Norvegijos gamtos stebuklai (II)

Portalas lrytas.lt sykį jau buvo įvardijęs įspūdingiausius Norvegijos gamtos stebuklus. Šįkart ankstesnį sąrašą papildome dar keletu įdomių lankytinų vietų, kurias dovanoja fiordų šalies gamta.

Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

Aug 7, 2012, 9:20 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:16 PM

Besegeno ketera

Įsivaizduokite, kad keliaujate kalno ketera, kurią iš abiejų pusių skalauja krištolo tyrumo ežerai. Tokia vieta yra Norvegijoje. Tai – Besegeno (Besseggen) ketera, kurią supa Gjende ir Bessvatnet ežerai, kurių vandens paviršiaus skirtumas apie 400 metrų. Be to, skiriasi ir ežerų spalva – vienas jų yra melsvas, o kito vanduo ryškiai žalios spalvos. Maršrutas, vedantis Besegeno ketera, yra vienas populiariausių Norvegijos žygeivių tarpe. Kelionę pradėkite Gjendesheime ir per 5-7 valandas pasieksite Memurubu, iš kur keltu galima sugrįžti atgal į kelionės pradžios tašką. Aukščiausia maršruto vieta iškilusi į 1743 m aukštį virš jūros lygio. Nuo čia atsiveria kvapą gniaužiantis Jotunheimen nacionalinio parko vaizdas.

Kjosfossen krioklys

Vandeningąjį Kjosfossen krioklį išvysite keliaudami Flam traukinuku. Geležinkelio linija vingiuoja 20 km pro vaizdingus kalnus, stačias uolas, almančias upes, šniokščiančius krioklius ir Aurlando fiordą. Flam geležinkelio linija yra viena stačiausių pasaulyje. Traukinys trumpam sustoja ties vaizdinguoju Kjosfossen kriokliu, kuris gamina elektros energiją visai Flam geležinkelio linijai.

Boyabreen ledynas

Boyabreen ledynas gerai matosi ir važiuojant keliu Nr.5, tačiau norint pamatyti sustingusį grožį iš arčiau, galima tai padaryti einant pėsčiomis. Netoliese Fjerlande įsikūręs Norvegijos ledynų muziejus.

Laksforsen krioklys

Norvegijos centrinėje dalyje, Nordlande, Vefsna upėje šniokščiantis Laksforseno krioklys žavi savo grėsminga tėkme: per sekundę kriokliu nuteka 700 m3 vandens. Palyginti neaukštas, 17 m aukščio, krioklys vilioja ir dar viena atrakcija – kartais čia galima išvysti šokinėjančias lašišas! Juk ir krioklio pavadinimas išvertus į lietuvių kalbą reiškia „lašišų krioklys“.

Kjerringa kyšulys

Kjerringa, arba Vakarinis kyšulys, plyti netoli Alesundo, Norvegijos vakarinėje pakrantėje. Nuo stataus skardžio atsiveria vaizdinga Nordfjordo ir Norvegijos jūros panorama.

Steinsdalsfossen krioklys

Šis krioklys įspūdingas ne tik tuo, jog krenta iš 50 m aukščio, bet ir tuo, jog jį galima apžiūrėti iš visų pusių. Norintys gali drąsiai pralįsti po kriokliu ir... nė kiek nesušlapti!

Ledynų kriokliai Svalbarde

Svalbardo salynas nuo Norvegijos krantų nutolęs į šiaurę. Ne veltui salų pavadinimas, išvertus į lietuvių kalbą, reiškia „šaltieji krantai“. Daugiau nei pusė salyno, kuris yra šiauriausia Europos teritorija, padengta ledu. Tirpstantis sniegas ir ledas kai kuriose vietose suformuoja neįprastus ledynų krioklius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.