Kukurūzų labirinte klajokliai bando įminti Apokalipsės paslaptį

Lapų šlamesiu, kažkur tolumoje burzgiančiu traktoriumi ir alinančiu karščiu pasitinka kukurūzų labirintas. Prie kelio Vilnius-Trakai biologas Saulius Kaminskas kukurūzų pasėjo jau penktą kartą. Šių metų tema – Apokalipsė. Pats labirintas išraižytas bičių korio motyvu. Jo dydis siekia beveik du hektarus, o bendras takelių ilgis – du kilometrai.

Kukurūzų labirinte šiemet bandoma įminti Apokalipsės paslaptis.<br>J. Stacevičius
Kukurūzų labirinte šiemet bandoma įminti Apokalipsės paslaptis.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Jul 28, 2012, 5:42 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:47 PM

Apokalipsė – tai tik nauja pradžia

Prie vieno iš įėjimų lankytojus pasitinka lentelė su užrašu: „Aš esu Alfa ir Omega. Pradžia ir pabaiga. Pirmasis ir paskutinysis“. Tokių lentelių yra visame lauke. Jos primena apie pagrindinę labirinto temą.

S. Kaminskas pasakoja, kad ši idėja neturi nieko bendra su pasaulio pabaiga. Tai yra bandymas atsakyti į klausimą: kas yra Apokalipsė? Ar verta jos bijoti, o gal tai tik nauja pradžia?

„Man tai yra tam tikra saviraiška. Holivudas, turėdamas 100 mln. dolerių, gali sukurti filmą apie Apokalipsę. Jį žmonės žiūri, tačiau filmas neužkabina esmės. Galbūt aš negaliu sukurti gero filmo, bet aš galiu pamėginti pasakyti, kas yra Apokalipsė, kas yra gyvenimo pradžia ir pabaiga“, – sako biologas.

Pasak labirinto kūrėjų, takelių brėžiniai pradedami rengti dar žiemą. Tačiau sunku patikėti, kad iš klaidžių, kelių kilometro ilgio takelių, kukurūzų lauke galima sukurti Gedimino pilies, Lietuvos tūkstantmečio ar Europos krepšinio čempionato ženklų motyvus, Europos valstybių sostinių fragmentus.

„Kiekvienas kūrėjas, nesvarbu, jis menininkas, režisierius ar kitos srities specialistas, jis kada nors prieina ir kūrybinę dykumą. Taigi gali būti tokia dykuma mano kūrybiniame kelyje, bet dar turiu idėjų“, – tikina S. Kaminskas.

Biologas kukurūzus pats sėja, juos tręšia, kovoja su piktžolėmis. Jis teigia, kad šis augalas reikalauja kruopščios priežiūros, prie kiekvieno stiebo reikia prieiti. O tai nėra lengva, turint galvoje, kad labirintą sudaro apie 160 tūkstančių kukurūzų stiebų.

Labirintas skirtas mąstantiems

Pasiryžusieji klaidžioti po kukurūzų lauką šifruoja Apokalipsės kodus. Lankytojams reikia surasti komposterius, rinkti skaičius, o paskui, tuos skaičius įvedus, atsidaryti priešnuodžių skrynią. Jos viduje – specialūs taleriai, kuriuose užšifruota, kur eiti toliau.

Kukurūzai dar ganėtinai žemi, todėl matyti, kur klaidžioja žmonės. S. Kaminskas juokauja, kad jie labirinte dar nuo vakar vakaro. Iš tiesų labirintui įveikti užtenka vienos valandos.

S. Kaminskas pasakoja, kad idėja, sukurti labirintą kukurūzų lauke, kilo jau prieš aštuonis ar dešimt metų. Tuomet jis laikraštyje perskaitė apie Amerikos ūkininkų kuriamus labirintus. Amerikiečių kukurūzų labirintai daug klaidesni ir didesni – iki 10 hektarų ploto. Nutinka, kad kukurūzų lauke pasiklydę žmonės išsikviečia gelbėtojus.

Nors lietuviškasis labirintas mažesnis už amerikietiškąjį bent penkis kartus, pats S. Kaminskas po jį vaikšto tik su žemėlapiu rankose. Anot jo, šiemet labirintas yra klaidus, todėl jis skirtas ne kiek pramogaujantiems, kiek mąstantiems žmonėms.

Tačiau pramogų ir ekstremalių pojūčių mėgėjai neturėtų nusivilti. Iš anksto susitarus, įmanomi specialūs seansai naktį. Tuomet labirinte galima sutikti ne tik vakarienei atklydusių šernų, bet ir specialių gąsdintojų.

Į labirintą eiti nepatartina, jei spigina kaitri saulė. Kukurūzai sulaiko karštį, todėl labirinte oras yra dar kaitresnis. Užtat labai smagu klaidžiais takeliais vaikščioti rudenį, kai burbuolės būna jau subrendusios, augalai pasiekia trijų metrų aukštį - sudžiuvę jų lapai mistiškai šlama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.