10 šiurpiausių pasaulio pastatų

Vienas didžiausių kelionių vadovų leidėjų „Lonely Planet“ siūlo susipažinti su šiurpiausiais pasaulio pastatais – šiurpuliukai, bėgantys per nugarą, garantuoti!

Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

Jun 28, 2012, 6:58 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:39 PM

Baltoji šventykla (Wat Rong Khun) Tailande

Dar nebaigta, bet jau dabar nevienareikšmiškai vertinama Tailando Čiang Rajaus provincijoje esanti moderni budistų šventykla primena... vestuvinį tortą, išpuoštą baltu kremu. Norint patekti į šventyklą tenka pereiti per tiltelį, nutiestą virš lauko, kuriame matyti begalės kančios perkreiptų, maldaujančių pagalbos veidų, ištiestų rankų – tiesiai iš pragaro.

Kaulų koplyčia Čekijoje

Kutna Horoje esanti Sedleko vienuolyno kripta iki XIX a. buvo populiari laidojimo vieta. XIX a. antrojoje pusėje buvo nusamdytas dailidė, kuris kūrybingai panaudojo per šimtmečius susikaupusius žmonių kaulus ir jais dekoravo koplyčią. Iš tiesų šiam žmogui buvo ką veikti, nes čia priskaičiuojama per 40 tūkst. žmonių kaulų. Įvairiausių dydžių kaulai ir kaukolės buvo panaudoti gaminant šviestuvus, baldus bei dekoruojant koplyčios sienas.

„Ryugyong“ viešbutis Šiaurės Korėjoje

105 aukštų viešbutis Šiaurės Korėjos sostinėje Pchenjane statomas nuo 1987 m. Jam prigijęs Pasmerktojo viešbučio vardas. O kai kas šį viešbutį vadina bjauriausiu pastatu žmonijos istorijoje. Daugiau nei 16 metų, trūkstant lėšų statyboms, šis viešbutis-vaiduoklis stovėjo be langų, kol statybos vėl pajudėjo iš vietos 2008 m.

Dong Yue šventykla Kinijoje

Norėdami išvysti taoistų pragarą užsukite į Dong Yue šventyklą Pekine. Čia išvysite besikankinančias sielas, kurios kenčia skirtinguose skyriuose vaizdingais pavadinimais, tokiais kaip „Gyvenimo ir mirties skyrius“, „Klajojančių vaiduoklių skyrius“ ar „Giliai įsišaknijusių ligų skyrius“.

„Lemp Mansion“, JAV

Sent Luise esantys „Lemp Mansion“ rūmai laikomi ta vieta, kur dažniausiai vaidenasi. Po to, kai Charlesas Lempas čia nusižudė 1949 m., rūmų istoriją nuspalvino daugybė keistų nutikimų, tokių kaip atsiveriančios durys ar nuo stalų krentančios stiklinės. Pastate dabar veikia restoranas ir viešbutis, kurio populiarumas ypač išauga per Heloviną. 

W. Scotto paminklas Škotijoje

Edinburge Serui Walteriui Scottui pastatyto paminklo-bokšto gotikinė smailė kiek primena tailandiečių šventyklą. Į 61 metrų aukščio bokštą galima užkilti lipant siaurutėliais spiraliniais laiptais. Pačiame viršuje šie laiptai tiek susiaurėja, kad norint prasibrauti pro plyšį reikia būti itin lanksčiam. Kenčiantiems nuo klaustrofobijos nerekomenduojama! 

Kapucinų katakombos Italijoje

Palermo kapucinų vienuolyno katakombų gyventojai lankytojus pasitinka pasipuošę išeiginiais kostiumais. Šie gyventojai – tai maždaug 8 tūkst. Palermo gyventojų mumijos, kurios čia saugomos nuo XVII-XIX a. Kai kurios iš šių mumijų atrodo itin tikroviškos. Šiurpo dozė – garantuota!

Černobylio reaktorius Nr.4, Ukraina

Didžiausios pasaulyje branduolinės nelaimės vietoje teritorija 30 kilometrų spinduliu praktiškai yra neapgyvendinta. Nuo 2002 m. smalsuoliams, norintiems išvysti sovietinį vaiduoklių miestą, čia rengiamos ekskursijos. Apleisti pastatai, gamyklos, mokyklos ir žaidimų aikštelės, apaugusios piktžolėmis, atrodo taip, kaip buvo paliktos prieš ketvirtį amžiaus.

Kalėjimas-viešbutis Kanadoje

Jei norite pasijusti kalinio kailyje, užsukite į Otavos kalėjimą-viešbutį. XIX a. viduryje atidarytas kalėjimas veikė daugiau nei šimtmetį, o vėliau buvo uždarytas dėl netinkamų gyvenimo sąlygų. Panašias apgyvendinimo paslaugas teikia ir kaimyninėje Latvijoje esantis Karostos kalėjimas.

„White Alice“ Aliaskoje 

Keistas Šaltojo karo reliktas tebestūkso Aliaskoje netoli Nomo miestelio. Iš tolo šis statinys primena kažką panašaus į modernų Stounhendžą. Tai keturi metaliniai neįprastos formos reflektoriai, skirti pasiklausymui. t. y. sekti įtartinus Sovietų Sąjungos veiksmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.