Majamis: blizganti nuodėmingų pramogų sostinė ant kokaino pamatų

Kol likusi JAV dalis lėtai kapstosi iš ekonominės krizės, šalies pietryčiuose įsikūręs Majamis maudosi piniguose. Milijoniniai namai su privačiais teniso kortais ir milžiniškais baseinais, kurių kiemuose stovi naujutėliai „Aston Martin“, „Rolls Royce“, ir „Lambhorgini“ - čia jokia egzotika, o prabangūs naktiniai klubai lenkia Vakarų Holivudą ir Niujorką.

Viso pasaulio pramogų ir kino žvaigždės mielai leidžia laiką šiame Lotynų Amerikos dvasia alsuojančiame kurorte.<br>123rf
Viso pasaulio pramogų ir kino žvaigždės mielai leidžia laiką šiame Lotynų Amerikos dvasia alsuojančiame kurorte.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Bončkutė, specialiai lrytas.lt, JAV

Jul 1, 2012, 6:16 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:27 PM

Dieną - kostiumas, vakare - glaudės

Viso pasaulio pramogų ir kino žvaigždės mielai leidžia laiką šiame Lotynų Amerikos dvasia alsuojančiame didmiestyje. Nuo vienos didžiausių Holivudo išpuikėlių Jennifer Lopez iki rusų popmuzikos legendos Alos Pugačiovos bei jos dukters Kristinos Orbakaitės – Majamyje knibžda žvaigždžių, panorusių atsikvėpti nuo streso nepriekaištinguose paplūdimiuose bei pasislėpti nuo smalsių akių kruopščiai išpuoselėtuose soduose ir palmių giraitėse.

Niujorke ar Čikagoje panašią aprangą galima išvysti tik vėlai vakare elito vakarėliuose, Majamyje bet kurią savaitės dieną būriai vyrų ir moterų, pasipuošusių vakarinėmis dizainerių sukurtomis suknelėmis ir tūkstančius dolerių kainuojančiais kostiumais susirenka į restoranus tiesiog pavalgyti priešpiečių.

Vasarą miestą, nuo kurio Kuba – ranka pasiekiama – vos ne kas dieną svilina daugiau nei 30 laipsnių karštis ir tropinė drėgmė. Todėl tiesiogine ir perkeltine prasme karščiausi vakarėliai vyksta prie privačių baseinų, kur prabangias vakarines sukneles pakeičia brangakmeniais inkrustuoti bikiniai ir glaudės. Čia smilksta vis dar JAV nelegalūs kubietiški cigarai ir liejasi kokaino upės.

Tačiau tik naivus turistas ar neseniai į miestą persikėlęs gyventojas gali tikėti, kad visa ši prabanga sukurta už pramogų verslo atstovų, advokatų ir plastikos chirurgų pinigus, nors visų šių profesijų atstovų ir netrūksta saulėtoje Floridos valstijoje, o ypač Majamyje. Vieša paslaptis, kad didelė dalis populiariausio JAV žvaigždžių kurorto pastatyta ant pamatų, supiltų iš baltųjų kokaino miltelių.

Sena istorija kartojasi

Nusikalstamą pasaulį palikę narkotikų prekeiviai pinigus investavo į legalius verslus ir nusikalstamumas mieste kurį laiką mažėjo. Tačiau teisėsaugos atstovai baiminasi, kad į pensiją išėjusius ir savo auksinius metus prabangiose vilose leidžiančius Majamio narkotikų veteranus keičia jaunesnė, dar įžūlesnė ir agresyvesnė nusikaltėlių karta.

,,Istorija turi keistą įprotį kartotis”, - paklaustas apie Majamio prabangos ir narkotikų verslo ryšį sako buvęs FTB agentas Douglas Leffas, ilgą laiką vadovavęs Nelegalių pajamų ir išplautų pinigų konfiskavimo agentūrai. Jo įstaiga konfiskavo šimtus milijonų ,,narkotikų dolerių”, tačiau nepajėgė sustabdyti narkotikų antplūdžio.

Aštuntajame ir devintajame praėjusio amžiaus dešimtmečiuose Majamis garsėjo nevaldomomis narkotikų prekeivių gaujomis ir kino filmus primenančiais susišaudymais. Marichuanos prekybą pakeitus daug pelningesniam kokainui, miestą užvaldė vadinamieji kokaino kaubojai. Tarp jų – legendinė kraugerė ir lotynų amerikiečių mafijos motina kolumbietė Griselda Blanco, šiuo metu, kaip manoma, besislapstanti Kolumbijoje.

