Palangos J. Basanavičiaus gatvėje - prekeivių ir tikrintojų kovos

Palangos traktas, Jono Basanavičiaus gatvė, pilna blizgaus šlamšto. Guma atsiduodančios šlepetės, nuo žalingų saulės spindulių nesaugantys akiniai, į dangų kylantys balionai, nuo kurių šypsosi Kempiniukas Plačiakelnis, Ančiukas Donaldas ar lempą radęs Aladinas. Pro šalį einantys vaikai tampo mamoms už sijonų, zyzia nupirkti vandens šautuvą, kepuraitę, porciją ledų ar gniužulą cukraus vatos.

Nelegalus rūkytos žuvies kioskas J. Basanavičiaus gatvėje.<br>N. Povilaitis
Nelegalus rūkytos žuvies kioskas J. Basanavičiaus gatvėje.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jul 3, 2012, 7:07 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 11:44 AM

Vasara Lietuvos pajūryje trumpa, todėl prekeiviai bando išnaudoti kiekvieną saulėtą dieną. Žinoma, Palanga - ne Egipte, todėl prekeiviai neįkyrūs, pirmi prie poilsiautojų nepuola. Greičiau patys prekeiviai saugosi puolimo - miesto savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai tapo tikru Palangoje prekiaujančių žmonių galvos skausmu. Daugiausia bėdų turi tie, kurie prekiauja nelegaliai.

Tvarkos prižiūrėtojai aiškina, kad nei baudos, nei kitos sankcijos nelegalių prekeivių neįbaugina. Pelnas kompensuoja patiriamus nuostolius.

Nerūpestingumu ir vasaros dvasia alsuojanti J. Basanavičiaus gatvė tampa savotiško karo zona. Čia pečius suremia pardavėjai ir neseniai įsteigto savivaldybės skyriaus darbuotojai.

„Kai imame tikrinti prekyvietes, nelegaliai dirbantys pardavėjai stoja piestu – klausia, kas mes tokie, kodėl trukdome jiems prekiauti. Jie įrodinėja, esą anksčiau niekas jiems netrukdė, o dabar atsirado kažkoks juos kontroliuoti siekiantis skyrius“, - lrytas.lt pasakojo Palangos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Petras Keinys.

Išsiskiria atvykėliai iš Kauno

„Po nakties J. Basanavičiaus gatvėje randame nelegaliai išdygusių statinių – kioskų ir prekybos paviljonų. Po to būna ilgas ir sudėtingas darbas, aiškinamės, kam jie priklauso, skiriame baudas“, - lrytas.lt pasakojo Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja Danutė Mikienė.

Savivaldybės atstovų jau nestebina nelegaliai išdygę statiniai, šis reiškinys tapo liūdna Palangos kasdienybe.

Bene labiausiai šioje sferoje pasižymi kauniečiai, su jais Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai turi bene daugiausia vargo.

„Atvažiuoja žmogus iš Kauno, J. Basanavičiaus gatvėje randa laisvą vietą, ten pasistato nelegalią savo prekyvietę ir prekiauja. Kai tik pamato ar sužino, kad viename gatvės gale vyksta mūsų patikrinimas, susirenka prekes ir dingsta“, - sakė P. Keinys.

Dar viena pažeidimų rūšis, su kuria nuolat susiduria savivaldybės atstovai, – verslininkų savivalė. Gavę leidimus prekybai jie nesibodi išplėsti prekyvietės ribų beveik trigubai, užgrobia valstybinę žemę. Gavę leidimą prekiauti ledais iš trijų šaldytuvų prekybininkai šalia jų neretai pastato dar kelis.

„Žemės nuomos kaina prekybai Palangoje gana didelė, todėl verslininkai per sezoną stengiasi kuo daugiau uždirbti. Dėl to neretai nepaisoma galiojančios tvarkos“, - lrytas.lt konstatavo P. Keinys.

Tarpininkų grandinė

Savivaldybės darbuotojai žurnalistui atskleidė, kaip organizuojama nelegali prekyba pačiame Palangos centre.

Žemės prie J. Basanavičiaus gatvės įsigiję žmonės ar bendrovės paprastai suskumba ją išnuomoti veiklą organizuojančioms bendrovėms. Dažniausiai – Kaune registruotoms įmonėms.

Nuomininkai sklypelius pasistengia pernuomoti, o galiausiai „auksine“ vadinamoje vietoje naktį išdygsta nelegalios prekyvietės.

