Amerika: žvaigždžių medžioklės ypatumai (XIV)

Šiandien medžioklės diena. Esu susitaręs su ponu Gediminu, kad jis mane pasiims kartu. Medžioklė mieste šiek tiek skiriasi nuo kiškių šaudymo pamiškėse ar šernų tykojimo bokštelyje, tačiau principas panašus. Pagrindinis ginklas – fotoaparatas, o medžiojimo objektas – žmogus.

Kelionės po Ameriką akimirkos.<br>M. Sirusas
Kelionės po Ameriką akimirkos.<br>M. Sirusas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Sirusas

2012-07-05 18:52, atnaujinta 2018-03-18 09:55

Gerbiamas Gediminas − tas pats jaunuolis, kurį Niujorke aplankiau jau pirmą vakarą. Jis − tikrasis paparacas, jo nuotraukos dažnai publikuojamos pasaulio ir Lietuvos bulvariniuose portaluose bei spaudoje.

Gediminas yra laisvai samdomas specialistas, nepriklausantis konkrečiai agentūrai. Karjerą jis pradėjo dirbdamas taip pat laisvai samdomu fotografu, vėliau, nors tai pareikalavo daug darbo ir užsispyrimo, tapo nuolatiniu vienos agentūros fotografu, tačiau dabar renkasi didesnę laisvę.

Dirbti Gediminas pradėjo Los Andžele, Kalifornijoje, o šiuo metu dirba Niujorke.

Kas yra svarbiausia šioje vienų nekenčiamoje, o kitų dievinamoje profesijoje? Greitis, reakcija, kantrybė bei ištvermė, nuovokumas. Įsivaizduokite, kai valandų valandas reikia laukti tinkamo kadro. O jeigu visą dieną tenka kepti Los Andželo karštyje arba kęsti žiemos darganas Niujorke... Ir tai ne viskas: ant nugaros – keliolikos kilogramų kuprinė, o pats turi būti visada pasiruošęs, su fotoaparatu rankose.

Daugelis paparacą įsivaizduoja kaip akiplėšą apiplyšusiais drabužiais, tačiau jie klysta. Paparacai rengiasi taip, kad susilietų su minia rajone, kuriame dirba, kartais apranga būna labai elegantiška ir madinga. Įžūlumas – ne toks svarbus bruožas, kaip galantiškumas ar diskretiškumas.

Dirbant JAV didmiesčiuose maža tikimybė, kad netyčia gatvėje susidursite su reikiama žvaigžde, čia ne Kupiškis ir ne Vilnius. Todėl agentūros samdo informatorius – barų savininkus, barmenus, viešbučių darbuotojus ir t. t. Laisvai samdomi fotografai informaciją turi susirasti patys, daug dirbama internetu, stebima aplinka.

Sužinojus, kad kokia nors žvaigždė atvažiuoja į miestą, imama ieškoti informacijos, kokiuose viešbučiuose ji mėgsta apsistoti, stebima aplinka, žmonės. Dažniausiai įžymūs žmonės yra saugomi, juos dideliais juodais visureigiais vežioja profesionalūs vairuotojai.

Patarimas tiems, kurie kada nors bus įžymūs: apsigyvenkite pigiame viešbutyje ir venkite brangių visureigių.

Gedimino transporto priemonė mieste − motoroleris, tačiau aš kartu keliauti negaliu, nes reikia antro šalmo. Todėl Gediminą tenka vytis važiuojant metro, o tai nėra greita ir patogu. Pagaliau suspėju, ir mes laukiame savo „grobio“. Šįkart paparaco medžiojamas objektas – Kim Kardashian seserys.

Iki šiol, apie šią žvaigždę beveik nieko nežinojau, tik tai, kad jos pavardė buvo matyta geltonosios spaudos antraštėse. Nustembu sužinojęs, kad ypatingo talento neturinti, tačiau buvusi gan daili mergina iš realybės šou tapo vos ne šiuolaikinio pasaulio ikona. Stebina mane ir tai, kad žmonėms įdomu, kaip minėtoji įžymybė išeina iš viešbučio, sėda į automobilį ar keliauja valgyti.

Niekada nesuprasdavau, kodėl redaktoriai taip nori, kad būtinai nufotografuočiau, kas atėjo į spektaklį ar koncertą. Atrodo, kad tai yra kur kas svarbiau, už tai, kas vyksta spektaklio ar koncerto scenoje.

Prie viešbučio durų lūkuriuoja didžiuliai visureigiai, stoviniuoja apsaugos darbuotojai, laukia maždaug dešimt fotoaparatais apsiginklavusių medžiotojų. Šį kartą laukti tenka vos keliolika minučių.

Pasirodo dvi niekuo neypatingos, ne itin dailiai apsirengusios merginos, lydimos įspūdingų matmenų juodaodžio. Nekreipdamos dėmesio į fotografus jos sėda į automobilius, pasėdi juose kelias minutes ir išvažiuoja. Dauguma fotografų nuseka jas iš paskos – po to bandys įamžinti, kaip jos išlipa iš automobilių.

Gal ir gerai, kai tokios nuotraukos yra perkamos, nes nemažai fotografų turi neblogą darbą ir gauna gerą atlygį, tačiau mane tai vis tiek stebina.

Po pasivaikščiojimo mieste vakarop susitinku su Viktorija (tai ta pati fotografė, pas kurią man teko laimė apsigyventi). Ji paklausia, kokie mano rytojaus planai. O aš planuoju keliauti link Floridos, tačiau nesulaukiu atsakymo iš kartu keliausiančių žmonių, mat jie nežino, važiuos kartu ar ne.

Yra ir kitų neblogų pasiūlymų: galiu dalyvauti varžybose kartu su vienos jachtos komandos nariais, o vakare gaučiau akreditaciją fotografuoti airių kilmės dainininkę, kuri neseniai gavo „Grammy“ apdovanojimą.

Galiausiai nusprendžiu niekur nebekeliauti, o pasisvečiuoti pas britų rašytoją Peterį Skinnerą – tai intelektualus, garbaus amžiaus sulaukęs žmogus, šiuo metu rašantis knygą apie Gruziją.

Biau, neio

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.