrytas.lt pakomentavo LRT, kuri yra viena iš EBU narių, atstovai.

Po to, kai dėl karo Ukrainoje, kuri 2022-aisiais tapo konkurso nugalėtoja, buvo nuspręsta surengti konkursą kitur, tai padaryti sutiko Jungtinė Karalystė. Muzikinė fiesta šiemet vyksta Liverpulyje.

Nepaisant to, šį vakarą vyksiančiame finale Ukraina bus ypatingai pagerbta – ant didžiosios konkurso scenos pasirodys 11 šios šalies atlikėjų, tarp kurių – ir praėjusiais metais triumfavusi grupė „Kalush Orchestra“.

Vakaro metu taip pat bus rodomi vaizdo klipai, pristatantys Ukrainą bei įvairias šios šalies vietoves. Tačiau, anot EBU, griežtos konkurso taisyklės neleido tiesioginės transliacijos metu kalbėti Ukrainos vadovui.

Lrytas.lt susisiekus su LRT atstovais, šie teigė, jog toks sprendimas priimtas todėl, jog „Eurovizija“ nėra politinis renginys. Vis dėlto, LRT palaiko karo niokojamą Ukrainą ir laikosi kitokios pozicijos, todėl šiandien vyksiančiame EBU valdybos posėdyje Lietuvos visuomeninio transliuotojo vadovė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė planuoja iškelti klausimą dėl V.Zelenskio kalbos.

„Eurovizijos“ konkurso taisyklių 2.7.1 punktas sako, kad konkursas yra nepolitinis renginys ir kad politiniai pareiškimai jo formate negalimi. Sprendimą dėl V.Zelenskio kalbos priėmė Europos transliuotojų sąjungos EBU vadovybė, prižiūrinti, kad šių taisyklių būtų laikomasi. Tam ji turi visus įgaliojimus. Tačiau rytoj kaip tik vyks EBU valdybos posėdis, kuriame EBU valdybos narė, LRT vadovė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė iškels šį klausimą. LRT, kaip visuomeninis transliuotojas, palaiko Ukrainą. Taip pat transliavo „Grammy“ apdovanojimų ceremoniją 2022 m., kurios metu į visą pasaulį virtualiai kreipėsi ir V Zelenskis.“, – teigė LRT atstovai.

Anot jų, M.Garbačiauskaitė-Budrienė prisidėjo ir prie to, jog Rusijos atstovai nebegalėtų dalyvauti šiame dainų konkurse.

„Dar praėjusiais metais 9 šalys – tarp jų ir Lietuva – kreipėsi į EBU dėl Rusijos pašalinimo iš „Eurovizijos“, M. Garbačiauskaitė-Budrienė EBU valdyboje kėlė klausimą tiek dėl Rusijos pašalinimo iš „Eurovizijos“, tiek dėl Rusijos transliuotojų pašalinimo iš EBU narių . Iš pradžių siūlymams nebuvo pritarta, tačiau galiausiai įvertinus visus argumentus, buvo priimtas sprendimas, kad Rusija „Eurovizijoje“ nedalyvaus, o Rusijos transliuotojų narystė buvo suspenduota. Toks sprendimas buvo priimtas remiantis renginio taisyklėmis ir EBU vertybėmis. Šių metų dainų konkurse Rusija taip pat nedalyvauja“, – komentavo LRT.

Tiesa, kiek vėliau Ukrainos prezidento biuras paneigė žiniasklaidos pranešimus, esą Volodymyras Zelenskis kreipėsi į „Eurovizijos“ dainų konkurso rengėjus, prašydamas suteikti galimybę pasakyti kalbą tiesioginės transliacijos metu.

Tai pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis prezidento spaudos sekretoriumi Serhijumi Nikiforovu. „Leidinio „The Times“ informacija neatitinka tikrovės. Ukrainos prezidento biuras nesikreipė į „Eurovizijos“ dainų konkurso rengėjus su pasiūlymu dėl V. Zelenskio kalbos nuotoliniu būdu per renginio finalą ar kuriame nors kitame jo etape“, – pareiškė valstybės vadovo atstovas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.