Į Kauno pakelės labirintą klientus dažniausiai įvilioja vaikai

Kauno pakraštyje, šalia greitkelio į Klaipėdą, įsikūrė unikalus statinys – bene vienintelis Lietuvoje tvorų labirintas. Paklaidžioti po tūkstančio kvadratinių metrų plotą siūloma už 5 litus.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jul 25, 2012, 2:01 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:59 PM

Labirinto takeliai driekiasi visą kilometrą. Tiesa, aplankius sėkmei kelionė sutrumpėja - „teisingo“ tako ilgis yra kiek per 370 metrų. Tačiau taip pasiseka retam lankytojui. „Pereiti labirintą trunka 10-15 minučių. Didesnė dalis moterų pasiklysta“, - su šelmiška šypsenėle pasakojo instruktorius Martynas Gorbačiovas, pats per šią pramogą stovintis labirinto centre ir padedantis „įstrigusiems“ keliauninkams. 

Šį labirintą pastatė ekstremalias paslaugas siūlanti bendrovė „Aronijus“. Jos direktorius Šarūnas Randis pasakojo, kad idėja pasiūlyti naują pramogą visai šeimai kilo neatsitiktinai. „Kiekvienų metų rudenį po atostogų ką nors naujo sugalvoju. Jūra bei saulė „išplauna“ smegenis, tad kyla įvairių minčių. Ne paslaptis, Lietuvoje yra kukurūzų labirintų. Kadangi jie neauga anksti pavasarį bei žiemą, nusprendžiau padaryti tai, ką sugalvojau – pastatėme tvorų labirintą“, - lrytas.lt pasakojo Š. Randis.

Šalia Kauno išdygęs tvorų labirintas – patobulinta kukurūzų labirinto versija. Statinio sumanytojas idėjų taip pat sėmėsi iš užsienio šalių, kur šalia pilių populiaru įrengti žaliuosius labirintus.

„Jų sienų storis siekia apie metrą. Sieneles suploninus iki kelių milimetrų storio, panaudojant tinklelį, pro kurį žmogus nepraeina, išeina kompaktiškas, daugiau kaip 1000 kvadratinių metrų labirintas“, - pasakojo verslininkas.

Labirinto projektas sumaketuotas kompiuterine programa, stengiantis atrasti aukso vidurį - kad būtų ne per sunku ir ne per lengva rasti išėjimą.

Ši naujovė kol kas nesulaukia didelio susidomėjimo, konservatyvūs lietuviai dar nenoriai neria į jo gelmes. Tačiau vasarai įsibėgėjant, lankytojų po truputį daugėja - per dieną labirintą aplanko iki 50 žmonių, dažniausiai šeimos.  

„Klientų norėtųsi sulaukti daugiau. Išbandyti labirintą ryžtasi arba drąsūs, arba vaikų prikalbinti žmonės. Dažniausiai būna taip, kad šeimai keliaujant į pajūrį vaikas pamato labirintą ir prikalbina čia užsukti visą šeimą“, - kalbėjo verslininkas.

Nutariau ir aš po jį pasivaikščioti - rasti išėjimą nebuvo labai sunku. Permatomas tinklelis leidžia dairytis aplinkui, galima nesunkiai orientuotis ir rasti kelią. Reikia pripažinti, šis lietuviškas labirintas savo sudėtingumu toli gražu neprilygsta Skandinavijos šalyje esantiems žaliesiems, iš krūmų suformuotiems klaidiems labirintams. Dažnas jų lankytojas taip ir nesugeba savarankiškai ištrūkti, tenka prašyti darbuotojų pagalbos ar pasinaudoti avariniu išėjimu.

Tvorų labirintą surentęs verslininkas kiekvienam lankytojui duodantis žemėlapį, tačiau juo naudotis siūlo tik kritiniu atveju. Pasikliauti savo nuovoka – kur kas įdomiau.

Objektas veiks iki vėlyvo rudens ir per žiemos šventes.

„Tikiuosi, kad metų pabaigoje jis galbūt atsipirks. Dideles viltis dedu į rugsėjį, mokslo metų pradžią. Manau, kad pavyks pritraukti daug moksleivių“, - svarstė Š. Randis, įrengęs neįmantrų statinį – sujungęs medinius pagalius ir pritvirtinęs tinklą. Vyras svarsto medines dalis nudažyti, tačiau tam reikia nemažai lėšų.

Verslininko galvos skausmu pastaruoju metu tapo girti vandalai, kurie naktimis įsibrovę į labirinto vidų laužo viską, kas pakliūna po ranka.

„Ką padarysi, tokia kai kurių žmonių kultūra ir savotiškas laisvalaikio praleidimo suvokimas. Jau geriau paremontuoti vandalų suniokotas labirinto dalis, nei samdyti visą parą budinčią apsaugą“, - guodėsi verslininkas. Kauno policija tiria kelis vandalizmo atvejus, pareigūnai nustatė įtariamuosius, įrodžius kaltę jiems teks atlyginti padarytus nuostolius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.