Pažink Lietuvą keliaudamas motociklu

Vilniečių smalsumą žadino ankstų šeštadienio rytą aikštelėje prie „Forum Palace“ besibūriuojantys motociklininkai. Ten rinkosi keliautojai, pasiryžę per septynias dienas apkeliauti Lietuvą - vieni bekele, kiti - turistiniu kultūriniu maršrutu. Tai jau tradicinė Lietuvos „Enduro“ klubo kelionė aplink Lietuvą enduro motociklais (sutrumpintai vadinama APL‘u). Šiais metais APL jau devintasis.

Šiais metais devintąjį kartą vyksta enduro stiliaus motociklų kelionė aplink Lietuvą.<br>S. Emilė
Šiais metais devintąjį kartą vyksta enduro stiliaus motociklų kelionė aplink Lietuvą.<br>S. Emilė
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 30, 2012, 5:07 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:03 PM

Per Vilniaus miestą pajudėjo beveik 70 motociklų, kurie vėliau keliaus mažesnėmis grupėmis. Į sostinę enduristai sugrįš liepos 6-tąją dieną.

Mintis apkeliauti Lietuvą, kuo arčiau valstybinės sienos, kilo a.a. Lietuvos „Enduro“ klubo prezidentui Linui Ramanauskui 2004 m. Pirmieji į kelionę išsiruošė vos keli bendraminčiai. Šiai avantiūrai pasiryžo 6 motociklai, nors finišą pasiekė, deja, tik 4. Tąkart kelionei motociklininkai teturėjo tik tris dienas, todėl kasdien tekdavo įveikti po 700–800 km. Anksti ryte atsikėlę, kitą nakvynės vietą jie pasiekdavo ne anksčiau kaip vidurnaktį.

Keliautojai grįžo kupini įspūdžių ir iškart suprato, kad ši kelionė taps tradicine. Kitąmet į Lietuvos „Enduro“ klubo suorganizuotą APL kelionę išsiruošė daugiau motociklų. 2005 m. važiavo 9 motociklai, dar po metų – jau 14, o štai keletą pastarųjų metų susirenka po 40-50 keliautojų ir daugiau. Kelionės trukmė vis ilgėjo – dabar tai septynios dienos (šešios dienos važiavimo ir viena poilsio diena). Prasidėjo keliavimas nebe viena grupe, tačiau mažomis grupelėmis, kurių kiekviena turi savo vedlį ir keliauja daugmaž tuo pačiu maršrutu su nedideliais pakitimais, o vakare visi susėda prie bendro laužo ir draugiškai dalinasi įspūdžiais.

Siekiant užsibrėžto tikslo – rasti pravažiavimą kuo arčiau sienos – keliautojai susiduria su visokiais keliais ir visokiais paviršiais: tenka važiuoti smėliu, balomis, purvu, provėžų išvagotais pievų keliais, puriais žvyrkeliais, apaugusiais miško keliukais, įveikti įvairias iškilusias kliūtis, kartais lengvas, kartais sunkiai įveikiamas. Toks kelias – tikras džiaugsmas enduro stiliaus motociklų vairuotojams.

Juk ne veltui lotyniškas žodis „enduro“ reiškia „ištvermę“. Tad APL tapo savotišku jėgų išbandymu kiekvienam enduristui, garbės reikalu, maloniu poilsiu, keliavimu, kurio metu galima pamiršti visus buitinius ir darbinius rūpesčius ir atsidėti Lietuvos grožio tyrinėjimui ir kovai su gamtos paruoštomis kliūtimis. Jeigu teko kada nors matyti tikrą enduristą, galėjote įsitikinti – kuo jis murzinesnis, tuo didesnė šypsena veide.

„APL‘o žavesys yra tame, kad šioje kelionėje yra sunku fiziškai, buitiniai patogumai minimalūs, o dienos dulkės nuplaunamos ne po dušu, bet upėje, ežere, o kartais tik alumi ir dainomis prie laužo. Tokiomis sąlygomis dalyvių kompanija tampa tarsi monolitas žygyje ir visiems laikams“, - rašęs redaktorius Mindaugas Šimėnas.

Šiais metais kelionės organizatoriai nusprendė prie APL kelionės prijungti dar vieną projektą, skirtą turizmo mėgėjams – pažintinį APL, kurio tikslas ne važiuoti kuo arčiau sienos, o važiuojant aplink Lietuvą kuo geriau ją pažinti: aplankyti dėmesio vertus gamtos, architektūros, dailės objektus, muziejus. Specialiai pažintinei kelionei parengtas ir „Keliautojo vadovas“.

Kadangi enduro motociklininkų bendruomenė yra kaip šeima – nakvynės ir pasisėdėjimai prie laužo bus bendri su visais keliautojais. Vieni galės papasakoti, kaip balas taškė ar su smėliu kovojo, o kiti - kokią istoriją išgirdo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.