Dešimt įspūdingiausių gamtos sukurtų arkų

Jei gyventume kur nors Norvegijoje, Australijoje ar Prancūzijoje, masyvios uolos-arkos, išnirusios iš vandens, galbūt mūsų, pripratusių prie tėviškės pušynų, banguojančių pievų ir smėlėtų Baltijos paplūdimių, taip nežavėtų. Kai kurios uolos prikausto net ir daug ko mačiusių keliautojų dėmesį.

Falaise d‘Aval uola, Prancūzija.<br>KelioniuManija.lt
Falaise d‘Aval uola, Prancūzija.<br>KelioniuManija.lt
Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

Jul 16, 2012, 4:30 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:42 AM

Perce uola, Kanada

Ties pietrytiniais Kanados krantais, Šv. Lauryno įlankoje stūkso Perce Rock, arba Perdurtoji uola. Ši uola – viena didžiausių pasaulyje natūraliai susiformavusių arkų, iškilusių virš vandens. Taisyklingos formos 20 metrų aukščio arka iš tolo atrodo tarsi sienoje perdurta skylė.

Apie šią uolą pasakojama legenda. Kadaise jaunas prancūzų karininkas buvo išsiųstas tarnauti į Naująją Prancūziją. Europoje liko jo mylima sužadėtinė, Blanša de Beaumont, kuri ilgėdamasi mylimojo išplaukė pas jį su broliu. Tačiau netoli Amerikos krantų laivą užpuolė piratai, kurie išžudė visus šio laivo keleivius bei įgulą, liko tik viena Blanša. Ją išvydęs piratų vadas įsimylėjo ir nutarė vesti, tačiau ceremonijos metu Blanša šoko per laivo bortą į jūrą. Pakilęs rūkas sutrukdė piratams išgelbėti merginą.

Rytą, išsisklaidžius rūkui, piratai prieš akis išvydo milžinišką uolą, kurioje įžvelgė šaltą Blanšos žvilgsnį, o merginos ranka tarsi siuntė jiems prakeiksmą. Norėdami išvengti susidūrimo su šia uola, piratai ėmė daryti staigų manevrą ir laivas nuskendo. Kitą rytą nuo kranto pažvelgę žmonės toje vietoje išvydo iškilusią uolą. Vietiniai žvejai pasakoja, kad ties šia uola vaidenasi Blanša.

Falaise d‘Aval uola, Prancūzija

Prancūzijos šiaurės vakaruose, Normandijos provincijoje esanti Alebastro pakrantė (Cote d‘Albatre) taip vadinama dėl masyvių kreidos uolų, kurios stačiai neria į drumstą vandenį. Uolų aukštis siekia iki 100 m, o įspūdinga pakrantė tęsiasi apie 120 km. Vienas įdomiausių šios vietovės reginių – Falaise d‘Aval uola, savo forma primenanti dramblio, įmerkusio straublį į vandenį, figūrą.

Londono arka, Australija

Londono arka stūkso Australijos Port Campbell nacionaliniame parke, ties pietiniais žemyno krantais. Anksčiau šis gamtos stebuklas vadintas Londono tiltu (London Bridge) ir turėjo dvi arkas. Tačiau 1990 m. netikėtai viena iš arkų, buvusi arčiau kranto, įlūžo toli nuo kranto įkalindama du turistus. Įvykio metu niekas nenukentėjo, turistai buvo išvaduoti, o arka pervadinta. Netoliese Londono arkos galima išvysti ir dar keletą įdomių gamtos kūrinių, pavyzdžiui „Dvylika apaštalų“ – erozijos suformuotas uolas, išnirusias vaizdingoje pakrantėje, netoli turistų pamėgto vaizdingojo Didžiojo pakrantės kelio (Great Ocean Road).

La Portada, Čilė

Čilės pakrantėje netoli Antofagastos miesto esanti La Portada uola yra paskelbta šios šalies gamtos paminklu. Išvertus į lietuvių kalbą, uolos pavadinimas reiškia „vartai“. Iš tiesų, uola savo forma primena baltus vartus. Šie jūros vartai – net 43 m aukščio ir 23 m pločio.

Žydrasis langas, Malta

Tieqa Zerqa uola, arba „Žydrasis langas“, stūkso ties antra pagal dydį Maltos Gozo sala, netoli Sent Lorenso miestelio. Virš šio gamtos suformuoto „lango“ gulinti uola lygi tarsi stalo paviršius. Arkos aukštis – daugiau nei 22 metrai. Ši Maltos vietovė yra populiari nardytojų tarpe. Deja, arką sudaranti uola po truputį trupa ir manoma, jog po keliolikos metų jos gali nebelikti.

El Arco de Cabo San Lucas, Meksika

Išraiškinga arka yra piečiausiame Kalifornijos pusiasalio taške, ties Cabo San Lucas miestu. Ties šia arka susijungia Kalifornijos įlanka ir Ramusis vandenynas. Be to, šią vietą yra pamėgę jūros liūtai. Cabo San Lucas garsėja puikiais smėlio paplūdimiais ir yra pamėgtas nardytojų.

Catedrais arkos, Ispanija

Ispanijos šiaurėje, Galisijos regione netoli Ribadeo stūkso net keletas gamtos suformuotų arkų, iš kurių gražiausia – Playa das Catedrais arkų grupė. Šioje pakrantėje gausu ne tik katedrų skliautus primenančių įspūdingų arkų, bet ir grotų bei olų. Tačiau norint apžiūrėti arkas ir uolas, reiktų pasidomėti, kada vyksta potvyniai ir atoslūgiai.

Aukso vartai, Krymas

Netoli Krymo pusiasalyje esančio Koktebelio iš Juodosios jūros iškilę Aukso vartai. Ties šia pakrante yra ir kitų gražių uolų, pavyzdžiui, Velnio pirštas.

Zakinto salos pakrantės, Graikija

Jonijos jūroje esanti Zakinto sala garsi gražiomis pakrantėmis, kuriose galima pamatyti ne tik dailias gamtos suformuotas arkas, bet ir Žydrąsias grotas. Šias gamtos grožybes galima apžiūrėti plaukiant laiveliu aplink salą.

Dyrholaey, Islandija

Islandijoje netoli Vik miestelio esanti Dyrholaey uola yra labiausiai į pietus nutolęs šios salos taškas. 120 m aukščio uola nėra vieniša: ją supa kitos pakrantės uolos, skalaujamos Atlanto bangų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.