Maistas išsineštinai: patiekalai iš Rytų, įpročiai iš Vakarų

Sakoma, kad ką valgai – tas ir esi. Tokiu atveju mes esame kinai, turkai arba japonai. Bent jau šių šalių virtuvės maisto išsineštinai Vilniaus centre pasiūla didžiausia. Žinoma, nevertėtų pamiršti jau klasika tapusių mėsainių iš greitojo maisto restoranų ar bet kur pristatomos picos iš populiarių kavinių tinklų.

Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Vosyliūtė

2012-06-29 17:19, atnaujinta 2018-03-18 14:47

Tačiau pažvelkime į maisto išsinešti pasiūlą Vilniaus centre ne pagal skonį ir kvapą, o pasirinkimo gausumą ir kainas. Neapgalvotai pasirinktas maistas gali ne tik nemenkai nusausinti kišenes, bet ir susargdinti.

Kebabai, mėsainiai ir kiti dideli džiaugsmai

Turbūt kelis mėnesius mintant vien šiomis gėrybėmis jūsų skrandis taip užsigrūdintų, kad, kaip toje „Vytauto“ reklamoje sakoma, galėtumėte suvirškinti gintarus su inkliuzais. Tačiau kasdienės mūsų duonos paįvairinimui kebabų, šavarmos ar kitų rytietiškos dvasios kupinų užkandžių Vilniaus centre nusipirkti tikrai ne problema.

Nors ne vienas vilnietis yra prasitaręs, kad skaniausi kebabai gaminami ant Tauro kalno įsikūrusioje kebabinėje, bet tam, kad suvalgytumėte kebabą, visai nebūtina lipti ant kalno. Vilniaus centre kebabinių pilna visur. Pavyzdžiui, viena jų įsikūrusi tiesiai priešais Seimą, o jei nepatinka aplinkinė aura - rinkitės kebabinę prie pat Vilniaus centrinio pašto durų.

Kebabai Vilniaus centre kainuoja nuo 6 iki 10 Lt, todėl jei mėnesį pietų pertrauką leistumėte su kebabu rankoje, jums tai kainuotų nuo 120 Lt iki 200 Lt. Žinoma, jei neįskaičiuosime gėrimų ir kitų pietų atributų, pavyzdžiui, deserto. O maitintis mėsainių kompleksais per mėnesį atsieitų kiek brangiau - apie 260 Lt.

Sumuštiniai - pigiausia klasika

Pigiausiai kainuoja maitintis sumuštiniais iš prekybos centrų. Jei kasdien iš pusfabrikačių lentynos nugriebtumėte sumuštinį trikampiame įpakavime arba ilgąjį laivinį sumuštinį, populiariai vadinamą submarinu, per mėnesį pietums išleistumėte vos 100 Lt. Žinoma, trečią dieną kramtydami duonos riekelę, ant kurios - vos keli permatomi mėsos gabalėliai, turbūt užsimanytumėte išbandyti ką nors kito.

Sumuštinių taip pat galima prigriebti ir beveik visose kavinėse, siūlančiose kavą išsinešti. Jų Vilniaus centre apstu. Vien aplink rotušę tokių kavinių galima suskaičiuoti mažiausiai penkias. Tokiose vietose sumuštiniai kainuoja keliais litais brangiau nei prekybos centruose, o dar tikėtina, kad susigundysite ir kavos puodeliu. Todėl kišenes teks pakratyti stipriau.

Žinoma, sumuštinių galima nusipirkti ir specializuotose sumuštinius išsinešti gaminančiose kavinėse.

Netoli Vilniaus rotušės ir Aušros vartų esančios kavinės „Gimme“ užkandinės reklaminis šūkis skelbia - „Tas pats, kas sumuštinis“. Šioje vietoje už maždaug 9 Lt galite nusipirkti dukart didesnį sumuštinį nei prekybos centre, ir jis bus su tikromis salotomis ir mėsa. Jei per visas pietų pertraukas užkandžiautumėte vien šiais sumuštiniais, per mėnesį išleistumėte apie 180 Lt.

Azijos skoniai krato kišenes

Lietuvoje jokia naujiena nei sušiai, nei kiniškoje keptuvėje ruoštas maistas. Tokį maistą išsineštinai pirkę žmonės turbūt žino, kad už lietuvio gomuriui netradicišką patiekalą teko išleisti daugiau pinigų nei už minėtus sumuštinius.

Pats paprasčiausias kiniškoje keptuvėje su ilga rankena ruoštas patiekalas kainuoja apie 16 Lt. Jei apsieisite tik su pakepintais makaronais, tuomet galite užkąsti ir už 12 Lt. Bent jau tokios kainos, nurodytos „Wok to walk“ kavinės valgiaraštyje pačiame sostinės centre, Vilniaus gatvėje. Jei kasdien iš šios vietos išeisite su pakuote azijietiško maisto, tai per mėnesį jūsų pietūs atsieitų apie 400 Lt.

Kiek pigiau galima apsieiti su sušiais, kurie taip pat puikiai tinka vasariškai iškylai kur nors Sereikiškių parke. Žinoma, jei norite, kad sušiai būtų ne tik nebrangūs, bet ir skanūs, nebėkite jų pirkti į artimiausią prekybos centrą.

Vilniaus centre yra ne viena vieta, ruošianti sušius išsinešti. Tiesa, sušius sukančių vietų per pastaruosius metus Vilniaus centre kiek sumažėjo, tačiau norint pasiimti sušių ir surengti nedidelę pietų iškylą niekur toli keliauti nereikia.

„Sushi Express“ galima rasti ne per toliausiai nuo Seimo, o visai centro panosėje, Vilniaus g., sušiai sukami kavinėje „Super sushi“. Pastarojoje siūlomi ir dienos pietų komplektai. Toks pietų rinkinys kainuoja apie 14 Lt.

Tikriausiai didelis vyras iš aštuonių sušių gabaliukų sočiai nepavalgytų. Todėl tikėtina, kad pietums tektų išleisti didesnę sumą. O jei vis dėlto nuspręstumėte pirkti vien sušių dienos pietų komplektus, per mėnesį išleistumėte apie 280 Lt.

Karaliauja greitasis maistas

Maisto išsineštinai vietų sostinės centre apstu, o jei norėtumėte paskanauti trintos sriubos, tektų ją išsivirti namuose ir įsipilti į stiklainį. Arba užsidegti kantrybės žiburį ir klaidžioti iš vieno maisto išsinešti punkto į kitą. Žinoma, sriubos galima užsisakyti iš kurio nors populiaraus kavinių tinklo ir sumokėti dar ir už jos atvežimą.

Apskritai, maisto išsineštinai rinkoje kol kas karaliauja greitasis maistas – tiek atkeliavęs iš Rytų, tiek - iš Vakarų. Todėl jei norite greitai ir sveikai pavalgyti šiltą popietę prisėdę ant žolės,būtų pravartu kišenėje turėti kelis ridikėlius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.