„Jose dirbantys žmonės per patikrinimus bando įrodyti nieko bloga nedarę, jie tikina tik prekiaujantys, o reikiamais leidimais tariamai turėjusios pasirūpinti bendrovės, iš kurių jie nuomoja plotą. Tačiau jos į savivaldybę su prašymais išduoti leidimų nesikreipia, nes žino, kad vis tiek jų negaus. Taip vyksta nelegali veikla“, - pasakojo Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja D. Mikienė.

Žemės plotelio nuoma J. Basanavičiaus gatvėje, priklausomai nuo vietos, pardavėjams vasaros sezonui kainuoja nuo 3 iki 17 tūkst. litų. Kiek pelno gaunama, iš pažiūros, paprastoje prekyvietėje Palangos širdyje, belieka tik spėlioti.

Pribloškia įžūlumu

Per patikrinimus tvarkos prižiūrėtojams kaskart tenka susidurti su prekiautojų priešiškumu.

"Jie nesiteikia prisistatyti, nerodo savo asmens dokumentų, užtat klausinėja, kas mes tokie ir kokią teisę turime drumsti jiems ramybę. Grasina teismais, skundais, sako, kad atleis iš darbo. Todėl į pagalbą tenka pasitelkti Viešojo saugumo tarnybos pareigūnus ir policiją“, - pasakojo P. Keinys.

Į J. Basanavičiaus gatvėje rengiamus reidus taip pat išsirengia ir Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai. Nustačius nelegalios prekybos faktą, ima aiškėti ir daugiau pažeidimų – prekybininkai dažniausiai dirba be verslo liudijimų, neturi prekių kilmės ir jų įsigijimo dokumentų.

Kartu su P. Keiniu pasivaikščiojęs po šį pėsčiųjų bulvarą įsitikinau: prekeivių ir tikrintojų kova šią vasarą bus nuožmi.

Nors automobilių eismas čia draudžiamas, gatvėje stovėjo keli automobiliai, savo transporto priemones palieka gatvėje įsikūrusių užeigų savininkai. Perspėti, kad elgiasi netinkamai, jie teigė nežinantys apie kokius nors draudimus, reikalavo paaiškinti, kas ir kodėl išdrįso prašyti patraukti automobilius.

Po kelių minučių savivaldybės atstovas atkreipė dėmesį į gatvėje pardavinėjamus drabužius. Jis tikino, kad leidimo šiai veiklai niekas nebuvo išdavęs.

Prie vienos kavinės lauko terasos įrengtos improvizuotos prekyvietės darbuotoja, paklausta, ar turi leidimą prekiauti, ėmė gintis čia dirbanti tik pirmą dieną, todėl nieko nežinanti. Esą viskuo rūpinasi jos viršininkė Daiva, kurios pavardės ji taip pat nežinanti. Pagrasinus, kad nepašalinus nelegaliai parduodamų prekių jos su padedant policijai bus konfiskuotos, pardavėja, per daug neišsigando, tik pasakė, kad jau atvažiuoja mašina, kuria viskas bus išvežta.

Moka baudas ir toliau prekiauja

J. Basanavičiaus gatvės viduryje galima įsitikinti, kad neteisėtai uždirbti pinigai kvepia žuvimi - nedideliame, į akis per daug nekrentančiame rūkytos žuvies kioske dirbanti pusamžė moteris vešlia šukuosena net nebando slėpti, kad neturi leidimo prekiauti.

Ne kartą už tai bausta pardavėja be ginčų sutiko verčiau sumokėti dar vieną baudą, nei paaiškinti, kodėl taip elgiasi.

„O ką daryti? Nebedirbti?“ - retoriškai klausė ji.

Savivaldybės atstovui liepus nedelsiant nutraukti prekybą ir uždaryti kioską, jame dirbusi moteris taip ir padarė, iki pusės užtraukė apsaugines žaliuzes. Bet ar ilgam? Vos tikrintojai spėja nueiti šalin, kioskas atsidaro ir pirkėjai viliojami rūkytais karšiais, plekšnėmis ir unguriais.

„Yra tokia prekybininkų kategorija, kuriems tarsi negalioja jokios taisyklės ir reikalavimai. Jie verčiau kas dieną mokės baudas, nei legalizuos savo veiklą. Tai liudija, kad gaunamas pelnas atperka viską“, - konstatavo Palangos savivaldybės atstovė D. Mikienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.