Iš pergrūstos Palangos lietuviai bėga į ramius Latvijos paplūdimius

Kas geriau: žmonių nusėtas paplūdimys ar ramus, kone laukinis Baltijos jūros krantas? Kiekvieno teisė rinktis. Tačiau minios lankytojų kas savaitgalį sulaukianti Palanga pralaimi jos pašonėje įsikūrusiems Latvijos kurortams – vis daugiau lietuvių renkasi poilsį pas „braliukus“. Vieni ten važiuoja savaitei ar dviem, o antri į laukinius paplūdimius bėga tik dienai - kai mūsų pliažuose privatumo tenka ieškotis ilgiau, nei mėgautis jūros ošimu, tai atrodo gera išeitis.

Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

Aug 7, 2012, 6:51 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:47 PM

Sakyti, kad Palangoje – siaubinga, tvanku, užgrūsta ar tiesiog nejauku, o, tarkim, Latvijos miestelyje Papėje – tiesiog idiliška, būtų nesąžininga. Ramybės ieškantys poilsiautojai ją gali surasti ir Lietuvos pajūryje – užtenka išsukti iš pagrindinių paplūdimių ir patraukti kur į kairę arba į dešinę.

Tiesa, pajūrio mes turime tik 90 km, o latviai – net 500 km, tad natūralu, kad ir įvairovė čia didesnė. Ieškote ramybės? Prašom, ji čia pat, Lietuvos pašonėje – Papėje, Nidoje. Trūksta žmonių ir vietų pasižmonėti? Tuomet traukite į Liepoją arba Jūrmalą.

Kaimų kaimas

Tai, kad vis dažniau lietuviai ilsėtis traukia į kaimyninę šalį, seniai nebe paslaptis. Čia jie ne tik guli paplūdimiuose, bet ir perka nekilnojamąjį turtą - vos už kelių kilometrų esančių ir vienodai nuo jūros nutolusių tokių pačių sklypų kaina Lietuvoje ir Latvijoje gali skirtis kad ir dešimt kartų.

Papės paplūdimyje sutiktas kaunietis Nerijus lietuvių susidomėjimu kaimynės pajūriu nesistebi. Nors atostogų būstą nuomojasi prie Palangos, dienos metu su šeima važiuoja į Papę. Nes čia ramiau.

„Nakvoti grįžtame į Lietuvą, nes Papė – kaimų kaimas, - juokaudamas Latvijos miestelį apibūdino vyras. - Lietuvoje aptarnavimas geresnis, o čia tiesiog ramiau.“

Automobilių stovėjimo aikštelėje prie pat jūros kortomis lošusi šeimyna pritaria – poilsiautojų čia mažoka. O tai ir verčia juos kirsti Lietuvos ir Latvijos sieną: „Atvažiavome iš Klaipėdos išsikepti šašlykų ir valandėlę pabūti prie jūros.“

Jie nenuvertina ir Palangos. Privalumų, jei paieškosi, rasi ir mūsų pajūryje. Mažiau žmonių paplūdimio atkarpoje tarp Palangos ir Šventosios. Tiesa, čia, kitaip negu Latvijoje, iki kopų neprivažiuosi. Teks palikti automobilį ir šiek tiek paėjėti. O Latvijoje išlipi iš transporto priemonės, žengi kelis žingsnius ir jau esi prie Baltijos kranto.

Žmonių nesugadinta

Papėje apsistojusi pora į Palangos pusę net nežiūri. Lietuvoje, anot jų, kainos ir kokybės santykis yra absurdiškas. Brangu, neadekvatu ir perpildyta. Tuštoka Papė ir primityvios gyvenimo sąlygos jiems – geriausios atostogos.

„Net gamta čia kitokia – žemesnės kopos, tamsesnis smėlis, pakrantė nusėta akmenimis, pagaliais ir dumbliais. Kai kuriems reikia minkšto ir balto smėlio, o mums užtenka šios laukinės ramybės. Tik nesakykite niekam“, - šyptelėjo poilsiautojas.

Akivaizdžių panašių atostogų kainų skirtumų jie nepastebi. O gal tiesiog neskaičiuoja: „Vienos paslaugos čia brangesnės, o pas mus pigesnės. Kita vertus, daugelis šeimų poilsiui išleidžia tiek, kiek gali sau leisti. Niekas į Palangos centrą jų varu nevaro.“

Norintiems visiškai pabėgti nuo civilizacijos vyriškis siūlo apsilankyti pajūrio ruože tarp Ventspilio ir Liepojos – ten žmonių dar mažiau nei Papėje, o gamta - tarsi sustingusi: „Galbūt smėlis ne toks baltas, bet ramybės – per akis.“

Tiesa, tiems, kurie nori ne tik džiaugtis laukine gamta, bet ir papramogauti, pora pataria ilsėtis Lietuvoje – pramogų pas mus daugiau ir jų pasirinkimas platesnis. Pernai jie lankėsi Liepojoje ir sunkiai rado gero maisto siūlančią kavinę. O štai Palangoje, nors ir nedaug, tokių vis dėlto esama.

„Palangoje veiklos suras ir šeima, ir jaunavedžiai. O čia paaugliai vaikai pradės zyzti, kad nėra ką veikti“, - juokauja poilsiautojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.