Kokią avalynę rinktis vasarą?

Šiltais orais mėgaujasi visi, tačiau būtina nepamiršti, kad aukštesnė oro temperatūra daro poveikį mūsų organizmui. Vasarą ypatingai svarbu atkreipti dėmesį į pėdas ir avalynę. Aukšta oro temperatūra skatina didesnį prakaitavimą, šiltu oru kur kas daugiau vaikštome, todėl kojos labiau pavargsta. Kokią avalynę geriausia rinktis vasaros metu, pataria Gintautas Pocius, klinikos „Grožio chirurgija“ ortopedas – traumatologas.

Vasarą geriausia – atviros basutės.<br>M. Patašius
Vasarą geriausia – atviros basutės.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-07-31 02:28, atnaujinta 2018-03-17 17:32

Vasarą geriausia – atviros basutės

Vasaros avalynė turi būti pritaikyta šiltiems orams. Geriausiai šią sąlygą atitinka batai atvirais galais – svarbu, kad kojų pirštai būtų „laisvi“. Tokia avalynė leidžia kojai kvėpuoti, mažiau vargina pėdas. Be to, perkant batus patartina atidžiai apžiūrėti, patikrinti, ar jie nespaudžia pėdos. Klaidinga manyti, kad avalynė gali „prasinešioti“ – batas tikrai neprisiderins prie jūsų pėdos. Nepatogi, kojas spaudžianti avalynė kenkia minkštiesiems audiniams ir kaulams, gali lemti pėdos deformacijas.

Taip pat nerekomenduotina avėti ir beformius, plono pado batus. Tokia avalynė gali sukelti skausmus, dėl jos kulnų, padikaulių galvučių srityje atsiranda nuospaudos. Geriausi batai vasarą – basutės su minkštu, tačiau formą turinčiu padu bei dirželiu, prilaikančiu užkulnį.

Šlepetės nėra geras pasirinkimas

Yra žmonių, kurie ne pagal paskirtį mėgsta avėti baseinui ir saunai skirtas šlepetes ar basutes. Nepaisant to, kad šlepetės yra iš tiesų atvira avalynė ir su jomis koja neprakaituoja, tai nėra geras pasirinkimas. Ilgai avint šlepetes, sutrinka eisena, kojų raumenys tarsi „saugo“, kad tokia avalynė nenukristų vaikštant, ir dėl to gali sukelti negrįžtamus patologinius procesus. Nuolatinis šlepečių avėjimas gali daryti neigiamą įtaką ir laikysenai, ir stuburui, ir pačioms pėdoms.

Sportiniai batai turi leisti pėdai kvėpuoti

Sportinė avalynė gelbsti tuos, kurie šiltuoju sezonu laiką leidžia aktyviai. Tokie batai gali būti ir naudingi, ir kenkti mūsų pėdoms. Jei sportbačiai yra kokybiški, pagaminti iš natūralių arba membranas turinčių medžiagų, pralaidūs orui ir jų padas išformuotas anatomiškai, t.y. atitinka pėdos skliautus, tuomet tokių batų avėjimas yra naudingas pėdai ir neturėtų sukelti diskomforto net ir karštą vasaros dieną. Be to, sportiniai batai nevargina kojos, amortizuoja smūgius, apsaugo stuburą nuo perkrovų, todėl aktyvų laisvalaikį mėgstantiems žmonėms šie batai yra viena geriausių išeičių. Tačiau pasirinkus netinkamus, iš sintetinės, kojai kvėpuoti neleidžiančios medžiagos pagamintus sportbačius, galite jaustis itin nepatogiai, nes esant karštai oro temperatūrai pėdų prakaitavimas itin paaktyvėja.

Aukštakulniai deformuoja pėdas

Vasarą moterys itin mėgsta pasipuošti aukštakulniais batais. Vis dėlto būtina žinoti, jog tokia avalynė nėra patartina. Geriausia avėti batus su ne aukštesne kaip 5 centimetrų pakulne. Avint paprastus batus pėda minant pradžioje pastatoma ant kulno, o po to visas krūvis atsispyrimo metu pereina padikaulių galvučių sričiai ir didžiajam kojos pirštui. Avint batus su aukšta pakulne visas kūno svoris nuo pat minimo pradžios iki galo tenka padikauliu sričiai. Dėl to ilgainiui susiformuoja nuospaudos, krypsta pirmasis kojos pirštas, sutrumpėja Achilo sausgyslės ir raumens kompleksas. Ilgai avint aukštakulnius, moteris jau nebegali rinktis lygiapadžių batų, nes pėdos deformuojasi ir prisitaiko prie didelės pakulnės.

Basomis – tik ant žolės ar smėlio

Šiltuoju sezonu dažnai vos radę progą nusiauname batus ir mėgaujamės natūraliu pėdų masažu. Vaikščiojant basomis natūraliais, minkštais paviršiais – ant smėlio, žolės – stimuliuojami pėdose esantys receptiniai centrai, aktyvinami pėdos, blauzdos raumenys. Žinoma, reikia saugotis įvairių pavojų – įgelti galinčių vabzdžių, stiklo šukių ar kitokių aštrių daiktų.

Būtina žinoti, kad vaikščiojimas basomis kietais paviršiais – cementu ar kitokiu grindiniu – gali lemti skausmus pėdose, nuospaudas. Be to, dažnas vaikščiojimas basomis kojomis ant kieto grindinio gali paskatinti išilginio ir skersinio pėdos skliautų plokštėjimą.

Basomis vaikščioti nepatartina žmonėms, kurių kojų ilgis skiriasi daugiau nei 1 centimetru bei tiems, kurie serga diabetu ar turi sutrikusius jutimus pėdose. Taip pat nerekomenduotina vaikščioti žmonėms su jau susiformavusiomis nuospaudomis pėdų srityje. Be to, nuolatinis vaikščiojimas basomis gali padidinti stuburo skausmus – ypač, jei be batų bėgiojami dideli atstumai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.