Į paplūdimį su šuniu? Jei tik niekas nemato

Atvykote į pajūrį su keturkoju augintiniu? Einate į paplūdimį ir svarstote, ar kartu pasiimti ir vadinamąjį šeimos narį? „Negalima“, - atsakytų jums ir paplūdimiuose dirbantys gelbėtojai, ir Klaipėdos Visuomenės sveikatos centro specialistai. Gyvūnams paplūdimiuose - ne vieta. Tokią griežtą savo nuomonę jie grindžia higienos normomis – o pagal jas, šuo lakstyti turėtų ten, kur nėra žmonių.

Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

Jul 4, 2012, 7:29 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 10:41 AM

Šunys paplūdimyje vedžiojami ir dabar, nors tai daryti yra draudžiama. Vieni augintinius atsiveda kaip draugus, kiti dėl to, kad nėra jų kur palikti, treti – net dėl saugumo. Su draudimu būti šunims paplūdimiuose kaip ir su kelio ženklais: jie gali nepatikti, bet jų reikia paisyti. Bent jau tol, kol mūsų pajūryje atsiras bent vienas šunims skirtas paplūdimio ruožas. O apie šį jau svarstoma.

Nevaiko, bet perspėja

Štai uostamiestis neseniai prabilo apie galimybę, kad Lietuvoje atsiras pirmojo šunims skirta paplūdimio atkarpa. Tokį pasiūlymą Asmens sveikatos priežiūros komisija teiks savivaldybės administracijai.

Tiesa, kol valdininkai ir jiems pavaldžios institucijos diskutuos apie tokio paplūdimio privalumus ir trūkumus, augintiniai ir toliau saulėlydžius kartu su savo šeimininkais stebės nuo bendro naudojimo žemių. O tuo metu juos vaikys tvarką paplūdimiuose prižiūrintys gelbėtojai.

„Jeigu kas ateina su augintiniais, mes juos perspėjame. Be to, visur yra tai daryti draudžiantys ženklai. Šunų paplūdimyje šiemet tikra daug, todėl sužiūrėti jų visų neturime laiko. Baudas už taisyklių nepaisymą skirti gali tik teisėsaugos pareigūnai. O mes viso labo patariame poilsiautojams, kaip elgtis“, - tikina Palangos paplūdimyje gelbėtojų dirbantis Evaldas.

Kol gelbėtojas atsakinėjo į lrytas.lt pateiktus klausimus, prie Centrinės gelbėtojų stoties įėjimo moteriškė pririšo savo mažos veislės šunelį. Į paplūdimį vestis vos pastebimo gyvūno ji pabūgo – už tai gali skirti ir baudą - už šunų vedžiojimą ir jų maudymą pajūrio paplūdimiuose gresia įspėjimas arba bauda iki 200 litų.

Kas šiukšlina daugiau?

„Žmonės teršia daugiau negu tie gyvūnas. Kartais stebiuosi, kur yra neapykantos šunims Lietuvoje šaknys? Kodėl viskas, kas šuniška, asocijuojasi su išmatomis, agresija, nehigieniškomis sąlygomis ir neatsargiais, savo augintiniais nesirūpinančiais šeimininkais? Šuns išmatas šeimininkas pats ir susirenka, o per žmonių priterštą pušyną pereiti kartais net neįmanoma. Kojos nėra kur pastatyti, nes gali ant bombos užminti“, - draudimu paplūdimiuose vedžioti šunis piktinasi vilnietė Vilma.

Ji prisipažįsta šį savaitgalį buvusi prie jūros su savo šuniu. Į pagrindinį paplūdimį moteris neėjusi. Kartu su augintiniu jie ilsėjosi kiek toliau nuo Palangos centrinio paplūdimio. Pasak Vilmos, nė vienas žmogus nesiskundė, visi patenkinti žiūrėjo, glostė jos augintinį.