Šiurpindavo kokaino kaubojai

Ši juodoji matrona kurį laiką vadovavo pogrindiniam Majamio narkotikų verslui ir per mėnesį susišluodavo iki 8 milijonų dolerių grynų pajamų. Jos bijojo ne tik eiliniai mafijos parankiniai, bet ir šaltakraujai žudikai. Manoma, kad ji atsakinga už mažiausiai dviejų šimtų žmonių liūdną galą, įskaitant užsakomąsias žmogžudystes, kurių metu būdavo nukapojamos aukų rankos, iki apanglėjimo deginami padai ir nupjaunami liežuviai.

Devintajame dešimtmetyje teisėsaugai paskelbus karą ,,kokaino kaubojams“, pastarieji pristabdė savo nusikalstamą veiklą. Užuot rizikavę laisve ir gyvybe, jie pasirinko išplauti pinigus ir investuoti juos į nekilnojamąjį turtą bei kitus legalius verslus.

Tačiau pastarųjų kelių savaičių įvykiai vietos gyventojų atmintyje prikėlė niūrius prisiminimus, kai miestas buvo tvirtai sugniaužtas narkotikų prekeivių kumštyje, o eiliniai jo gyventojai vakarėjant užsirakindavo duris ir pasitraukdavo kuo toliau nuo langų, kad išvengtų atsitiktinai pro šalį skriejančių kulkų.

Zombiai ir striptizas prie greitkelio

Viso pasaulio žiniasklaidą ir socialinio bendravimo tinklalapius apskriejo žinia apie ,,Majamio zombį“ – nuo sintetinių narkotikų apsvaigusį Rudy Eugene‘ą, kuris gegužės pabaigoje vidury dienos užpuolė, sumušė ir dantimis nuplėšė dalį veido niekuo dėtam benamiui. Tačiau ši istorija – dar ne viskas.

Po kelių dienų Brandonas DeLeonas įsivėlė į konfliktą su greitojo maisto restorano klientais, o kai restorane užkandžiavę policininkai pamėgino jį sulaikyti, vyrukas mėgino juos apkandžioti. Nuvežtas į areštinę, B. DeLeonas toliau kandžiojosi, o uždarytas į vienutė daužė galvą į sieną ir kažką šūkavo niekam nesuprantama kalba.

Dar po kelių dienų patruliai sulaikė moterį, kuri už Majamio esančio greitkelio pakraštyje išsirengusi pravažiuojantiems automobilių vairuotojams demonstravo lytinius organus ir masturbavosi. Teigiama, kad šis reginys sudomino dešimtis vyriškos lyties vairuotojų, kurie greitkelyje sukėlė eismą paralyžiavusią transporto spūstį.

Nieko panašaus nematę policininkai tik kraipė galvas, tačiau jiems teko dar labiau nustebti, kai po kelių dienų už panašų viešosios tvarkos pažeidimą už grotų atsidūrė dar viena moteris. Teigiama, kad abu ,,Majamio zombiai“ bei pakelės striptizo šokėjos buvo apsvaigę nuo naujo sintetinio narkotiko, stipresnio už populiarų naktinių klubų narkotiką LSD.

Apsvaigę jaučiasi nenugalimi

Pasak viename iš Majamio greitosios pagalbos skyriuje dirbančio mediko Paulo Adamso, jis vis dažniau susiduria su pacientais, apsvaigusiais nuo anksčiau nežinomų narkotikų. Pastarieji vadinami ,,vonios druskomis“ arba ,,Devintuoju debesimi“.

,,Tai itin pavojingi narkotikai, nes jie pagaminti iš skirtingą poveikį žmogaus smegenims sukeliančio cheminių medžiagų mišinio. Metamfetaminas išprovokuoja agresiją, LSD – haliucinacijas, o trečiasis ingredientas – PCP (fenciklidinas) – kraštutinę paranoją. Sudėjus visą tai kartu, susiduriame su individu, kurio elgesys tampa neprognozuojamas ir itin destruktyvus“, - sako P. Adamsas

Neseniai CNN televizija kalbino vyrą, kuris buvo atsidūręs ligoninėje po šios rūšies narkotikų perdozavimo. Jis tvirtino, kad niekada nėra patyręs nieko panašaus.

