Dešimt lankomiausių vietų Škotijoje

Škotija garsi kerinčia gamta – nuo skaidriomis akimis žvelgiančių ežerų iki pakrantėse išsibarsčiusių salų. Be to, vėjų nugairintame krašte apstu amžių istorijas saugančių pilių ar jų griuvėsių, o sostinė Edinburgas siūlo pramogas įvairių interesų turintiems keliautojams.

Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

Jul 30, 2012, 1:48 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:57 PM

Edinburgas

Tai – Škotijos širdis, plakanti ir senovės, ir šiuolaikiniu ritmu. Nuo kalno išdidžiai žvelgia Edinburgo pilis, sauganti Škotijos karalių regalijas bei relikvijas. Nepraleiskite progos pasivaikščioti Karališkąja Mylia (Royal Mile) – tai Viduramžius menanti gatvė, kuri jungia Edinburgo pilį ir Holyrood rūmus. Norintys daugiau linksmybių Škotijos sostinę turėtų aplankyti rugpjūtį, kuomet miesto gatves užtvindo Edinburgo festivalis, bene didžiausias tradicinis renginys Škotijoje.

Loch Nessas

Greičiausiai galima sakyti, kad Loch Ness‘o ežeras yra vienas žymiausių pasaulyje. Antrąjį pagal dydį Škotijos ežerą išgarsino mitinė pabaisa, kuri, esą gyvenanti ežere ir retsykiais pasirodanti žmonėms ir iki šių dienų tebekurstanti žmonių fantaziją. Nenusiminkite, jei ir neišvysite legendinės būtybės. Loch Ness‘o apylinkės yra labai vaizdingos, o ant ežero kranto stūkso Urquharto pilies liekanos.

Eilean Donan

Nedidelėje Eilean Donan salelėje, kurią su žemynine dalimi jungia pėsčiųjų tiltas, stūkso romantiška viduramžių pilis. XIII amžiuje šioje vietoje iškilusi tvirtovė buvo skirta apsisaugoti nuo vikingų antpuolių.

Sent Endriu

Jei ir nesate golfo gerbėjai, važiuodami pro šalį užsukite į Sent Endriu (St.Andrews), miestelį, kuris tituluojamas pasaulio golfo žaidėjų meka. Karališkasis senasis golfo klubas čia buvo įkurtas 1754 m., o nacionaliniu škotų žaidimu tapęs golfas būtent ir gimė Sent Endriu apylinkėse. Šis žaidimas žinomas jau nuo XV a., o jo istoriją pasakoja miestelyje įsikūręs Britų golfo muziejus.

Skara Brae

Viena geriausiai išlikusių Europos Akmens amžiaus gyvenviečių yra Meinlando saloje, priklausančioje Orknio salynui. Kadaise šiose į šiaurę nuo Škotijos krantų nutolusiame salyne gyveno piktų gentys. Neolitinė Skara Brae gyvenvietė, praminta Škotijos Pompėja, yra viena iš keleto vertingų istorinių paminklų, kuriuos galima aplankyti Orknio salose. Ilgą laiką Skara Brae buvo palaidota po pakrantės smėliu ir aptikta tik XIX a. Orknio salose taipogi išvysite neolitinę Maes Howe piramidę, Stennes akmenis, Brodgar akmenų žiedą.

Melrouso vienuolynas

Gotikinio vienuolyno, Melrose Abbey, kuris buvo įkurtas XII a. vienuolių cisternų, griuvėsiai apipinti legendomis. Vienuolynas išsiskiria itin gausia dekoratyvine puošyba. 

Broch of Mousa

Škotijai priklausančiose Šetlando salose išlikęs įdomus statinys, manoma, iškilęs daugiau nei prieš 2 tūkstančius metų. Tokio tipo bokštai-fortai būdavo naudojami gynybiniais tikslais. Broch of Mousa yra aukščiausia tokio tipo struktūra pasaulyje ir vienas geriausiai išlikusių priešistorinių statinių Europoje.  

Stirlingas

Kadaise buvusi viena svarbiausių tvirtovių Škotijoje, Stirlingo pilis ilgainiui išaugo į miestą. Renesansinė pilis, iškilusi ant stataus skardžio, yra puikus kąsnelis istorijos ir romantikos mėgėjams. Teigiama, kad pilis kadaise atlaikė net 7 mūšius.

Škotiško viskio kelias

Viena iš populiariausių atrakcijų škotiško viskio tėviškėje yra škotiško viskio daryklų lankymas ir autentiško gėrimo degustavimas. Škotijoje siūlomas ne vienas viskio maršrutas, vingiuojantis tarp žėrinčių ežerų, apsamanojusių pilių ir žaliuojančių kalvų. Škotijos šiaurėje-šiaurės rytuose esantis Hailando (Highlands) regionas gali pasigirti kelių šimtmečių senumo salyklinio viskio gamybos tradicijomis. Vien Spėjaus slėnyje (Speyside) įsikūrę per 50 viskio varyklų. Grampiano kalnyne vingiuojantis viskio kelias pažymėtas ženklais. Žymiausios viskio daryklos šiame regione – tai Glenfiddich, Cardhu, The Glenlivet.

Grampiano kalnai ir pilys

Teigiama, kad Škotijos peizažą puošia per 600 pilių ir jų griuvėsių. Bene vaizdingiausias šiuo požiūriu yra Grampiano kalnų regionas, kuriame stūkso tokios dailios pilys kaip karališkoji Balmoral pilis, Slains, Drum, Fyvie ir daugybė kitų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.