Netikėtas vasaros siautulys: Pamario krašte vėtra laužė medžius

„Seniai buvau matęs tokį vaizdą pro langą – griaudėjo griaustinis, šniokštė stipri vėtra, lankstė medžius, krito žirnelių dydžio ledų kruša. Visa tai truko apie dešimt minučių, buvau savo darbo vietoje. O netrukus gavau pranešimą iš greitosios pagalbos tarnybos – jos automobilis negali pravažiuoti keliu Žemaičių Naumiestis – Degučiai, nes pusiaukelėje ant plento guli du nulaužti beržai. Dirbu vienas, ir iš karto sėdau už vairo ir vykau į pagalbą medikams. Dabar jau grįžtu atgal, kelią atlaisvinau“,- šeštadienį po septynių vakaro lrytas.lt pasakojo Šilutės rajono savivaldybės Žemaičių Naumiesčio ugniagesių gelbėtojų punkto budintysis Petras Degutis.

Pamario krašte vėtra vartė medžius, laužė šakas.<br>A. Aleksėjūnienė
Pamario krašte vėtra vartė medžius, laužė šakas.<br>A. Aleksėjūnienė
Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksėjūnienė

Jun 30, 2012, 10:23 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:55 PM

Šilutės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba iki septintos vakaro daugiau pranešimų apie vėtros padarytus nuostolius ar nelaimingus atsitikimus negavo.

Kokio masto škvalas ar viesulas po šešių vakaro Šilutės rajone prasiautė, negalėjo pasakyti ir Šilutės hidrometeorologijos tarnybos budinti specialistė Nijolė Rauktienė.

Šilutės miesto pakraštyje įrengti stebėjimo įrenginiai rodė sustiprėjusį vėją iki 15-18 metrų per sekundę iš karto po perkūnijos, kuri ėmė griaudėti 17 val. 45 min. Po 18 val. vėjo greitis apie aštuonias minutes nuo 3-5 m/sek sustiprėjo tris kartus, o po to ėmė silpti, ir septintą valandą vakaro jau buvo vos 3 metrų per sekundę jėgos.

„Iki 18 metrų per sekundę vėjas buvo užfiksuotas tik Šilutėje, tai nėra labi stiprus, kad laužytų medžius. Žinoma, už keliolikos kilometrų nuo Šilutės, Žemaičių Naumiestyje, galėjo būti ir dvigubai stipresnis, jei škvalo būta. Kol kas nei tvirtinti, nei neigti negaliu“, - sakė stebėtoja.

Šios savaitės pradžioje viesulo jėga – iki 39,9 metro per sekundę - kliudė tik 200-300 metrų ilgio ruožą Šilutės pakrašty. Jame ji kliudė hidrometeorologijos stoties įrenginių aikštę, sulankstė vėjo stiprumo ir jo krypčių matuoklio stovą, nulaužė prie kelio du medžius ir daugiau nieko nekliudė.

Žemaičių Naumiesčio ugniagesys P. Degutis sakė šiandien buvęs dėkingas prie kelio stovinčios sodybos šeimininkui. Nors jo trobos stogo kampą vėjas taip pat apiplėšė, nulaužė sode trešnę, bet šeimininkas savo traktoriumi atvyko padėti ugniagesiui nutempti nuo kelio supjaustytų beržų kamienus.

„Be jo pagalbos būčiau ilgiau užtrukęs, šalindamas kliūtį nuo kelio. O juk greitoji turėjo pasiekti, ir nedaug trukusi pasiekė sergantį žmogų“, - sakė ugniagesys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.