,,Jaučiausi siaubingai, atrodė, kad visos pasaulio jėgos susimokė prieš mane, todėl turiu stoti į žūtbūtinę kovą. Atrodė, kad esu nenugalimas ir iš tiesų kol narkotiko efektas neišsisklaidė, nejaučiau jokio skausmo, nors mane sutramdyti mėgino keturi vyrai, o vienas iš jų daužė mano galvą į grindinį“, - kalbėjo savo tapatybės atskleisti nenorėjęs vyriškis.

Kvaišalais aprūpina ir Niujorką

Majamio gyventojai baiminasi, kad keletas į viešumą iškilusių skandalingų istorijų tėra tik ledkalnio viršūnė. Kaip sako šių eilučių autorės kaimynas, išdidžiai save vadinantis trečios kartos majamiečiu, ,,reikia bijoti ne gatvėse lakstančių ,,zombių“, bet tų, kas už jų stovi“.

Su juo linkęs sutikti buvęs FTB agentas D. Leffas. Pastarojo manymu, Majamio teisėsauga turi aktyviau reaguoti į išsikerojusią narkotikų prekeivių tinklą, priešingu atveju prašmatniausias JAV kurortas gali ir vėl pavirsti gaujų karo frontu.

Šiuo metu per Majamį keliauja didžioji dalis kokaino importo iš Pietų Amerikos. Majamio gaujos kokainu aprūpina baltuosius miltelius mėgstančius Niujorko naktinių klubų lankytojus ir mados pasaulio įžymybes.

Nenuostabu, kad miestas, kurio tarptautiniame oro uoste lėktuvai kyla kas 54 sekundės, narkotikų gaujoms patogus tiek geografiškai, tiek kultūriškai. Didžioji dalis gyventojų yra kubiečių bei kitų Karibų ir Pietų Amerikos šalių palikuonys, palaikantys artimus ryšius su giminaičiais bei verslo partneriais užsienyje.

Karteliams dirba net bankai

Netgi Majamyje veikiantys bankai garsėja prasta reputacija, esą jie pro pirštus žiūri į narkotikų prekeivių iš užsienio plaunamus pinigus. Prieš dvejus metus ,,Wachovia Bank“ buvo nubaustas rekordine 160 milijonų dolerių bauda už tai, kad pažeidė jų veiklą apribojantį protokolą ir leido, kad per jo sąskaitas Meksikos bei Kolumbijos narkotikų karteliai išplautų daugiau nei 100 milijonų iš narkotikų prekybos uždirbtų dolerių.

Teisėsaugos atstovai įsitikinę, kad minėtasis bankas – vienintelis įkliuvęs, tačiau jokiu būdu ne vienintelis užsiimantis nelegalia veikla ir padedantis narkotikų karteliams plauti pinigus Majamyje.

Bene geriausiai Majamio prabangos kilmę iliustruoja šį pavasarį į teisėsaugos akis pakliuvę keli šio miesto gyventojai. Vyrai kaltinami išplovę daugiau nei 26 milijonus dolerių, kurių įtariama kilmė – Kolumbijos ir Ispanijos narkotikų prekybos gaujos. Majamiečių darbas buvo šiuos pingus saugiai investuoti JAV kurorte. Tarp vyrukų pirkinių – prabangūs butai bei automobiliai, įskaitant ,,Bentley“, ,,Bugatti“, ,,Ferrari“, ,,Rolls-Royce“ ir kitų prabangių modelių žaisliukai.

Deja, dirbtinė iš narkotikų pinigų sukurta prabanga neigiamai veikia miestą. Kol turtingiausi Majamio gyventojai leidžia laiką privačiuose soduose ir gaivinasi šimtus tūkstančių dolerių kainuojančiuose baseinuose, likusi dalis miestelėnų skursta, o miesto svečiai šiurpsta nuo kurorto kainų.

Majamis kasmet sudaromuose brangiausių JAV miestų sąrašuose jei ne užima pirmąją vietą, tai bent jau patenka į pirmą dešimtuką. Kurortas taip pat pirmauja ir tarp JAV miestų, kuriuose - didžiausia pajamų nelygybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.