Kokiame šaldiklyje užšaldytos vasaros gėrybės kvepės lyg šviežios?

Vasara – metas, kai mūsų soduose, daržuose ir šiltnamiuose prasideda tikras sujudimas. Norėdami šiltojo sezono gėrybėmis mėgautis ir žiemą, jas vertėtų užšaldyti. Kyla klausimas – koks šaldiklis savo darbą atliktų geriausiai? Šaldikliais prekiaujančių įmonių atstovai tikina, kad šaldantį įrenginį reikėtų rinktis pagal poreikius – ar šaldiklyje laikysite viso labo gabaliuką mėsos ir ledus ar vis dėlto šaldysite visą vasaros daržo ir miško arsenalą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

Jul 31, 2012, 5:07 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:02 PM

Būtina pagalvoti ir apie tai, kiek vietos šaldiklyje jums reikia: ar tiek, kad šaldyto maisto pakaktų penkių asmenų šeimai ir dviem šunims? O gal jūs turite daržą, sodą ar tėvus kaime, kurie aprūpina jus nedideliai kiekiais vasaros skanėstų? Dar vienas svarbus aspektas - kur naująjį prietaisą statysite. Ar turite jam pakankamai vietos virtuvėje? Atsakymai į šiuo klausimus gali lemti ir jūsų pasirinkimą.

Pasirinkimas pagal dydį

Buitine technika prekiaujančios bendrovės „Avitela“ generalinis direktorius Tadas Jankauskas tikina, kad renkantis šaldiklio dydį, vertėtų įvertinti paties prietaiso tipą.

Jų būna dviejų tipų: horizontalus (atrodo kaip dėžė) ir vertikalus. Šis savo forma panašesnis į šaldytuvą. Vertikalaus tipo šaldikliai būna nuo 85 cm iki beveik 2 metrų aukščio. Šaldymo dėžė paprastai užima daugiau grindų ploto ir yra žemesnė, o šaldiklis su stalčiais yra siauresnis bei aukštesnis.

„Horizontalius šaldiklius dažniausiai įsigyja nuosavuose namuose gyvenantys žmonės. Šio tipo šaldikliai talpiausi ir patogiausi laikant didelio gabarito produktus. Vertikalūs šaldikliai kompaktiškesni, šaldyti produktai laikomi stalčiuose. Juos renkasi tie, kurie mėgsta atskirti šaldomus produktus, nelaikyti jų vienas šalia kito. Tokio tipo šaldikliuose viskas - lyg ant delno, nes produktus sudedate į stalčiukus. Viename bus grybai, kitame – uogos, trečiame – mėsa“, - aiškina specialistas.

Tiek horizontalių, tiek vertikalių šaldiklių naudinga talpa svyruoja nuo 100 iki 500 litrų. Pirkėjams, gyvenantiems daugiabučiuose, patogiausi vertikalieji šaldikliai, kurie būna įmontuojami ir laisvai pastatomi. Pavyzdžiui, 85 cm aukščio šaldiklį be problemų galima paslėpti net po stalu.

Jam pritaria buitine technika prekiaujančios svetainės imk.lt darbuotojas Giedrius Morkūnas: „Kaip ir šaldytuvas, užpildytas šaldiklis naudoja mažiau elektros energijos nei pustuštis, tad per didelio šaldiklio finansiniu požiūriu pirkti neapsimoka.“

Yra išskiriami 4 šaldiklių dydžiai: kompaktiški (140 l), maži (170-250 l), vidutiniai (340-500 l) ir dideli (daugiau nei 500 l).

Mėgstate šaldyti uogas, surinktus grybus, pagautą žuvį ar tiesiog valgote daugiau daržovių? Rekomenduotina didesnė šaldiklio talpa. Prioritetą teikiate šviežiam maistui? Užteks ir mažiau vietos.

Šaldiklių gamintojai vienam žmogui rekomenduoja skirti 42,5 litro vietos, laikant, kad 1 litras lygus 0,56 kg maisto. Populiariausia šaldiklių talpa šiuo metu yra 200-340 litrų. Be to, šaldiklio su stalčiais reali talpa bus apie 15 proc. mažesnė, nes dalį vietos užims stalčiai.

Kam reikia mažiau energijos?

Renkantis šaldiklį svarbu įvertinti prietaiso energetinę klasę, nes šaldiklis yra vienas iš nuolat veikiančių prietaisų ir, kaip rodo statistika, vienas iš trijų daugiausiai elektros energijos sunaudojančių prietaisų.

„Mažiausiai elektros energijos naudoja šaldikliai su A+++ reitingu, taikomu nuo 2011 metų birželio. Taip pat verta žinoti, kad šaldymo dėžė naudos mažiau elektros nei šaldiklis su stalčiais, o rankinis atšildymas naudos iki 40 proc. energijos mažiau nei automatinis“, - šaldiklio naudojimo taisykles dėsto G. Morkūnas.

Elektros energijos sutaupysite šaldiklį užpildę. Įdėkite į jį ledo maišelių, butelių su vandeniu. Maistą, kurį naudosite artimiausiu metu, padėkite lengviausiai pasiekiamoje vietoje, kad galėtumėte jį greitai paimti.