Dviejų vaikų mama iš Klaipėdos, paklausta, ar pritaria šunų buvimui paplūdimiuose, pradėjo plūstis ir keiktis. Moteriškės nuomonė itin aiški – šunims čia ne vieta: „Juk jūra ta pati, smėlis taip pats. Mano vaikai čia maudosi. O jei jie kuo užsikrės? Ką turėčiau tuomet kaltinti? Tegu laiko savo šunis namie arba vedžioja ten, kur jie niekam netrukdo.“

Gatvėje užkalbintas šunį vedžiojantis palangiškis Audrius prisipažino į paplūdimį su šuniu einantis retai. O jei jau eina, tai dažniausiai ten, kur mažai poilsiaujančių. Šunų paplūdimio problemos ji nesureikšmina – juk vietų šunims išsilakstyti aplinkui pilna.

Vieni renka, kiti ne

Dar vienas su augintiniu J. Basanavičiaus gatve vaikštinėjęs pašnekovas nemelavo – nors draudžiama, šunį į paplūdimį jis vedasi.

„Na ir kas?, - svarsto Gintaru prisistatęs vyriškis. - Mano šuo tvarkingas. Paplūdimyje jis nesituština. Tik miškelyje. Higienos specialistai vis kartoja, kad šunų išmatos itin grėsmingos žmonės. Bet kur jūs matėte dėžutes ekskrementams išmesti? Užsienyje viskas civilizuota. O ir požiūris į šunis kitoks. Netrūksta nei šunų paplūdimių, nei konteinerių išmatoms.“

Šuns šeimininkas apgailestauja, kad ne visi šeimininkai atsakingi, ne visi išauklėja šunis tinkamai elgtis: „Džiugu, kad šunų augintojai jau pradėjo rinkti savų gyvūnų išmatas. Bet tikrai ne visi. Dėl pastarųjų tingumo ir abejingumo kenčia kiti, savo šunis pagal taisykles prižiūrintys asmenys.“

Kodėl jie pavojingi?

Apie tai, kodėl paplūdimiai nėra svetingi keturkojams, aiškina Klaipėdos Visuomenės sveikatos centro Palangos skyriaus vadovas Remigijus Kučiauskas. Pagrindinė priežastis, kodėl maudynės vandenyje su augintiniais gali būti pavojingos, yra jų platinamos užkrečiamosios ligos.

Blogiau ne tai, kad šuo gali išgąsdinti poilsiautojus, bet tai, kad gyvūnai savo išmatomis gali teršti aplinką, tikina specialistas.

Taip plinta, pavyzdžiui, toksokarozė. Dažniausiai į organizmą patenka kirmėlių toksokarų kiaušinėlių, o lervos gali apsigyventi plaučiuose, kepenyse, akyse, smegenyse ir kitur. Išsikrėtęs šia liga vaikas pradės dusti, kosėti, jį gali ištikti epilepsijos priepuolis.

Ar tai vienintelė žmonėms grėsmę kelianti liga? „Ne“, - skaičiuoja specialistas. Jei šunys būtų maudomi jūroje, infekcijos plistų ir per vandenį.

„Tokias taisyklės nustato Lietuvos higienos normos“, - trumpai paaiškina lrytas.lt kalbintas specialistas.

Pavyzdžiai iš Vakarų

Draudimai problemos neišspręs. Taip mano daugelis šunų auginančių žmonių. Pagelbėtų nebent atskiras paplūdimio ruožas. Pavyzdžiui, Vokietijoje esančioje Riugeno saloje, prestižiniame kurorte, greta bendrų paplūdimių įrengtos ir vietos žmonėms su šunimis. Įbesti specialūs stovai su šiukšliadėžėmis, tad žmonės po savęs gali susitvarkyti.

Dar vienas šunų mylėtojų pavyzdys – Belgija. Vos 67 kilometrus pajūrio turinti šalis šunų iš paplūdimių nevaiko. Atvirkščiai. Čia net daromos specialios tvarkymo, žygiavimo akcijos su šuniukais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.