Matera: uolose iškaltas Italijos miestas

Miniatiūrinės siauros gatvelės ir namai, rodos, iškilę vienas virš kito. Šis vaizdas pasitinka Materos lankytojus. Unikalus senovinis miestas iškaltas uoloje pietų Italijoje. Materos pasididžiavimas – vadinamieji sassi, arba uoloje iškalti būstai-urvai. Spėjama, jog tai gali būti viena iš seniausių gyvenviečių Italijoje. Pasak archeologų, čia žmonės gyvena jau daugiau nei 9000 metų.

Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

Jul 29, 2012, 11:37 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:32 PM

Senąjį sassi rajoną sudaro du kvartalai: Sasso Caveoso ir Sasso Barisano. Klaidžiojant po sassi aptiksite uolose iškaltas bažnyčias, kurių žymiausios yra Madonna de Idris, kurioje išlikę XIV a. freskų, ir Santa Lucia alle Malve, įkurta VIII amžiuje.

Netoli Madona de Idris bažnyčios galima aplankyti Casa Grotta. Tai tipiškas sassi būstas, kuriame išlikę kadaise čia gyvenusių žmonių baldai ir buities rakandai.

Senieji Materos sassi gyventojai uoloje iškaltuose būstuose jau nebegyvena. Iš viso apie 15 tūkstančių žmonių buvo priverstinai iškeldinti iš šių urvų šeštajame dešimtmetyje. Tačiau po truputį UNESCO saugomas senovinis miestas vėl įgyja gyvybės: čia autentiškuose urvuose kuriasi parduotuvėlės, net nedideli viešbutukai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.