Maršrutas link Žemaitijos: dėl puikios kelionės nebūtina vykti į užsienį

Lietuvoje yra tūkstančiai žmonių, aplankiusių turkijas ar egiptus, bet nė karto nemačiusių kerinčio Ventės rago, šimtmečius menančių Panemunės pilių, iš jų atsiveriančių panoramų grožio bei kitų pakeliui link Žemaitijos atsiveriančių įdomybių. Tokios nuomonės laikosi kelionę į Žemaitiją surengusi aktyvaus laisvalaikio projekto „Borjomi Odisėja: Lietuvos pažinimas“ ambasadorė Gabrielė Misevičiūtė.

Maršrutas link Žemaitijos: dėl puikios kelionės nebūtina vykti į užsienį.<br>Organizatorių nuotr.
Maršrutas link Žemaitijos: dėl puikios kelionės nebūtina vykti į užsienį.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 11, 2012, 4:06 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 6:11 AM

Pasak vilnietės G. Misevičiūtės, susipažinti su visais gražiausiais Žemaitijos kampeliais gali būti per maža ir mėnesio, tad keliautojai turėtų pasiplanuoti savo išvykos maršrutą. Į Žemaitiją mergina keliavo automobiliu ir buvo sudariusi dviejų dienų maršrutą savaitgaliui.

„Pirmasis mano patarimas skirtas Vilniaus ir Kauno keliautojams – nepamirškite didmiesčių automobilių spūsčių, kurie yra neatsiejami penktadienio vakarų palydovai. Dėl jų mes sugaišome nemažai brangaus laiko ir nemenkai pasinervinome. Tačiau jau po kelių valandų pamatyti pirmieji panemunės vaizdai su kaupu viską atpirko“, – teigia Gabrielė.

Kelionei link Žemaitijos ir Pamario krašto keliautoja pasirinko įspūdingą maršrutą palei Nemuną. Raudondvario pilis tapo pirmuoju kelionės sustojimu.

„Čia dabar aktyviai pluša pilį restauruojantys statybininkai. Norėjome užeiti į vidų, bet sakė „viduj nieko gero nėra“. Prižadėjo, kad „kas nors gero“ atsiras po renovacijos. Mes patikėjom. Būtinai važiuosim kitais metais vėl. O kol kas vaikštinėjome parke ir grožėjomės gamta“, – pirmąjį sustojimą prisimena G. Misevičiūtė.

Ant kalno iškilęs didingas raudonų plytų pastatas privertė pasukti į dešinę, o čia – Raudonės pilis. Užkilus ant kalno, spalvų kontrastas apakino. Dar labiau keliautojas nustebino prie sienos išrikiuoti konteineriai.

„Palaikome ekologiškumo idėją, bet toliau nuo istorinės pilies sienų“, – šypteli mergina.  

Pirmąją dieną iš visų aplankytų objektų Gabrielę labiausiai nustebino kelias Kaunas – Jurbarkas. 80 km kelias palei Nemuną su nuostabiais gamtos vaizdais. Ramybė, saulėlydis ir draugų kompanija prie didžiausios Lietuvos upės. Kas dar gali būti geriau?

„Toliau – Uostadvaris. Čia dvaro neradom, bet uostas tikrai yra. Uoste sutikom pilną autobusą turistų. Ekskursijos gidė galvojo, kad mes esame vienos iš turisčių ir kategoriškai liepė lipti į laivą su visais. Atsisakėm. O gal reikėjo pasinaudoti proga?“, – šmaikštauja mergina.

„Pakeliui į Ventę pamatėm ančiukų koloniją. Matyt, bijo skristi pro Ventės ragą, nes nenori būti sužieduoti, – pasakoja Gabrielė. – penki kilometrai žvyrkeliu ir mes Lietuvos Venecijoje – Mingėje. Į Veneciją nesinorėtų važiuoti žvyrkeliu, tačiau kelis kilometrus į Mingę – mielai. Mažytis kaimelis, kuris įspūdingai atrodo žvelgiant iš vandens“.

Vakarienės mergina sustojo Šturmų švyturyje. Ant restorano sienos kabėjo įrėmintas laikraščio straipsnis, kuriame Prancūzijos kino legenda Gerardu Depardieu rekomenduoja Šturmų švyturio virtuvę ir kviečia paragauti ką tik pagautos žuvies patiekalų. Kvietimą mergina ir ją kelionėje lydėjusios draugės priėmė. Rezultatas – iš Šturmų švyturio išvažiuoti apskritai nesinorėjo ir dviejų dienų kelionė tapo trijų dienų kelione.

„Norėjau geriau pažinti Žemaitiją ir savo pavyzdžiu parodyti, jog Lietuvoje yra daug dėmesio vertų vietų ir objektų, kurie gali suteikti ne ką mažesnių įspūdžių nei išvyka į užsienį. Tam nereikia daug pinigų – tereikia noro ir gero nusiteikimo“, – savo kelionės įspūdžius reziumuoja G. Misevičiūtė. Projekto tikslas – skatinti lietuvius atrasti naujus kelionių Lietuvoje maršrutus ir geriau pažinti dar mažai žinomas savo šalies vietas. Šiltuoju metų laiku, keturis mėnesius truksiančio projekto metu organizuojamos specialios išvykos į keturis Lietuvos regionus – Žemaitiją, Aukštaitiją, Dzūkiją bei Suvalkiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.