Tarp rūkytų žuvų pardavėjų Palangoje įsiplieskė slaptas karas

Šiomis dienomis Palangoje esantys rūkytos žuvies mėgėjai turėtų paskuba jos atsivalgyti, nes greitai gali to skanumyno nebelikti. Būtent tos, skaniausios – ne atšildytos išimtos šaldytuvo, pamirkytos mirkaluose ir vos parūkytos, o tikros, prisigėrusios dūmų mažose rūkyklose prie žvejo trobelės. Skanios, bet – be dokumentų.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Aug 16, 2012, 11:00 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:06 AM

Slaptame kare dėl rūkytų žuvų rinkos pajūryje stiprų smūgį gavo mažos, bet smagurių žinomos rūkyklos, įsikūrusios prie Palangos „Medūzos“ paplūdimio savininkas Saulius Žulkus. Senas žvejys, savo rūkytą žuvį vadinantis kulinarinio paveldo šedevru, ketvirtadienį sulaukė policijos, mokesčių inspekcijos ir veterinarų vizito. S. Žulkus nustebo sužinojęs, kad per 30 metų Lietuvoje pasikeitė valdžia ir sanitarinės prekybos normos.

Patikrino rūkyklą

Ketvirtadienį Palangos maisto ir veterinarijos inspektoriai, mokesčių inspektorė ir Palangos Viešosios policijos prevencijos skyriaus viršininkas Aidas Šlečkus atvyko tikrinti įtariamos nelegalios rūkytos žuvies prekyvietės prie „Medūzos“ paplūdimio.

Mokesčių inspekcija nerado pažeidimų – savo namų kieme įsirengęs rūkyklėlę Saulius Žulkus turėjo verslo liudijimą. Bet Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai patenkinti nebuvo – žvejas parodė tik senus popierius – neturėjo svarbiausio, maisto tvarkymo paso. Be jo rūkyti žuvį savo reikmėms galima, bet pardavinėti – ne.

Nežinojo, kad keitėsi taisyklės

Veterinarijos inspektoriams įtarimą sukėlė ir rūkykla - tokia paprasta pašiūrė.

„Tai kulinarijos paveldas. Žuvį aš gaudau ir rūkau jau 30 metų, šiuo amatu vertėsi ir mano tėvai, seneliai. Negi manėte, kad senovėje palangiškiai žuvis rūkė automatizuotuose cechuose, pardavinėjo vitrinose? Dabar tokios šaldytos ir chemikaluose išmirkytos žuvies pilna Palanga, bet ji be skonio. O mano – tikra, kvapni, nors ir be kilmės dokumentų“, – savo poziciją gynė S. Žulkus.

Žvejys tikrintojams pasirodė įstrigęs praeityje. Jis tarsi nežinojęs, kad per 30 metų pasikeitė valdžia ir prekybos rūkyta žuvimi taisyklės.

S. Žulkus taip pat manė esąs įskųstas konkurentų, kurie jam pavydi sėkmės ir patys jokių higienos pasų neturi.

„Labai keistas žmonių požiūris. Visi žino, kad automobilį reikia registruoti, atlikti techninę peržiūrą. O prekybos maisto produktais dokumentų sutvarkyti kažkodėl mano, kad nebūtina“, – pastebėjo Palangos maisto ir veterinarijos tarnybos (MVT) vyriausiasis gydytojas inspektorius Darius Misevičius.

Uždraudė prekiauti

Maisto tvarkymo pažyma, kurios neturėjo žvejys, kainuoja tik nuo 50 iki 100 litų.

Vis tik valdiškų tarnybų atstovai nepuolė su žemėmis maišyti smulkaus verslininko. Jam buvo patarta kitą dieną atvykti į savivaldybę, veterinarijos tarnybą ir susitvarkyti reikiamus popierius.

Bet kol kas inspektoriai griežtai uždraudė prekiauti šviežiai išrūkyta žuvimi, patarė susikviesti draugus, nusipirkti alaus ir visą laimikį suvalgyti.

Žurnalistas neatsispyrė pagundai ir, nematant tikrintojams, iš pričiupto žvejo nusipirko du šviežiai rūkytus karšius.

Žuvys buvo pasakiško skonio. Gal todėl, kad iš tiesų rūkyta pagal senolių receptus, o gal todėl, kad nelegali.

Kova su vėjo malūnais

Be veterinarų ir policijos pareigūnų, kurių pareiga yra tikrinti prekeivius, Palangoje rūkytų žuvų dokumentų daugiau niekas nepaiso.

Tuo metu, kai S. Žulkų į kampą užspeitė tikrintojai, pas jį pasiimti užsakytos produkcijos atvažiavo garsaus Palangos restorano „Žuvinė“ mikroautobusas.

Palangos Viešosios policijos prevencijos skyriaus viršininkas A. Šlečkus nebuvo linkęs smerkti žvejo, bet pastebėjo:

„Pareigūnai jį perspėjo prieš dvi dienas, jam buvo skirta 10 litų bauda. Galėjo žmogus susitvarkyti dokumentus, tik po to prekiauti“, – sakė pareigūnas.

Kova su nelegaliais rūkytos žuvies pardavėjais Palangoje panaši į mūšį su vėjo malūnais. Pričiupti ir sumokėję baudą jie vėl imasi prekybos. O kai konkurencija pasiekia konfliktinį lygį, pradeda skųsti vieni kitus pagal lietuvišką principą: gal irgi nukentėsiu, bet ir tave, gyvate, nubaus.

Iš J. Basanavičiaus gatvės nesitraukia

Vakarop J. Basanavičiaus gatvėje norėjau nufotografuoti kioską, kuriame prekiaujama rūkyta žuvimi. Pribėgęs vyriškis maldavo nefotografuoti, žadėjo padovanoti tris žuvis.

„Mane savivaldybė smaugia, nors žuvis tikrinta, iš šaldytuvo. Neleidžia prekiauti kioske, liepia iš vitrinos, atokiau šaligatvio. Bet juk pirkėjai nematys“, – aimanavo vyras.

Trijų žuvų (juolab rūkytų ne vietoje, o ceche) kyšio neėmiau, pagailo valdžios skriaudžiamo smulkaus verslininko.

Tiesa, paskui paaiškėjo, kad tai – piktybinis pažeidėjas, žinomas veterinarams ir policijai Vytautas Mockevičius.

„Palangos savivaldybė priėmė švaros taisykles, pagal kurias J. Basanavičiaus gatvėje draudžiama prekiauti žuvimi kioskuose ant šaligatvio. Prekiauti galima iš stacionaraus statinio vitrinų. Daugumą nelegalų išrūkėme iš J. Basanavičiaus gatvėje vienas V. Mockevičius nepaklūsta, bet prigriebsime ir jį“, – įspėjo Palangos maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Arūnas Elijošius.

Jo pateiktais duomenimis, šį sezoną iki rugpjūčio 7 dienos Palangos MVT iš nelegalaus prekybos tinklo išėmė 270 kg rūkytos, 14 kg šviežios žuvies, 50 kg čeburekų ir 5 kg po paplūdimį nešiojamos keptos duonos.

Daugiausia pranešimų apie nelegalią prekybą veterinarai ir policija gavo telefonu. Palangiškiai įsitikinę, kad vienas kitą skundžia konkuruojantys prekiautojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.