Palanga ruošėsi karui, bet priešas tebuvo įkaušusios merginos

Iš galingos kurortinių triukšmadarių armijos liko tik kraupūs prisiminimai: bliovimas, muštynės, bumbsinti muzika, varanti iš proto močiutes Palangoje, apvemtos pajūrio kopos. Trečiadienio naktį, per britų grupės „Hurts“ ir islandų „GusGus“ koncertą, prie paplūdimio ties Gelbėjimo stotimi buvo sutelktos itin didelės apsaugos pajėgos. Tačiau vieninteliai tvarkos pažeidėjai buvo alų viešojoje vietoje gurkšnojantys jaunuoliai. Dauguma jų – merginos. Jaunos moterys su sklidinais bokalais rankose.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Aug 15, 2012, 3:46 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:51 AM

Antradienį atrodė, kad Palanga rengiasi atremti priešo antpuolį iš jūros. Koncertas, kurio ašis buvo britų grupė „Hurts“ ir islandų „GusGus“, prasidėjo 15 val., bet jau 13 val. Gelbėjimo stoties link patraukė apie 100 Ekskomisarų biuro apsaugininkų.

Bet tai tebuvo mažoji muzikos aistruolių antpuoliui atremti skirtų pajėgų dalis. Naktį saugumui garantuoti buvo pasitelktos sustiprintos Palangos policijos, Viešojo saugumo tarnybos (VST) pajėgos.

Tačiau, nepaisant ažiotažo, didelės muzikos mėgėjų minios į Palangą nesuplūdo. Į savo dievukų koncertą atvyko tik ištikimi jų garbintojai. O jie pasirodė esantys kultūringi ir beveik blaivūs.

Matyt, kultūringumo lygį lėmė svarbi aplinkybė: bilietai į koncertą prie Gelbėjimo stoties kainavo nuo 60 iki 300 litų. Dar viena svarbi naktinės Palangos ramybę lėmusi aplinkybė – kad britų ir islandų atlikėjų muzika visiškai kitokia, nei, tarkime, Egidijaus Dragūno, Irmos Jurgelevičiūtės ar "Naujųjų lietuvių", kviečianti šėlti tam tikros pakraipos jaunimą.

Nebuvo ir poilsiautojų antplūdžio, kaip tikėtasi, laisvą Žolinės dieną. Daugelį išgąsdino sinoptikų pranašystės apie gausų lietų pajūryje, nors Palangoje trečiadienį iki pietų nelijo, pro debesis taikėsi išlįsti saulė.

Palangos policijos patrulių būrio vadas Aurelijus Jankauskas ir kelių policijos vyr. specialistas Ričardas Vinciūnas stebėjosi ramia naktimi.

„Ryškus kontrastas su naktimis prieš savaitę, dvi. Tada vos spėjome suktis“, – sakė A. Jankauskas.

Šiltomis liepos ir rugpjūčio pradžios naktimis, ypač savaitgaliais, Palangoje siautėjo girti poilsiautojai, tarp kurių buvo ir žinomų sportininkų.

Trečiadienio naktį pagrindiniai viešosios tvarkos pažeidėjai buvo jaunuoliai, viešojoje vietoje geriantys, atviruose induose nešantys alų, sidrą.

Didžioji dalis alaus gurkšnotojų viešojoje vietoje buvo merginos ir jaunos moterys. Jos tarsi gėlių puokštę rankose rūpestingai nešėsi sklidinus ar pusiau nugertus bokalus iš paplūdimio, kuriame vyko koncertas.

Pirmosioms pažeidėjoms, J. Basanavičiaus alėja su bokalais rankoje vaikštinėjančioms dviem jaunoms latvėms, pareigūnai  išaiškino, jog Lietuvoje viešai, gatvėje, svaigalus gerti draudžiama.

Didžiausia vora draudžiamu būdu geriančių alų ir sidrą pasirodė po vidurnakčio, pasibaigus koncertui, Žvejų gatvėje. Policininkai vos spėjo juos stabdyti ir dalyti perspėjimus. Tiesa, jie alaus gėrikų nebaudė ir smarkiai nebarė, tik liepė išmesti bokalus su svaigalais į šiukšliadėžę.

„Tai viešosios tvarkos pažeidimas dėl nežinojimo, o gal žmonės tiesiog užsimiršo įsijautę į koncertą“, – svarstė patrulių būrio vadas A. Jankauskas.

Pareigūnai su smulkiais pažeidėjais elgėsi pakančiai, liepė mesti bokalus su svaigalais į šiukšlių dėžes ir nieko nesakė, kai jaunuoliai, prieš išmesdami bokalus, čia pat skubiai tuštino jų turinį.

Buvo įdomu stebėti liaunas dailiosios lyties atstoves, kurios perspėtos dviem trimis gurkšniais išlenkdavo bokalus – mitas, kad alus yra vyrų gėrimas, žlugo.

Tiesa, gėrė ne visi, daugelis metė artipilnius vienkartinius bokalus į šiukšlinę. Stebint iš šalies alaus mėgėjui toks vaizdas turėjo suvirpinti širdį.

Viena įsilinksminusi mergina atkakliai siūlė savo bokalą pareigūnui R. Vinciūnui, sakydama: „Man jau gana, gal jūs išgertumėte?“

„Mielai, jei išlaikysite iki septintos valandos ryto, kai baigsis mano darbo laikas“, – atšovė policininkas.

Mergina nusprendė, kad stovėti su artipilniu alaus bokalu rankose septynias valandas neverta, ir išmetė jį į šiukšlių dėžę.

Žvejų gatvėje su mergina susikivirčijo vaikinas: jis trenkė į žemę savo mobilųjį telefoną ir dar nuspyrė jį į krūmus. Pamatęs artėjančius pareigūnus, jis aprimo. Kitą dieną vyrukas atsibus be merginos ir be telefono.

Liepojos plente, kur prieš tris savaites žuvo dviratininkas, Palangos patruliai per valandą sulaikė tris greitį viršijančius vairuotojus, jiems surašė kelių eismo taisyklių pažeidimo protokolus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.