„Standartinio, vieno populiariausių 150 cm aukščio vertikalųjį šaldiklį su 6 stalčiais (vienas iš jų padidintos talpos) galima įsigyti už 859 Lt, kompaktiškas 85 cm optimalus vertikalus šaldiklis kainuoja nuo 599 Lt, na, o horizontaliųjų šaldiklių modelius galima įsigyti nuo 1099 lt“, - skaičiuoja „Avitelos“ vadovas.

Svarbiausios funkcijos

Viena svarbiausių šaldiklio funkcijų - greitas užšaldymas. Ši funkcija padeda išsaugoti produktų maistinę vertę, mat leidžia užšaldyti net keliolika kilogramų maisto per 24 valandas. Šaldiklis, turintis tokią funkciją, būna pažymėtas 4 žvaigždutėmis. Paprastai greitajam užšaldymui būna skirta atskira vieta šaldiklyje.

Greitas užšaldymas nuo įprasto skiriasi tuo, kad produktai užšaldomi esant minus 24 laipsnių temperatūrai. Jei šaldiklio temperatūra yra minus 18 laipsnių, jis bus pažymėtas 3 žvaigždutėmis. Šitaip šąlančiuose produktuose gali susidaryti ledo kristalų, todėl produktai juos atšildant praras dalį vertingų medžiagų.

Rinkdamiesi šaldiklį atkreipkite dėmesį, koks jo atšildymo tipas – rankinis, ar automatinis. Rankinis atšildymas trunka ilgiau, o štai automatinis labiau sausina maistą. Rankinis priverčia padaryti tvarką šaldiklyje, o automatinis atšildo būtent tada, kai to reikia. Šaldiklis su rankiniu atšildymu yra pigesnis, o automatinis išnaudoja daugiau elektros energijos.

Šaldiklių su „No frost“ sistema privalumas - ant šaldiklio sienų nesikaupia vanduo, nesusidaro nei šerkšnas, nei ledas. Jų nereikės atitirpinti. Tiesa, tokio tipo šaldikliai sunaudoja daugiau energijos.

Mėgstate ledinius gėrimus? Su kai kuriuose šaldikliuose integruotu ledo aparatu, beriančiu ledo kubelius tiesiai iš durelių, nebereikės karštą dieną gerti drungno gėrimo.

Taupantiems specialistai siūlo rinktis šaldiklį su „eko“ režimu, kuris padeda išlaikyti optimalią temperatūrą.

Jei norite šaldiklyje laikytis didesnius nei įprasta produktus, tarkim, kalakutą, rinkitės įrenginį su didesnės  talpos šaldymo stalčiumi.

Rinkdamiesi šaldiklį atkreipkite dėmesį į jo dizainą. Yra modelių, turinčių specialius permatomus stalčiukus uogoms šaldyti.

Kaip šaldyti?

Visų pirma, reikėtų pasirinkti tinkamus, nesužalotus, sveikus  produktus.

„Kaip jau žinote, šaldyti galima bet ką. Prieš dedant į šaldymo kamerą ir norint išsaugoti daržovių, vaisų bei grybų maistines savybes, šiuos produktus patartina kelioms minutėms panardinti  į verdantį vandenį ir tuoj pat į šaltą, kad šios staigiai atvėstų. Tokiu būdu suardomi tam tikri fermentai, todėl vertingųjų medžiagų nuostoliai būna mažesni, išlieka natūrali produktų spalva, aromatas, skonis“, - dėsto „Avitelos“ vadovas.

Šaldytiems produktams kenkia pakartotinis užšaldymas, tad prieš renkantis šaldiklį, verta atkreipti dėmesį, kaip ilgai prietaisas išlaiko neigiamą temperatūrą nutrūkus elektros energijos tiekimui

Geriausia, jei vaisius, uogas ar grybus šaldysite tik jas nuskynę. Dažniausiai šaldymui naudojami plastikiniai maistui skirti indeliai. Galima šaldyti ir stikliniuose. Tiesa, verta nepamiršti, kad šaldamas produktas plečiasi.

Jei jūsų šaldiklis nedidelis, vietos gali sutaupyti šaldomus produktus iš plastikinių indelių perdėję į maišelius. Prieš kelias dienas užšaldytas, tarkime, uogas išimkite iš plastikinio indelio, tada suvyniokite jas į maistinę plėvelę ar maišelius. Kuo skubiau sudėkite jas atgal į šaldiklį. Šaldiklyje vietos taip pat sutaupysite, jei rinksitės ne apvalius, o kampuotus indelius.

Nepatariama uogų, prieskoninių žolelių dėti į plastikinius mineralinio ar sulčių butelius, nes jie nepritaikyti šaldyti ir tampa trapūs.

Maisto produktus šaldytuve arba šaldiklyje laikykite uždaruose induose bei sandariose pakuotėse, nes taip išvengsite nemalonaus kvapo, taip pat sutaupysite elektros energijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.